EXCLUSIV – Se schimbă președintele la Tribunalul Maramureș: află cine îl înlocuiește pe Nicolae Stamate-Tămășan la conducerea instanței județene

0
3408
Alexandru Traian Verdeș și Nicolae Stamate Tămășan

NOU PREȘEDINTE LA TRIBUNALUL MARAMUREȘ. Din 16 iulie 2021, Tribunalul Maramureș va avea un nou președinte: judecătorul Alexandru Lucian Verdeș (38 de ani) îl înlocuiește pe judecătorul Nicolae Stamate-Tămășan (41 de ani) la conducerea instanței județene.

 

Cine este Nicolae Stamate-Tămășan
Nicolae Stamate-Tămășan, originar din Tecuci (jud. Galaţi), absolvent al Facultății de Drept a Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și-a început cariera în justiție ca avocat în Baroul Bucureşti. A intrat în magistratură ca judecător în anul 2010 și a profesat la judecătoriile din Satu-Mare şi Baia Mare (unde a fost vicepreședinte) și la Secţia I civilă a Tribunalului Maramureş, instanță la care a fost numit vicepreședinte, în 1 ianuarie 2018. Din 13 aprilie 2018, a fost delegat (interimar) președinte, în urma pensionării fostului președinte, judecătorul Cristina Laura Lihet.
În 15 iulie 2018, este numit în funcția de președinte al Tribunalului Maramureș, la vârsta de 38 de ani, după ce a promovat (cu media 9.42) concursul organizat de Institutul Naţional al Magistraturii. Mandatul său este de 3 ani (până în 15 iulie 2021).

 

Motivul înlocuirii

 

Lui Stamate-Tămășan îi încetează mandatul de președinte al Tribunalului. Legal, mandatul poate fi prelungit cu încă 3 ani, la cerere, numai că Stamate-Tămășan nu a cerut acest lucru (fie nu a mai dorit, fie i s-a sugerat să nu mai dorească). În consecință, postul de președinte al Tribunalului Maramureș a fost inclus în concursul pentru ocuparea funcţiilor de conducere organizat de Institutul Naţional al Magistraturii.

 

Pentru postul de președinte al Tribunalului Maramureș s-a prezentat un singur candidat, Alexandru Lucian Verdeș, care a fost declarat admis, cu media finală 7,30 (pentru a fi admis într-un post de conducere a unei instanțe, candidatul trebuie să obțină minim nota 5 pe probă și minim media 7.00) – la proba de susținere a proiectului de management a luat nota 5.80, iar la proba scrisă a fost notat cu 8.80.

 

Cine este Alexandru Lucian Verdeș
Alexandru Lucian Verdeș are 38 de ani, a fost ofițer operativ la Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, la Poliția Transporturi, apoi a fost admis de Institutul Național al Magistraturii ca auditor de justiție, iar din 2011 a fost desemnat judecător stagiar la Judecătoria Baia Mare. În 2012, a promovat cu media 9.13 examenul de capacitate pentru judecători, organizat de Institutului Național al Magistraturii (a obținut medii mari: 9.60 la Drept civil, 9.06 la Drept procesual civil, 8.47 la Drept penal, 9.25 la Drept procesual penal – la proba scrisă a obținut nota 10.00 -, 9.15 la Fundamente constituționale, 9.25 la Organizare judiciară).
În 6 februarie 2013, președintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a sa în funcția de judecător, fiind repartizat la Judecătoria Baia Mare. În 2015, Verdeș s-a transferat la Tribunalul Maramureș, unde activează ca judecător al Secţiei I civilă, și este membru în Colegiul de conducere. Este doctorand al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Din 16 iulie 2021 va prelua funcția de președinte al instanței județene.

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here