EXCLUSIV – Producătorul de vase din ceramică Faimar Baia Mare a încheiat anul 2022 cu o creștere de 12,46% a cifrei de afaceri, pentru prima dată în ultimii 4 ani depășind pragul de 10 milioane de lei

0
4517

SEMNE DE REDRESARE. Compania producătoare de vase și obiecte din ceramică Faimar Baia Mare, intrată în producție în septembrie 1979 și intrată în insolvență în 8 iunie 2018, a încheiat anul trecut cu o creștere de 12,46% a cifrei de afaceri, depășind pentru prima oară în ultimii 4 ani pragul de 10 milioane de lei în contextul reducerii personalului, fapt compensat de o creștere cu 28,15% a productivității muncii.

 

Faimar, care realizează circa 90% din cifra de afaceri din livrări ale produselor pe piețele externe (67,44% în Anglia și restul în țări UE), a raportat pentru anul 2022 o medie de 103 angajați (-9 față de anul precedent) și o cifră de afaceri de peste 10,35 milioane de lei (10.353.149 lei).

De asemenea, compania băimăreană și-a redus datoriile cu aproape 800.000 de lei în anul 2022, raportând la finalul anului trecut datorii de 10,44 milioane de lei (circa 9 milioane din această sumă este datorată furnizorilor și statului – datorii fiscale, împărțite aproape egal), însă a încheiat anul, din nou, în pierdere financiară de peste 930.000 lei (e drept, firma înregistrează creanțe – bani neplătiți de terți la termenul contractual – de aproape 620.000 lei).

 

Producătorul de ceramică de menaj Faimar Baia Mare, care are fabrica pe strada Oborului nr. 1 (din anul 2008, pe un teren cumpărat de la Remat), este manageriată de Vlad Dumitru Bărbos (director general – este fostul director de Producție) și după intrarea în insolvență este administrată de avocatul Daniel Stoicescu (administrator special) și DVA IPURL Baia Mare (administrator judiciar).

 

Faimar este deținut de fosta firmă gălățeană de intermedieri financiare Lineas Trade SA (care deține 24,34% din acțiunile Faimar) care i-a aparținut controversatului milionar craiovean Cătălin Constantin Chelu (urmărit penal de DIICOT pentru delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani și decedat în decembrie 2014 și condamnat pentru dare de mită) – firma este a fost administrată până la finalul anului trecut de Ala Procopenco, fosta concubină a lui Chelu, acum fiind administrată de Sorin Doru Pala -, restul acțiunilor fiind deținute de diferite persoane fizice (48,24%) și firme (26,41%).

 

Foto: @facutinmaramures.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here