EXCLUSIV – PSD Maramureș va avea o funcție de secretar de stat în Ministerul Educației

0
2066

SECRETAR DE STAT. În România se trăiește bine dacă ești politician din coaliția USL.2. (PNL & PSD & UDMR). Pe lângă funcțiile din Guvern, mai sunt și cele din eșaloanele 2 și 3 ale administrației, respectiv cele de secretari de stat în ministere și de șefi în agențiile sau firmele de stat. Acestea sunt la fel de importante pentru fircare partid, pentru că pot astupa gurile flămânde ale atât de multora filiale județene.

 

Această scriere se referă la funcțiile deja împărțite din eșalonul 2 (pe criteriul exclusiv politic, în interesul propriu al celor trei partide aflate la guvernare). Așadar, secretarii de stat. Chiar dacă nu vă vine să credeți, în această țară, pe lângă prim-ministru și cele 20 de ministere + funcția de secretar general al Guvernului, mai există… 84 (!!!) de secretari de stat. Cel puțin câte 4 bucăți pe minister, s-ajungă la toată lumea.

 

Din cei 84 de secretari de stat, PSD va numi 42, PNL 34 și UDMR 8. Bine, filiala Maramureș a UDMR știm că nu va numi pe nimeni, pentru că asta e importanța lor la nivel național. PNL și PSD vor avea câte un secretar de stat. Cel al liberalilor încă se negociază. În schimb, PSD, având și mai multe funcții de împărțit, i-a gratulat pe toți (adică pe fiecare filială județeană) măcar cu câte un post. Pentru PSD Maramureș a revenit un post de secretar de stat în Ministerul Educației, iar 2mnews vă spune cine este favorit pentru a ocupa acest post.

 

Având dreptul să numească un singur secretar de stat, PSD Maramureș trebuie să decidă și cine va fi nominalizatul. Știm cine e preferatul președintelui filialei județene, Gabriel Valer Zetea, originar din fostul cătun Viile Apei, aparținător de orășelul Seini, însă nu este cert că acesta va fi și numit.

 

Cert este că Zetea va dori să îl propulseze în funcție pe un pesedist din… Seini, evident. Respectiv pe Mihai Cosmin Pop, directorul Liceului Tehnologic Agricol “Alexiu Berinde” din Seini, cel pe care l-a propulsat în 2018 (în timpul guvernării PSD) și în funcția de inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IȘJ) Maramureş (atunci, în vârful conducerii IȘJ era Ana Moldovan).

 

Profesorul Mihai Cosmin Pop (foto mic dreapta) este și consilier local în Seini (la al doilea mandat), funcție la care, evident, va trebui să renunțe în cazul în care Zetea își va convinge oponenții că este cel mai potrivit pentru a putea ocupa altă funcție, mai impozantă: aceea de secretar de stat în Ministerul Educației. Însă opoziție va exista, pentru că surse politice 2mnews au subliniat că nu Zetea este cel care a negociat și obținut acest post. Că PSD Maramureș va avea un secretar de stat în Ministerul Educației e, însă, cert. Urmărim derularea nominalizării.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here