EXCLUSIV – Primii pași concreți pentru închiderea și ecologizarea iazului de la Bozânta Mare: Vital pregătește materialul necesar (sol fertil și nămol menajer)

1
715

IAZUL DE LA BOZÂNTA MARE. Operatorul de apă-canal Vital SA va amenaja lacurile de oxidare pentru depozitarea nămolului provenit din stațiile de epurare, pentru a obține „sol fertil și nămol menajer, materiale necesare în procesul de închidere și ecologizare a iazului de decantare de la Bozânta Mare”. Lucrarea va fi contractată cu un operator specializat, firma de apă-canal alocând în acest sens circa 1 milion de lei și estimând că finalizarea proiectului va dura 3 luni.

 

Iazul de la Bozânta Mare (sat aparținător de orașul Tăuții Măgherăuș), care aparține Companiei Naționale a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin SA și care are o suprafață de circa 22 de hectare, este o permanentă sursă de poluare a râului Lăpuș, la fiecare ploaie semnificativă apele pluviale antrenând sterilul de la fosta Mină Herja depozitat acolo și revărsându-se în emisar.

 

Din când în când, de regulă atunci când aceste dese accidente ecologice nu pot fi mușamalizate, fiind evidente, conducerea companiei recunoaște diverse defecțiuni ale sistemului de control al evacuării apelor prin sonda inversă. Sunt amendate de Mediu, contestă în instanță amenzile (pentru că firma este în insolvență), câștigă și nu plătește nimic. Lumea (opinia publică) nu află că, de fapt, poluând nu ți se întâmplă nimic dacă ești o firmă de stat. Este un win-win nefericit: cei de la Mediu sunt bucuroși că atât pot face, să amendeze; cei de la Remin sunt bucuroși că nu pot plăti pentru că sunt în insolvență; judecătorii sunt fericiți că au o lege care le permite să nu deranjeze pe nicio entitate a statului… Iar viața se scurge molcomă și portocalie pe Lăpuș, poluare după poluare.

 

Inițial, în 2012, când s-a avizat proiectul de închidere și ecologizare al iazului de la Bozânta Mare, acesta prevedea ca înaintea acoperirii acolo să fie aduse și 524.000 tone de pirite de Șuior depozitate la Flotația Centrală – în timp, acestea au fost vândute de administratorii Remin, însă nu se știe exact ce s-a întâmplat cu banii, pentru că datoriile companiei statului în loc să scadă au crescut, aceasta fiind menținută de ani în insolvență și cu datoriile crescând de la un an la altul.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

 1. Numai în România se poate întâmpla asa ceva.Se folosesc de o lege care a fost abrogata.Legea actuala spune clar ca nu pot sta mai mult de un an în insolventa ,deasemenea aceasta prelungire a insolventei la Remin este și impotriva reglementarilor europene.
  Statul pierde,creditorii pierd ,patrimoniul se degradează,mediul este poluat,se acumulează datorii.
  Cistiga,administratorii judiciari sute de mi de dolari,adm spcial zeci de mi de lei,conducerea Remin salarii și pensii de zeci de mi de lei,evaluatorii care au făcut evaluări peste evaluării cerute de cei care vor sa vinda ce a mai rămas ptr a incasa comisioanele,avocații deși Remin plateste juriști.
  Toată,lumea știe ca acest debitor nu mai poate sa-si reia activitatea, daca ar supune aprobării un plan de reorganizare s-ar vedea acest lucru.
  Si-au pierdut aproape toate licențele mai au trei ,patru licente și din acestea unele sunt în arii protejate.Mai mulți creditorii le cer falimentul.
  Conversmin ,firma de stat care pompează banii în Remin,recent au cerut în instanta sa devina creditor al celor de la Remin deoarece Curtea de Conturi și Instsnta judecătorească ii acuza pe cei de la Conversmin ca le-au dat peste 1 milion de lei celor de la Remin fără documente justificative.Se pare ca sa deschis dosar.
  Atita,timp cit statul pierde,creditorii pierd,patrimoniul se degradează.mediul se poluează,nu exista un plan de reorganizare aprobat, se acumulează datorii, întrebarea care se pune :
  De, ce autoritățile statului respectiv Ministerul Economiei în calitate de proprietarii,AAAS în calitate de de creditor majoritar cu peste 80 % cer în instanta prelungirea stării de insolventa in perioada de observație la acest debitor ?
  De,ce nu cer debitorului sa supună aprobării un plan de reorganizare ?
  De,ce administratorii judiciari în rapoartele pe care sunt obligații sa le depună la judecătorul sindic nu îl informează pe acesta ca debitorul acumulează datorii lucru interzis de lege ?
  Care sunt motivele reale ptr care nu se dorește sa se afle ce se întâmplă cu adevărat la Remin ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here