EXCLUSIV – Procurorul Ionuț Vasile, care l-a arestat pe primarul Cătălin Cherecheș pentru luare de mită, rămâne încă 6 luni la conducerea DNA Cluj

0
2094

DELEGARE PRELUNGITĂ. Procurorului Ionuț Vasile – cel care l-a arestat și trimis în judecată pentru luare de mită pe primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș – i se va prelungi cu încă 6 luni mandatul de procuror șef al DNA Cluj. Decizia va fi oficializată marți, 29 martie 2022 – tot într-o zi de marți (ziua cu 3 ceasuri rele în credința populară) a fost emisă decizia numirii sale la conducerea structurii anticorupție din Cluj (care are în subordine și Biroul Teritorial DNA Baia Mare) și prima oară, în octombrie 2021.

 

Procurorul Ionuț Vasile a fost numit (prin delegare/interimat) la conducerea DNA Cluj începând cu 17 octombrie 2021, funcția fiind eliberată în urma pensionării fostului procuror șef, Anca Mărincean (care ocupa această funcție de conducere din decembrie 2014). Numirea lui Ionuț Vasile în funcția de procuror șef al structurii anticorupție din Cluj a fost pentru o perioadă de 6 luni, respectiv până în 16 aprilie 2022.

 

Vă reamintim că procurorul Ionuț Vasile este cel care a instrumentat dosarele de luare de mită în urma cărora l-a trimis în judecată pe primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș. Primul dosar a primit deja soluția în primă instanță: condamnarea la 5 ani de închisoare a inculpatului Cătălin Cherecheș, aflat acum într-o călătorie “inițiatică” la mănăstirile din Muntele Athos. Edilul Cherecheș, care a afirmat de mai multe ori că procesele în care este acuzat de luare de mită sunt o vendetă personală a procurorului Vasile, care ar fi „o lămâie” și „ar trebui aruncat în pușcărie”, a făcut apel la soluția instanței, care se va judeca la Curtea de Apel Cluj, după care sentința devine executorie.

 

Conform legii (privind statutul magistraților), delegarea procurorilor în funcții de conducere se poate face pe o perioadă de 6 luni, însă poate fi prelungită cu acordul respectivilor (nu se precizează cât timp, sau de câte ori, însă la fiecare nouă delegare pe o perioadă de “cel mult 6 luni”, se adaugă „sau până la ocuparea funcției prin numire”).

 

Pentru funcția de procuror șef al unui serviciu teritorial, cel numit prin delegare trebuie să îndeplinească anumite condiții profesionale. Delegarea în postul vacant de procuror șef de serviciu teritorial DNA se face la propunerea procurorului șef DNA, Crin Nicu Bologa (acesta a fost procuror șef DNA Cluj în perioada 2005-2008), pe baza acordului scris al procurorului respectiv (în cazul de față al lui Ionuț Vasile) – cele două demersuri deja au fost efectuate -, și se decide de Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Simplificat, delegarea la magistrați este echivalentul interimatului din viața civilă, iar numirea este echivalentul unei funcții atribuite în urma unui concurs.

 

* Foto: @Digi24

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here