EXCLUSIV – Situație incredibilă: un ofițer premiat în 2016 pentru că a refuzat o mită de 8.000 de lei, arestat în 2019 pentru că a primit mită 800 de euro

3
1017

FAPT. Sorin Teodorel Ardelean, subcomisar de poliţie în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, a fost arestat, la propunerea DNA pentru luare de mită și trafic de influență, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată. Ardelean este acuzat de procurorii DNA Baia Mare că ar cerut și primit o mită de 800 de euro de la un contrabandist cercetat penal.

 

În 2016, premiat pentru integritate!

 

În urmă cu exact trei ani, în mai 2016, cu ocazia Zilei aniversare a Direcţiei Generale Anticorupţie, în prezenţa ministrului afacerilor interne (pe atunci, Petre Tobă), același ofițer sighetean a fost premiat pentru integritatea de care a dat dovadă, refuzând o mită de 8.000 de lei (oferită pentru a interveni într-un dosar penal, exact ca acuzația de acum).

 

Atunci, Ardelean a fost unul dintre cei șase angajați din Ministerului Afacerilor Interne selecționați pentru distincția de integritate, “în semn de apreciere a faptului că a refuzat să se lase atras în săvârșirea unor fapte de corupție”.

 

Polițistul sighetean arestat acum pentru luare de mită, primit distincția de intergitate în prezența procurorului general al României, reprezentanților conducerii DNA, DIICOT, DIPI, IGPF, IGPR, Jandarmeriei, precum și a reprezentanților ambasadelor invitate.

 

În 2019, arestat pentru luare de mită

 

Conform procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj, Biroul teritorial Baia Mare, în decembrie 2018 şi în 2 mai 2019, Ardelean, “prevalându-se de o presupusă influenţă pe care ar avea-o asupra unor magistraţi din cadrul unei unităţi de parchet, a pretins suma de 800 euro de la o persoană cercetată într-un dosar penal (martor în cauză) pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

 

Banii respectivi au fost pretinşi de inculpat pentru a efectua mai multe demersuri în scopul schimbării încadrării juridice într-o infracţiune pedepsită cu o pedeapsă mai blândă şi dispunerii în dosar a unei soluţii procedurale favorabile persoanei cercetate.

 

În acelaşi context, în 3 mai 2019, inculpatul Ardelean Sorin Teodorel a primit cei 800 euro, suma de bani pretinsă anterior, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”.

 

În 3 mai, Ardelean a fost prezentat Tribunalului Maramureş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, propunere admisă de instanţa de judecată. Punerea în mişcare a acţiunii penale nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here