EXCLUSIV – Proiectul penal SMID Maramureș: care este stadiul lucrărilor de la depozitul de deșeuri de la Sârbi-Fărcașa, începute în urmă cu… 8 ani

1
1530

DEPOZITUL DE DEȘEURI – MARAMUREȘ. Contractul pentru proiectare și executarea restului de lucrări la depozitul de deșeuri de la Sârbi (com. Fărcașa) – denumirea oficială este Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), motorul/inima Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Maramureș – a fost semnat în 15 aprilie 2022. Scrierea 2mnews vă informează asupra stadiului în care se află execuția, în contextul în care obiectivul trebuie finalizat în aprilie 2023.

 

Banii și lucrarea

 

Contractul a fost semnat la valoarea de 156 de milioane de lei (exact: 156.061.191,50 lei, sumă care cuprinde TVA), cu asocierea de firme româno-turce Conteh Barengott SRL (lider de asociere) & Repcon SA & Gökşin İnşaat Gıda (denumirea completă a firmei turce este Gökşin İnşaat Gıda Turizm Bilişim Tüketim Malları Pazarlama Madencilik Ve Proje Müşavirlik Hizmetleri Limited Şirketi).

 

Pentru a câștiga contractul, Conteh Barengott din Târgoviște – jud. Dâmbovița (liderul asocierii, controlat de George Răuțoiu) s-a angajat să facă lucrarea cu 43 de milioane mai puțin decât estimarea Consiliului Județean (CJ) Maramureș – o sublicitare de 21,20%.

 

Contractul prevede punerea în funcțiune a CMID Sârbi – ultimul, cel mai important și mai dificil de realizat obiectiv din SMID Maramureș. Constructorul trebuie să proiecteze, să consolideze/stabilizeze/pună în siguranță amplasamentul (care este situat pe un deal-mișcător), să construiască celule de depozitare a deșeurilor și să facă instalațiile de tratare a apei reziduale.

 

Stadiul actual

 

În această săptămână a avut loc o întâlnire de lucru între beneficiar (CJ Maramureș) și constructor (Conteh Barengott). Încă se lucrează la partea de proiectare, care trebuia predată până la finalul lunii iulie, dar va fi predată la începutul lui august (întârzierea fiind argumentată prin durata mare a sosirii de la laboratul acreditat a rezultatelor probelor de sol, între două și patru săptămâni).

 

Apoi vor trebui reaprobați indicatorii economici (respectiv, actualizați cu majorările pieței materialelor de construcții, combustibililor etc.). Contractul prevede ca operaționalizarea CMID Sârbi să fie făcută până în aprilie 2023 – într-un an: sunt repartizate două luni pentru proiectare și 10 luni pentru execuția propriu-zisă. Însă, obiectiv, nu va putea fi. Termenul va fi împins cel mai probabil cu 3 luni, au susținut pentru 2mnews surse decidente, respectiv până în iulie 2023.

 

Dacă SMID Maramureș nu este funcțional în 31 decembrie 2023, CJ Maramureș va trebui să ramburseze TOȚI banii primiți de la UE (ceea ce e similar cu falimentul instituției administrative a județului), iar asupra județului se va institui o procedură de infringement, ca sancțiune suplimentară pentru neîndeplinirea obligațiilor (tradusă printr-o perioadă de interdicție a accesului la fondurile europene nerambursabile).

 

Despre executanți și calendar

 

Primul contract de execuție al centrului de la Sârbi-Fărcașa a fost semnat la 17 iunie 2015, cu sereleul Victor Construct din Botoșani. Contractul trebuia finalizat în 10 luni și a fost semnat la valoarea de peste 64 de milioane de lei (64.266.552 lei – suma conține TVA).

 

Din cauza alunecărilor de teren (pentru că depozitul de deșeuri din Maramureș a fost amplasat, ca-n filmele cu proști, la confluența a trei dealuri cu profunde alunecări de tern, fapt posibil în urma unor falsuri penale girate de TOȚI ultimii 4 președinți ai CJ Maramureș: Mircea Man, Zamfir Flore Ciceu, Gabriel Valer Zetea și Ionel Bogdan), în 2019 contractul a fost reziliat (public, s-a recitat că lucrarea era executată 84%), iar firma moldoveană a intrat în insolvență. Pe 2mnews găsiți numeroase articole privind strategia jafului și nominalizarea jefuitorilor/hoților (unul dintre ele, AICI).

 

Al doilea contract de execuție a CMID Sârbi a fost semnat la 15 martie 2022, la valoarea de peste 156 de milioane de lei (exact: 156.061.191,50 lei, sumă care cuprinde TVA). Contractor, o asociere româno-turcă cu lider sereleul Conteh Barengott din Târgoviște. Acesta a fost trezit în 2019 dintr-o adormire economică (activitate sistată) care dura de 9 ani, pentru a câștiga în Maramureș un contract de peste 12 milioane de lei (exact: 12.004.067,56 lei + TVA, la acea dată echivalentul a peste 2,54 milioane de euro) – respectivul contract, care a durat 6 luni, viza punerea în siguranță a depozitului de deșeuri de la Fărcașa.

 

Dacă se va reuși punerea în funcțiune a SMID Maramureș la 31 decembrie 2023, acesta va împlini 20 de ani (!!!) de când a fost inițiat (2003), 10 ani (!!!) de la aprobarea indicatorilor tehnico-economici (2013) și 8 ani (!!!) de la semnarea contractului de execuție al centrului de la Sârbi-Fărcașa (2015).

 

Ce trebuie făcut

 

Din cauza jafului public generalizat, proiectul SMID Maramureș a plecat de la o finanțare de 229 de milioane de lei (exact: 229.148.934 lei – semnat la 10 februarie 2014) și a ajuns la aproape 313 milioane de lei (exact: 312.820.714,18 lei – în acest moment). Proiectul trebuia finalizat în 2016. Nu e finalizat nici în 2022. Pe strada 1 Mai 8A totul e în ordine, e bine, soare, cald, frumos, păsărelele ciripesc? Nicio problemă?

 

Dacă vă-ntrebați ce lucrare atât de complexă este CMID Sârbi de durează 20 de ani, aflați că nu-i. Complexitatea este dată doar pe suprafața pe care constructorii au fost obligați să construiască în urma infracțiunilor girate de conducerile CJ Maramureș.

 

La Sârbi-Fărcașa se prevede construirea pe o suprafață de 11,8 hectare a unui depozit ecologic de deşeuri compus din 4 celule, cu o capacitate totală de stocare a deșeurilor de aproape 2 milioane de metri cubi. Celulele de depozitare sunt prevăzute cu sisteme de colectare, transport şi tratare levigat şi a apelor uzate, precum și a biogazului.

Pe suprafața depozitului sunt prevăzute diferite clădiri și utilități (clădirea administrativă, garaj, atelier auto, control acces, pod basculă, staţie spălare autovehicule, staţie de alimentare cu combustibil, sistem de monitorizare a factorilor de mediu, sistem de colectare a apei pluviale, reţele apă, electrice, sanitare și termice).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here