EXCLUSIV – Remin, ofertă publică de parteneriat investitorilor interesați să repornească activități miniere în Maramureș: “Există doritori, și români și străini”

3
4732

INDUSTRIA MINIERĂ. Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase REMIN SA Baia Mare, firmă cu capital integral de stat, aflată în subordinea Ministerului Economiei, a lansat o ofertă publică pentru identificarea potențialilor investitori care să contribuie, într-un proiect comun de investiție cu compania statului, la identificarea și apoi la reluarea activităților miniere în perimetrele identificate cu potențial economic.

 

Investitorii interesați au depus scrisori de intenție acestea cuprinzând prezentarea a investitorului (acționariat + structura de control corporativ), experiența în finanțarea și operarea firmelor sau activităților conexe domeniului industriei miniere, precum și capabilitatea tehnică și financiară pe care o dețin (ca argument al posibilității efective și imediate de implicare în proiectul comun de investiții cu Remin, pentru repornirea activității miniere).

 

Pentru că această campanie de depunere a intenției de parteneriat cu Remin într-un demers de repronire a activității miniere în anumite perimetre din Maramureș s-a încheiat în 25 octombrie 2022, l-am întrebat pe directorul general Remin, Ovidiu Gîlcă, dacă au fost depuse oferte/scrisori de intenție.

 

“S-au depus scrisori de intenție, atât din partea unor potențiali investitori români, cât și străini, însă în acest moment s-a decis să nu le facem publice. Urmează să fie analizate și vor fi întâlniri la București, la minister (n.red., Ministerul Economiei) cu cei care se decide că au experiența și capabilitatea de a se implica în proiecte comune (cu Remin) de repornire a activității.

 

Nu a fost fixate datele la care vor fi organizate aceste întâlniri preliminare și nici perimetrele care sunt viabile economic pentru acești potențiali investitori (acest ultim aspect a fost lăsat la latitudinea lor, după ce studiază și identifică perimetrul/perimetrele pe care le consideră profitabile)”, a declarat, pentru 2mnews, Ovidiu Gîlcă, director general Remin.

 

Subliniere: a nu se înțelege din demersul actual al companiei Remin că activitatea de repornire a mineritului este iminentă. Nici măcar că se va întâmpla vreodată (în viitorul apropiat). Această reacție/inițiativă/strategie nu este o premieră, fiind pusă în practică și în trecut (în anul 2013, de pidă), exact în acest mod (scrisori de intenție a unor investitori interesați) fără niciun rezultat concret. 2mnews a consemnat inițiativa doar pentru a informa publicul interesat în privința a ceea ce se întâmplă în acest moment la compania care odinioară era cel mai mare angajator din județul Maramureș.

 

Vă reamintim că Remin este menținută ilegal în insolvență din februarie 2009, adică de 13 ani (ilegal, pentru că activele pe care le mai posedă firma statului valorează cu 381 de milioane de lei mai puțin decât datoriile totale), fără niciun plan de reorganizare și rămasă fără activitatea principală (extracția minereurilor metalifere neferoase), prestând lucrări de conservare a minelor, activitate care doar anul trecut a cauzat firmei noi pierderi (de 4,25 milioane de lei).

În privința insolvenției și a nedepunerii planului de reorganizare, directorul general Remin, Ovidiu Gîlcă, a declarat, pentru 2mnews: „Avem elaborat planul de reorganizare și l-am depus în termen, în anul 2012, însă pentru a fi supus aprobării adunării creditorilor este necesară modificarea Legii minelor, care la momentul adoptării nu a făcut diferența între reorganizare și faliment. Remin mai deține licențe de exploatare, două dintre acestea fiind prelungite relativ recent, avem și câteva licențe expirate, dar nicio licență nu a fost anulată”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Mina nu este un chiosc,dupa ce le ai inundat,nu mai ai infrastructura,adio minerit.Problema mare v a fi ca nu o sa gasiti mineri,documentatiile tehnice le ati prapadit,utilajele la fier vechi,flotatii nu,eu cred ca se pregateste o campanie electorala nu intrarea in mina.

  2. Ne,intrebam,dacă aceasta inițiativa a CNMPN REMIN SA BAIA MARE este viabila sau este doar o incercare de prelungire a insolventei în stare de observatie pe motiv ca ar exista investitori .De,ani de zile,in documentele depuse de ,debitorul Remin,la judecătorul sindic unul din motivele ptr care debitorul cere prelungirea insolventei este ca ar fi investitori ptr redeschiderea activității de producție.Dupa ,atitia ani nu exista nici un investitor care sa fi investit în Remin.
    Referitor la afirmațiile din articol,cum,ca datorita Legi Minelor nu exista un plan de reorganizare aprobat,cei interesați ar trebui sa știe ca exista adresa oficiala de la ANRM în care se spune ca ,art 33 din Legea Minelor nu împiedică reorganizarea judiciara.
    În,legea 85/2014 art 341 se clarifica daca,debitorul este afectat de reorganizarea judiciara.
    Referitor ,la licente debitorul ar trebui sa explice de ce mai are doar citeva licente și dacă perimetrele minere sunt în arii protejate .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here