EXCLUSIV – Situația actuală și reală a reabilitării bazinului olimpic descoperit de la Baia Mare, investiție tărăgănată din anul 2019 (GALERIE FOTO)

1
1456

BAZINUL DESCOPERIT – BAIA MARE. Reabilitarea Bazinului descoperit din Baia Mare, situat în spatele Bazinului de înot Gheorghe Demeca, pe Bd. Unirii, a început efectiv în 22 iulie 2019 (data semnării primului contract de execuție) și trebuia finalizat în 5 luni (31 decembrie 2019). De atunci, au trecut 38 de luni (3 ani și două luni) și obiectivul e departe de a fi finalizat.

 

În acest moment, cele mai optimiste estimări care au la bază argumente reale, nu politicianiste, sunt că finalizarea completă a proiectului va avea loc cel mai devreme în toamna anului viitor, însă cu o condiție (pe care scrierea de față o subliniază mai jos). Astea sunt veștile proaste.

 

Veștile bune sunt: 1) că s-a alocat încă peste 1 milion de lei pentru continuarea lucrărilor (exact: 1.014.000 de lei – surse direct implicate au precizat pentru 2mnews că, deși mai mulți politicieni locali se-mpăunează cu meritul obținerii finanțării, alocarea se datorează în principal subprefectului UDMR de Maramureș, Krizsanovszki Enikő, care și-a asumat rolul de principal lobby-ist la șeful UDMR, Hunor Kelemen, de la acesta pornind ordinul către subalternul politic decident, ministrul Sportului, Novák Carol Eduard); 2) că se lucrează; 3) că acesta va fi primul bazin din Maramureș care va putea fi omologat ca bazin olimpic (fiind proiectat și executat cu respectarea tuturor parametrilor impuși de federația internațională de profil – FINA).

 

Scrierea de față vă prezintă care sunt motivele întârzierilor, stadiul actual al lucrărilor, ce mai trebuie executat, cine sunt executanții, până când trebuie să finalizeze această fază a proiectului, cu câți bani, sursa finanțărilor și, mai ales, câți bani sunt necesari pentru finalizarea completă a proiectului.

 

S-au dat banii, dar n-ajung pentru finalizarea proiectului

 

După ce unicul ministru al Sportului din lume care s-a premiat singur, Novák Carol Eduard (UDMR), a precizat la finalul lunii trecute că “s-a alocat suma de 1.014.000 de lei pentru finalizarea în acest an a lucrărilor la Bazinul Olimpic de înot din cadrul Complexului Sportiv Naţional ”Lascăr Pană” din Baia Mare”, 2mnews a verificat veridicitatea declarației, în urma documentării reale a situației concluzionând că aceasta este departe de adevăr.

 

Mai exact, banii (1,014 milioane de lei) au fost alocați din două surse bugetare: 850.000 lei din bugetul Ministerului Sporturilor și 164.000 lei din veniturile realizate de CSN Lascăr Pană Baia Mare (fapt pentru care trebuia – și s-a acordat – autorizarea ministerului). “Mă bucur că putem finaliza lucrările la acest bazin olimpic şi reda către Baia Mare, dar şi către nataţia românească, în ansamblu, un obiectiv extrem de important. (…) Vom avea acum încă un bazin olimpic”, a declarat ministrul Sportului.

 

Numai că din acești bani se vor finaliza dotările bazinului (cei 850.000 de lei alocați din bugetul ministerului, necesari pentru montajul pompelor de recirculare a apei, a staţiei clorinare – care se montează în subsolul bazinului acoperit -, cazanelor, invertorilor, efectuarea cuplajelor la instalaţia de panouri solare ș.a.m.d.), precum și lucrările de amenajare exterioară (cei 164.000 lei alocați din bugetul CSN Baia Mare, necesari pentru trotuare, borduri perimetrale, amenajarea terenului, duşuri ș.a.m.d.), iar angajații CSN vor efectua montarea brazdelor de iarbă, conform directorului CSN „Lascăr Pană”, Sorin Ovidiu Andrei.

 

După această etapă, mai este nevoie de ultimul pas înaintea finalizării/inaugurării: circa 500.000 lei pentru dotarea bazinului (bloc-starturi, panouri touch, tabela de cronometraj etc.). Apoi vorbim despre finalizarea proiectului. Timpul estimat (în situație ideală): august-septembrie 2023 (cu amendamentul includerii în bugetul ministerului pe 2023 și alocării banilor necesari în primăvară).

 

Ce se întâmplă acum

 

În acest moment se lucrează, fiind semnate două contracte: cel de 850.000 lei pentru finalizarea lucrărilor de dotare și cuplare a instalațiilor bazinului, semnat cu firma ICEP SRL din Bușag (Tăuții Măgherăuș) și cel de 164.000 lei pentru amenajarea exterioară, semnat cu firma Pluvin SRL din Baia Mare.

 

Contractul de dotare/cuplare a instalațiilor trebuie finalizat până în 10 decembrie 2022 (cel mai probabil va fi finalizat, lucrările executându-se în interior, deci nefiind dependente de vreme). Numai că probele tehnologice vor putea fi făcute doar în primăvară, când timpul o va permite (cel mai probabil la final de martie, a estimat directorul Andrei).

