EXCLUSIV – S-a eliberat certificatul de urbanism pentru construirea Stadionului de Atletism din Baia Mare, investiție de 12 milioane de euro: detalii și imaginea proiectului

0
2825

STADIONUL DE ATLETISM BAIA MARE. S-a eliberat cerificatul de urbanism pentru construirea stadionului de atletism din Baia Mare, însă acesta este un pas mic (e drept, esențial) până la demararea investiției. 2mnews vă prezintă în exclusivitate proiectul noului stadion care a fost proiectat pe locația actualei piste de atletism de pe Bd. Unirii nr. 14 A (foto mic dreapta), aflată în administrarea Complexului Sportiv Național “Lascăr Pană”.

 

Înaintea prezentării proiectului, câteva precizări pentru o mai corectă înțelegere a momentului în care se află investiția. Complexul Sportiv Național “Lascăr Pană” din Baia Mare este o entitate aflată în subordinea Ministerului Sporturilor, implicit acest obiectiv de investiție se va realiza (dacă și când se va realiza) din bugetul statului, prin Compania Națională de Investiții (CNI – instituție din subordinea Ministerului Dezvoltării), costurile fiind estimate la 12 milioane de euro, bani cu care s-ar construi primul stadion de atletism din România la standarde internaționale de performanță, respectiv care respectă normele Federației Internaționale de Atletism (World Atletics, fosta International Association of Athletics Federations – IAAF, care guvernează atletismul internațional).

 

Demersurile incipiente deja au fost făcute, însă drumul până la realizarea stadionului din Baia Mare este lung. Stadionul a fost introdus (încă din martie 2021) pe lista sinteză a Programului național de construcții de interes public sau social de la Ministerul Dezvoltării – dosarul fiind înaintat de CSN Lascăr Pană la Ministerul Dezvoltării și CNI încă de la jumătatea lunii februarie 2021. Vestea bună e că asta înseamnă o aprobare de principiu, luată în baza Studiului de Fezabilitate (SF) prezentat.

 

În acest moment, dosarul obiectivului cuprinde studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și certificatul de urbanism, însă mai trebuie completat cu avizele de la ISU și de la Comisia locală de circulație. După aceea, obiectivul va intra în analiza decidenților de la CNI (Consiliul tehnico-economic), iar dacă investiția este avizată va fi înaintată Ministerului Dezvoltării (unde, la fel, trebuie avizată de Consiliul tehnico-economic al ministerului). După obținerea acestor avize (obligatorii pentru continuarea demersurilor), trebuie găsite (în bugetul statului) fondurile financiare necesare.

 

Cum a fost proiectat Stadionul de Atletism din Baia Mare? Pistă cu 8 culoare și nocturnă conformă standardelor IAAF, tribună cu 4.000 locuri edificată pe un corp de clădire cu două etaje (cu vestiare, săli de pregătire, săli medicale etc.), parcare cu 2.000 locuri. Vă prezentăm proiectul (foto mic dreapta), realizat de Hamara Design din Baia Mare (controlat de arhitectul Călin Andrei Hamza, care a și realizat proiectul, și de Raul Raica), și vă informăm și asupra stadiului în care se află proiectul, atunci când acesta se va modifica – până atunci, sperăm, visăm și ne uităm la desene.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here