EXCLUSIV – România, în fața unei performanțe uriașe: locul 1 la Campionatul Mondial de Acrobație cu Planorul și șanse reale să-și păstreze titlul mondial

0
480
De la stânga la dreapta: Daroczi Lorand, Gal Zsolt, Octav Alexan, Cristi Iorgov, Valentin Hoța

REZULTATE – WORLD ADVANCED AEROBATIC CHAMPIONSHIPS 2021. La doar câteva zile după ce a obținut medaliile de bronz la a 14-a ediție a Campionatului Mondial de Zbor Acrobatic (FAI World Advanced Aerobatic Championships 2021, disputat la Torun, în Polonia), România, cu pilotul băimărean Octav Alexan în echipă, se află în fața unei performanțe uriașe și în planorism, ocupând după primele 4 probe locul 1 la Campionatul Mondial de Acrobație cu Planorul. Competiția se desfășoară pe aeroportul Lotnisko din Leszno (Polonia).

 

Pentru că planorismul nu are un regulament extrem de ferm (oarecum logic, pentru că este un sport care depinde major de vreme), există posibilitatea ca ultimele două probe să nu se mai dispute la clasa Advanced din cauza vremii capricioase din estul Europei, regulamentul federației mondiale (FAI – Fédération Aéronautique Internationale) impunând la campionatele mondiale desfășurarea unui minim de 4 probe (care au fost deja parcurse) și un maxim de 6 probe.

 

Dacă cele două probe de la Clasa Advanced nu se vor mai disputa, clasamentul (individual și cel pe echipe) va rămâne cel din acest moment: 1. România (16.725 puncte), 2. Franța (16.563 puncte), 3. Polonia (16.240 puncte), 4. Cehia (15.853 puncte), 5. FAS / Rusia (14.520 puncte), 6. Austria (10.236 puncte – cu precizarea că austriecii au doar doi piloți în echipă).

 

În clasamentul pe echipe se cumulează primele 3 rezultate ale piloților din respectiva echipă (în cazul României au fost cumulate punctele obținute de Octav Alexan, Valentin Hoța și Daroczi Lorand – primul, de la Aeroclubul Teritorial “Alexandru Papană” Baia Mare, ceilalți doi de la Aeroclubul “Elie Carafoli” Târgu Mureș). La ediția 2021, echipa națională a României îl are ca team manager pe Cristi Iorgov (Aeroclubul Teritorial “Octavian Ulici” Caransebeș).

 

În clasamentul individual (unde concurează 23 de piloți din 7 țări), pe primele 3 locuri se află în acest moment: 1. Charlie Levy-Louapre (Franța), 2. Maria Gavrilina (Rusia), 3. Thibaut Fromantin (Franța). Piloții români se situează pe următoarele locuri în clasamentul individual: Octav Alexan (Aeroclubul Teritorial “Alexandru Papană” Baia Mare, vicecampion modial en-titre) – locul 5, Valentin Hoța (Aeroclubul “Elie Carafoli” Târgu Mureș) – locul 6, Daroczi Lorand (Aeroclubul “Elie Carafoli” Târgu Mureș) – locul 8, Gal Zsolt (Aeroclubul Teritorial “Traian Dârjan” Cluj-Napoca) – locul 13.

 

Dacă se vor mai disputa una sau două probe, în clasamentul individual ar avea șanse la medalii și Alexan, Hoța și chiar Daroczi. Pilotul băimărean Octav Alexan (Aeroclubul Teritorial “Alexandru Papană” Baia Mare), vicecampion modial en-titre, a avut o evoluție constant bună în primele 4 probe, cu un vârf în ziua a 3-a (când s-a clasat pe locul 1), obținând locurile: 13 (ziua 1 – 1.388,18 puncte), 9 (ziua 2 – 1.383,87 puncte), 1 (ziua 3 – 1.454,17 puncte) și 6 (ziua 4 – 1.374,92 puncte).

 

* Foto: @ Echipa României de Acrobație cu Planorul

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here