EXCLUSIV – Și-a cerut insolvența firma care deține Hotelul Minerul și pe care municipalitatea Băii Mari a anunțat că o va expropria

3
5972

INVESTIGAȚIE. Firma Complexul Sfântul Ștefan SA (anterior a avut denumirea Hotel Restaurant Minerul SA), care deține în proprietate cea mai mare parte a complexului Minerul din Baia Mare (respectiv partea hotelieră, restaurantul și magazinul alimentar), și-a cerut insolvența.

 

Decizia ar putea părea mai dificil de explicat economic în contextul în care în ultimii 7 ani firma care deține Hotelul Minerul și-a redus datoriile de la 7 la 2 milioane de lei, însă principalul imobil pe care-l deține în patrimoniu (Complexul Minerul) este în continuare grevat de o ipotecă imobiliară (la firma Raiffeisen Leasing IFN SA, care reprezintă Grupul Raiffeisen pe piața de leasing) și, mai important, este amenințat cu exproprierea de municipalitatea Băii Mari, controlată de primarul Cătălin Cherecheș.

 

Conform unui raport de evaluare asumat de Consiliul Local Baia Mare în primăvara anului 2019, cei 3 proprietari ai firmei Complexul Sfântul Ștefan SA ar urma să primească pentru hotel, restaurant și magazinul alimentar, plus terenurile aferente, despăgubiri de peste 1,8 milioane de euro (1.820.500 de euro).

 

În acest moment, firma este în proprietatea a 3 entități: societatea din Lichtenstein Curitiba Invest Establishment (care este acționarul majoritar, cu 66,6589%, care aparținea cetățeanului de origine israeleană Uri Markuse, decedat între timp, și care este reprezentată de fostul avocat Ovidiu Felezeu), o firmă de textile din Baia Sprie, Sauro Confex SRL (fosta Mifdar Com), administrată de Maria Fagi (care deține 32,2057%) și o persoană fizică care deține 0,9797%.

 

Cauza insolvenței

 

Solicitarea de intrare în insolvență (la cererea debitorului), înregistrată în 19 ianuarie 2021, face mai dificil procesul de expropriere, cel puțin până la soluționarea acesteia în instanța de contencios administrativ şi fiscal (în timpul documentării, această variantă a fost infirmată de surse specializate, care au precizat că insolvența chiar poate grăbi și simplifica exproprierea). Cert este că prima ședință în speța prin care Complexul Sfântul Ștefan SA își cere intrarea în procedură de insolvență a fost programată la sfârșitul acestei luni (în 29 ianuarie 2021), la Tribunalul Maramureș.

 

O altă explicație a cererii de intrare în insolvență poate consta în faptul că, începând din toamna anului trecut, proprietarul Complexului Minerul din Baia Mare a dat în judecată Primăria și Consiliul Local pentru refuzul de a-i elibera o autorizație de construire, însă atât Tribunalul Maramureș, cât și Curtea de Apel Cluj au respins cererea firmei de a constata că refuzul autorităților este nejustificat (adică abuziv) – decizia a devenit definitivă în 15 ianuarie 2021, la scurt timp după aceasta firma cerând intrarea în insolvență.

 

Surse implicate 2mnews au precizat că firma Complexul Sfântul Ștefan SA a cerut de la municipalitate concesionarea curții interioare (pe unde se făcea ieșirea din cinematograf), pentru a-și extinde restaurantul, însă Primăria Baia Mare a respins solicitarea, iar societatea a acționat în instanță Primăria și Consiliul Local, pierzând, așa cum am precizat, procesul.

 

Conform legii, insolvența este o stare a patrimoniului unui debitor caracterizată de insuficiența fondurilor financiare disponibile pentru a plăti datoriile certe, lichide și exigibile.

 

Cât ar costa exproprierea

 

Conform raportului de evaluare al sereleului PBS Eval Consulting, aprobat de forul deliberativ al municipiului Baia Mare în mai 2019, exproprierea proprietarilor din spațiile Complexului hotel-restaurant Minerul ar costa municipalitatea aproape 3 milioane de euro. Practic, valoarea totală ar fi de 14.246.200 lei + TVA (echivalentul a 2.995.900 euro la cursul din acel moment: 4,7552 lei/euro), din această sumă, însă, 995.000 de euro ar reveni municipalității pentru fostul cinematograf.

 

Precizare: vă reamintim că în primavara anului 2013, consilierii locali din Baia Mare au refuzat sa achiziționeze 25,88% din societate (respectiv un pachet de 18.904 acțiuni) deținute de catre firma controlată de familia Fagi (Sauro Confex) – în timp, firma din Baia Sprie a ajuns să dețină aproape o treime din firma proprietară a complexului. Atunci, oferta de vânzare a fost considerată prea mare (se cereau 865.584 euro, pentru un sfert din complex).

 

Demersuri sterile, fără sfârșit

 

Până acum, în speța recuperării Complexului Minerul în partimoniul orașului, autoritatea publică a făcut numeroase și (până acum) inutile demersuri, începând din urmă cu mai bine de 5 ani. Astfel, în 2015 s-au aprobat realizarea demersurilor pentru preluarea în patrimoniul municipiului Baia Mare pentru realizarea acolo a sediului Primăriei și a fost aprobată evaluarea financiară.

 

În 2017 s-a aprobat continuarea demersurilor pentru achiziția imobilului, dar s-a schimbat obiectivul în care urma să fie metamorfozat în ,,Centru Cultural Sfântul Ștefan”. În 2019 s-a aprobat ca obiectivul să fie inclus ca utilitate publică și, din nou, a fost schimbată destinația în Centru Administrativ și Socio-Cultural al municipiului Baia Mare. De asemenea, a fost aprobată (din nou) evaluarea sa financiară.

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII 2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Mă, da’ voi chiar scrieți bine (adică românește, „conținutul” nu – prea – contează la mine). Îmi pierdusem orice speranță din partea ziarelor băimărene (tipărite și online). Bine că am descoperit site-ul – cu mare întârziere, cred, dar bine că am dat barem acum de el

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here