EXCLUSIV – SRI – Cine conduce noua structură de informații Direcția Regională de Informații Maramureș

0
3178

SRI. Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat public regionalizarea activităţii serviciului de informaţii, decizie pusă în practică începând de luna trecută. Practic, s-a renunțat la organizarea judeţeană a unităţilor teritoriale, înfiinţându-se 11 direcții regionale de informații cu competențe legale pe zona mai multor județe.

 

Principalele argumentele ale modificării structurale constau în „adaptarea activităţii SRI la dinamica ameninţărilor actuale” și de „optimizarea fluxurilor de informare către beneficiarii legali”. Acum, în locul unităţilor judeţene există câte două direcţii regionale în Moldova şi Transilvania şi câte o direcţie regională în Dobrogea, Bucureşti, Muntenia, Oltenia, Centru, Banat şi Maramureş.

 

Să ne concentrăm asupra Direcției Regionale de Informații Maramureș, structură cu sediul în Baia Mare, care are competențe în județele Maramureș, Satu Mare și Bistrița-Năsăud.

 

Un triunghi de import”

 

Surse informate și specializate au explicat pentru 2mnews beneficiile noii organizări: rapiditatea cu care ajung informațiile la factorii de decizie (renunțându-se la traseul local-centru-local, doar informaţiile de impact naţional urmând să se raporteze la centru) și simplificarea administrativă (11 poziții de conducere și servicii de funcționare administrativă în loc de 42), impact redus al politicului în serviciul de informații prin conduceri “importate” din ale județe.

 

Ultimul punct se practica și până acum, dar periodic, prin rotația cadrelor de conducere, însă noul sistem organizatoric a început sub forma unor teste conceptuale încă din 2018, după cum a conformat SRI.

 

Astfel la comanda SRI Maramureș (titulatura corectă era Direcția Județeană de Informații Maramureș), la începutul anului trecut, după trecerea în rezervă a comandantului – colonelul Alexandru Păcurar, numit la comanda SRI Maramureș în octombrie 2012 -, a fost importată o conducere formată din colonel Marius Noje (comandant – transferat de la comanda SRI Sălaj), colonel Alexandru Marius Anton (locțiitor – maramureșean, dar transferat din funcția de locțiitor/adjunct al comandantului Direcției Județene de Informații Bihor) și colonel Claudiu Gherman (transferat de la comanda SRI Bistrița-Năsăud).

 

Cei trei au rămas și la comanda nou-createi Direcții Regionale de Informații Maramureș, care răspunde/coordonează acum și județele Satu Mare și Bistrița Năsăud. Surse informate 2mnews au precizat că noua organigramă nu mai prevede funcții de comandanți și locțiitori/adjuncți decât la unitățile regionale, celelalte direcții județene intrate în componența direcțiilor regionale existând doar șefi de servicii.

 

Să conchidem: noua Direcție Regională de Informații Maramureș este condusă de colonel Marius Noje (comandant), cu adjuncții colonel Alexandru Marius Anton și colonel Claudiu Gherman.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here