 

Firma ICEP SRL este cea care a executat și primul și al doilea contract, acum fiind la al treilea. Este controlată de Mihai Liviu Moldovan (42 de ani) și Bogdan Marius Buzgău (40 de ani), asociați în procente egale de la finalul anului trecut, când cel de-al treilea asociat, Cornel Sopoian (61 de ani) – asociat și în AMI SA -, care a întemeiat societatea împreună cu tatăl lui Buzgău, și-a luat dividendele și s-a retras din firmă.

 

Anul trecut, ICEP a declarat o cifră de afaceri de 24,78 milioane de lei și un profit net de 2,87 milioane de lei obținut cu 27 de angajați. Se estimează că probele tehnologice și recepția finală va avea loc în martie 2023.

 

Contractul de amenajare exterioară trebuie finalizat până la finalul anului 2022. Firma Pluvin SRL este practic o anexă a ICEP, fiind controlată de asociatul ICEP Bogdan Marius Buzgău din postură de unic asociat. Anul trecut a declarat o cifră de afaceri de 383.050 lei și un profit net de 95.977 lei obținut cu un singur angajat.

 

Cum s-a ajuns aici

 

Lucrările la bazinul descoperit din Baia Mare au început 22 iulie 2019  (când s-a semnat primul contract de execuție cu ICEP). Investiția totală era estimată la 3,1 milioane de lei (sumă care include TVA). Ministerul Sportului a alocat din buget 1,7 milioane de lei. Contractual, finalizarea lucrărilor a fost promisă în 31 decembrie 2019 (adică în 5 luni, deși în contract execuția era prevăzută la 9 luni). La sfârșitul anului 2019, obiectivul era finalizat doar 55% (din motivele deja precizate).

 

În 2020, ministerul a alocat… 0 (ZERO) lei. Contractul a fost reziliat din lipsa finanțării. În 2021, ministerul a alocat 1.267.000 lei și s-a reluat procedura de licitaţie. Al doilea contract a fost semnat tot cu ICEP, la 15 septembrie 2021. Deși finalizarea lucrării era prevăzută în 6 luni, contractul a fost semnat doar până în 31 decembrie 2021, pentru a nu se pierde finanțarea. Pentru a se putea lucra și pe timpul perioadei reci, la jumătatea lunii octombrie constructorul a acoperit bazinul cu folii și a montat în interior suflante cu aer cald.

 

În septembrie 2022, ministerul a alocat 1,014 milioane de lei (850.000 lei din bugetul ministerului și 164.000 lei din bugetul CSN Lascăr Pană Baia Mare). Se lucrează, această fază a proiectului este prevăzută contractual a se încheia la sfârșitul anului. Anul viitor, pentru finalizarea completă a proiectului mai este nevoie de încă circa 500.000 lei pentru dotările sportive ale bazinului.

 

De reținut: dacă în vara anului 2019, când au început lucrările, investiția era estimată la 3,1 milioane de lei (cu tot cu TVA), până în acest an s-au cheltuit / se vor cheltui/ au fost alocați aproape 4 milioane de lei (exact: 3.981.000 lei), iar la finalizarea lucrărilor suma va urca până la circa 4,5 milioane de lei.

 

Istoria bazinului descoperit din Baia Mare
Bazinul de înot descoperit din Baia Mare a fost construit în spatele Bazinului de înot acoperit “Gheorghe Demeca”, în urmă cu 39 de ani (în 1983). În 1987, deși a fost edificat ca bazin sportiv, el a fost transformat în ștrand pentru cetățenii orașului, care veneau și stăteau în chiloți în mijlocul urbei, pe Bulevardul Unirii. Ultimul an în care a funcționat a fost vara lui 2012. Apoi, ca urmare a degradării survenite pe durata celor 25 de ani de funcţionare ca ştrand public, s-a pus lacătul și… gata.

Proiectul de reabilitare a presupus practic reconstrucția în întregime a bazinului, acesta fiind dimensionat (lungit și lărgit la dimensiunea 50,03×28 metri şi 10 culoare de înot) pentru a putea fi omologat ca bazin olimpic, după ce s-a descoperit că Bazinul acoperit, construit ca bazin olimpic, nu poate fi acreditat ca atare, fiind mai mic decât dimensiunile prevăzute de regulamentele sportive.

 

La finalizarea lucrărilor, bazinul descoperit nu va mai fi folosit ca ștrand public. Totuși, cetățenii vor avea acces, exact în condițiile regulamentului de la bazinul acoperit: în perioadele în care bazinul nu este utilizat de sportivi și exclusiv pentru înot (nu plajă, mici și bere – vii, înoți cât timp plătești, faci duș și pleci).

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine că a fost folosit că ștrand. Si cum adică stăteau în „chiloți”. Aia era normalitatea. Ăla era costumul de baie, care nu stătea mult timp ud și rece pe tine. Da de când cu moda tunsului jos și a tăiatului împrejur (in alte țări) și noi am adoptat gacii până la genunchi.
    P.S.
    Dacă vor avea orar pentru public la fel cum au la bazinul din interior sunt sub orice critică. Nici nu intri bine și te scot afară! Pentru asta am așteptat 10 ani!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here