EXCLUSIV – Radu Negulescu, dezvoltatorul uneia dintre cele mai mari companii IT din România, cere protecție economică pentru firma sa, Trencadis Development

1
2558
Radu Negulescu

INSOLVENȚĂ. Firma Trencadis Development SRL din Baia Mare, controlată de antreprenorul Radu Negulescu (35 de ani), fostul șef al campaniei online și cea creativă a candidatului Klaus Iohannis la președinția României în 2014 (primul mandat de președinte câștigat de Iohannis), și-a cerut insolvența, declarând datorii de peste 3 milioane de lei la finalul anului trecut. Dosarul va fi judecat de magistratul desemnat al Secţiei a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Maramureș.

 

Despre Trancadis (cel abandonat)

 

Trencadis Development este sora mai mică a familiei Trencadis, care a pornit la drumul economic în 2014 (anul alegerilor prezidențiale cu finaliștii Iohannis – Ponta) ca firmă de IT (realizare a soft-ului la comandă), cu 24 de angajați, și avându-i ca asociați în părți egale pe Radu Negulescu (50%) și Ștefan Vasile Dărăbuș (50%) – director global al programelor organizației britanice de caritate Hope and Home for Childrens (HHC), lansat de câțiva ani și pe piața dezvoltatorilor imobiliari. Din 2016, după retragerea din firmă a lui Dărăbuș, firma are ca obiect principal de activitate comerț cu ridicata nespecializat (a fost modificat din activități de realizare a soft-ului la comandă).

 

Numai că Trencadis Development a avut angajați doar până în 2017 (3), ulterior activând fără angajați și fiind trecută pe plan secundar în panoplia firmelor controlate de Radu Negulescu, în anul imediat următor cifra de afaceri scăzând de la 3,5 milioane de lei la… zero lei, iar în 2021, deși a avut o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei (cu zero angajați, pentru că în România este permisă această anomalie), a raportat o pierdere financiară de peste 641.000 lei.

 

Pentru anul 2022, Trencadis Development a raportat 0 lei cifră de afaceri și datorii de peste 3,1 milioane de lei. Firma este administrată și controlată de Radu Negulescu (prin Alexander N. Capital Management SRL Baia Mare, 90% din părțile sociale – asociat minoritar, cu 10% din părțile sociale, fiind Mihaela Maria Moldovan, asociată a lui Negulescu în mai multe firme).

 

Despre Negulescu și celălalt Trencadis (cel neabandonat)

 

Negulescu este originar din Sibiu (orașul prezidențial), dar este prezentat pretutindeni în spațiul public ca fiind din Baia Mare (pentru că și-a făcut școala și și-a înregistrat majoritatea firmelor pe care le controlează în municipiul de reședință al Maramureșului) și “băiatul lui Iohannis din subsolul de pe Kiseleff” (n.red. de unde a fost coordonată campania online la prezindențialele din 2014, din care a făcut parte și Ionel Bogdan, actualul președinte al PNL Maramureș și al CJ Maramureș, finul lui Negulescu).

 

El a fondat firma-regină a panopliei sale economice, Trencadis Corp, cu 7 ani mai devreme decât Trencadis Development (cea introdusă acum în insolvență cu datorii de peste 3 milioane de lei), în 2007, sub denumirea Loading Media SRL Baia Mare. Aceasta avea ca obiect de activitate consultanță și furnizare de programe informatice (software) – ulterior acesta fiind modificat la același obiect de activitate ca Trencadis Development (realizare a soft-ului la comandă).

 

Acum, firma are birouri și în SUA, Nigeria și Senegal și dezvoltă software pentru mediul guvernamental și cel de (high) business. În 2021, Trencadis Corp a fost desemnată în Top 1000 Financial Times (care a stabilit clasamentul companiilor din Europa care au înregistrat o creştere semnificativă a afacerii în intervalul 2016-2019 și care este realizat de prestigioasa publicație de business împreună cu compania de cercetare Statista) ca fiind cea mai performantă companie românească din punct de vedere al ritmului de creștere.

 

La finalul anului 2022, veterana familiei Trencadis, Trencadis Corp, a ajuns la o cifră de afaceri de 121 de milioane de lei (cea mai mare cifră de afaceri din istoria companiei, cu o creștere de 21,16% în condițiile unei scăderi cu 20% a numărului de angajați), raportând un profit net de 4 milioane de lei, realizat cu 88 de angajați. Dar și datorii. De… 172 de milioane de lei.

 

Firma este controlată, evident, de Radu Negulescu (prin sereleul Alexander N. Capital Management din Baia Mare – care deține 63,95% din părțile sociale), acesta avându-i ca asociați pe controversatul miliardar originar din Borșa Frank Timiș (cetățean româno-australian care deține 22,48% din părțile sociale prin firma First Investments Holding Ltd., înregistrată în paradisul fiscal Insulele Cayman), Carlo Robert Burci (33 de ani, cetățean italian, născut în SUA și domiciliat în Anglia, fiul controversatului multimilionar Cristian Burci – deține o participație de 9,69%) și Mihaela Maria Moldovan (35 de ani, originară în Baia Mare, care deține 3,88% din părțile sociale ale firmei).

 

În urmă cu exact un an, Negulescu s-a retras scriptic din conducerea executivă a firmei Trencadis Corp, numindu-i pe Marian Murguleț ca director general (este fostul CIO – Chief Information Office – din perioada 2019-2021 din Guvernul României, ocupându-se de strategii naționale în domeniul tehnoologiei informației) și pe Mihăiță Alexandru Șluser ca administrator (originar din Vaslui – prieten cu Negulescu, și el a făcut parte din echipa online de promovare a candidatului Iohannis, căruia Negulescu a spus că îi datorez sănătatea sa mintală de la finalul campaniei).

 

* Foto: @Trencadis

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Securistul, un mic antreprenori pe bani publici, la fel ca asociatul lui de la Cluj Ionuț. Cand s-a inchis robinetul cu bani publici si au fost nevoiti sa se descurce ca orice om de business din romania, cer insolventa.
    Securistul merita….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here