EXCLUSIV – Singura fabrică românească de ciocolată, Galactic din Baia Mare, și-a cerut insolvența: Liviu Fagi speră să o salveze și spune că a făcut solicitarea pentru a o proteja de dispariție

8
12044

FABRICĂ AUTOHTONĂ ÎN DIFICULTATE. Singura fabrică românescă de ciocolată, Galactic, care produce de 25 de ani, și-a cerut insolvența, prin firma care o administrează, Food Land Galactic. Patronul de facto, Liviu Fagi (foto mare sus, 56 de ani), a precizat pentru 2mnews că decizia de a înainta cererea de punere a firmei sub protecție a fost generată tocmai în speranța că se va reuși salvarea acesteia și de a proteja fabrica de dispariție.

 

Ce spune Fagi

 

“Anul trecut a fost dramatic. O parte a anului nu am avut acces la materii prime, pentru că nu se puteau importa, apoi am primit o lovitură semnificativă din partea marilor retaileri – noi desfacem produsele la toți marii retaileri din țară – care au refuzat orice majorare de preț, deși costurile de producție s-au majorat semnificativ, de la zahăr, ulei vegetal, la combustibili, utilități ș.a.m.d.

 

Anul trecut, pentru a reduce cumva cheltuielile foarte mari cu consumul de energie electrică, am făcut un proiect pentru o capacitate proprie de producție, prin panouri fotovoltaice, dar proiectul nu a mai fost implementat, pentru că acea linie de finanțare, care ar fi ajutat real mulți antreprenori români, nu a mai fost deschisă.

 

Vă precizez că noi nu avem datorii la stat, avem vreo 18.000 lei care sunt creanțele curente, însă pentru a putea să ne plătim furnizorii, partenerii de afaceri, am fost nevoit să apelez la această protecție oferită de insolvență. Situația aceasta dificilă din istoria economică a firmei a fost cauzată de dispariția creditului furnizor.

 

Însă acum situația s-a mai reglat (inclusiv din partea retailerilor, unde, pentru prima dată am observat o deschidere către producătorii români, care înainte nu exista, dimpotrivă) și am considerat că sub umbrela insolvenței vom putea mai repede și mai eficient să stingem datoriile și să continuăm să funcționăm.  Dacă vroiam să stingem lumina, puteam să o facem demult, eu am avut mereu oferte tentante, dar vreau să fac ciocolată aici, acasă”, a declarat, pentru 2mnews, Liviu Fagi, cel care a produs prima ciocolată în Maramureș în urmă cu 25 de ani, după o licență cumpărată de la compania britanică Cadbury’s, numind-o Galactic după… Milky Way (Calea Lactee – Calea Laptelui).

 

Povestea Galactic
Galactic este singura fabrică de ciocolată cu acționariat românesc – în țară mai există o singură fabrică de ciocolată, Kandia Dulce de la Brașov, achiziționată în 2013 de Grupul Julius Meinl Group și controlată prin grupul KEX Confectionary.
Ciocolata Galacticprodusă inițial în fabrica de la Baia Sprie, începând din noiembrie 1997, unitatea de producție a fost relocată ulterior în Baia Mare, pe strada Dura nr. 3 – a fost fondată de Liviu Fagi, care s-a specializat în ciocolaterie în Marea Britanie, ulterior creând în laboratorul propriu sute de rețete de ciocolată, unele premiate, altele acceptate la export în țări cu tradiție în ciocolaterie (Franța, Spania, Italia, Israel).
La un moment dat, firma avea în portofoliu peste 80 de sortimente (printre care Galactic – distinsă cu medalia “Marca de Aur” la Salonul Național al Dulciurilor patronat de Uniunea Generală a Industriașilor din România -, Spria – cu o rețetă care include ingrediente locale: nucă, mac, miere, alune de pădure -, Real Chocolate, CORA, Profi, Aro, Nr. 1, Sonata, Americana, pralinele Silvoriu), care se regăseau (unele și astăzi) pe rafturile magazinelor din țară, producătorul propunând cel mai convenabil raport calitate/preț de pe piață (“Facem și ciocolată premium, cu ingrediente de înaltă caltitate, dar facem și ciocolată ieftină, pentru că, din păcate, așa sunt timpurile în țara noastră și toți copiii ar trebui să aibă acces la acest produs”, a explicat Fagi).
În perioada de vârf, fabrica din Maramureș producea 2.000 de tone de ciocolată pe an și a rezistat pe piață în pofida acerbei competiții cu mari și tradiționali producători mondiali (Mondelez, Nestle, Julius Meinl). Firma care administrează afacerea, Food Land Galactic, este acum deținută scriptic de soacra acestuia, Ghizela Pop, și a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 7,5 milioane de lei și un profit net de 540.000 lei obținut cu 20 de angajați.

* Foto Liviu Fagi: @facutinmaramures.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

8 COMENTARII

  1. NIȘTE ȚEPARI ORDINARI!
    M au rugat sa le vând zahar deoarece nu su pentru producție… mi s a făcut mila de ei.. deșii nu prea aveam zahar de vanzare
    Mi au promis ca vor face plata pe loc… am acceptat sa ridice zaharul fiind linistita ca vor platii…
    A trecut msi bine de 1 sapt jumătate și nu mai răspund la telefon!!!!
    Va meritați soarta!!!!

  2. Liviu Fagi (sefu) cum ne punea sa ii spuneam la fabrica, este la al 3-4 faliment deja. Toata povestea asta cu salvarea fabricutei este doar o poveste pe care el o spune tuturor ,dar noi, cei care am lucrat acolo stim exact ce se pune (sau se punea in asa zisa ciocolata). Produsele care proveneau din retur de la magazine, se retopea si ne punea sa o reambalam si sa o trimitem inapoi 🙁
    Nu am fost niciodata cu salariile la zi, niciodata. Aveam sa primim si 3-4 salarii restante si majoritatea nu am plecat pentru ca aveam de recuperat banii lucrati.
    Dar eu ma intreb cat o sa il mai tina bunul Dumnezeu sa faca in continuare ceea ce face.

  3. Ciocolata de Baia Mare ( cum imi place mie sa-i spun) o gaseam mereu la Brasov, la marile ,,magazine,, numai pe rafturile de jos, alaturi de altele din Polonia si Ucraina. Era cea mai ieftina ciocolata ! Asta este respectul pentru produsele romanesti…din pacate !

  4. Liviu Fagi a mai bagat in faliment inca cateva companii: Food Distribution srl, Sauro srl,.… si toate cu aceeasi poveste lacrimogena. Asta este modelul lui de business.
    Omul de fapt nu stie sa faca ciocolata (ca sa va convingeti cumparati una din ciocolatile lor rancezite de la Metro, Profi) nu a facut nici o scoala in UK, a fost o saptamana pana acolo.
    Stiu toate informatiile pentru ca am
    lucrat cu mincinosul asta si a uitat sa ne plateasca ultimele 4 salarii.
    El se plimba cu sotia si fata cu porsche-uri galbene si rosii si noi nu aveam bani la fabrica de zahar.
    Liviu fagi si Helga ar trebui investigati serios de autoritati pentru acest model

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here