EXCLUSIV – Primăria Baia Mare a plătit efectiv firmei Construrom pentru deszăpezire până la 15 ianuarie suma de 2,9 milioane de lei

4
7780
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

NAȘU’, FINU’ ȘI ORAȘU’: EPISODUL – PREȚUL ZĂPEZII CARE N-A NINS. În municipiul Baia Mare, încă din timpuri imemoriale, Primăria a contractat serviciul de deszăpezire cu firma de casă Construrom SA, controlată de Vasile Marcel Zoicaș, finul primarului municipiului, Cătălin Cherecheș. Ultimul (cel mai recent) contract a fost încheiat pe o perioadă de 4 ani, la 4 decembrie 2018. Cu o lună înainte ca acest contract-cadru să se finalizeze, la 1 noiembrie 2022, primarul Cherecheș a semnat cel de-al 6-lea contract subsecvent, care avea ca obiect deszăpezirea în perioada 1 noiembrie 2022 – 30 aprilie 2023. Acest contract a fost semnat la suma de… aproape 12,7 milioane de lei (exact: 12.683.519,80 lei, sumă care include TVA)

 

Anul trecut, în cea mai caldă iarnă din istoria măsurătorilor meteorologice din România, Primăria Baia Mare a plătit serviciul de deszăpezire cu cea mai mare sumă din țară, virând efectiv în conturile firmei lui Zoicaș peste 8,4 milioane de lei (exact: 8.409.280,61 lei). Plățile pentru deszăpezirea din iarna trecută, când a nins de 5 ori în Baia Mare, au fost efectuate până în iunie 2022.

 

În această iarnă, 2022-2023, primarul Cherecheș a încercat cu disperare (avansând de 5 ori propunerea) să majoreze cu 25,32% tariful orei de deszăpezire efectuată de firma finului său. Dintr-o aparentă fericire, majoritatea consilierilor locali au respins toate cele 5 propuneri. Fericirea (pentru bugetul orașului) a fost însă doar temporară, pentru că, în urma eșecului majorării prețului, primarul Cherecheș semnase deja contractul-subsecvent de deszăpezire pentru iarna 2022-2023 la o sumă mai mare cu circa 50% față de cea plătită în iarna precedentă, când oricum Baia Mare a plătit cel mai mare contract de deszăpezire din țară în condițiile cele mai călduroase ierni.

 

A nins și iarna asta de 5 ori, lumea a și uitat, așa că începând din ianuarie 2023 a început să fie plătită munca neprecupețită a firmei finului primarului, care a făcut ce a putut în condițiile lipsei ninsorii. Respectiv, a staționat. Și a staționat pe banii orașului.

 

În 9 ianuarie 2023, Primăria Baia Mare a plătit firmei Construrom două facturi în contul deszăpezirii în perioadele 1-15 noiembrie și 16-30 noiembrie 2022. Cele două facturi au totalizat exact 500.000 lei. În februarie 2023 nu s-a efectuat nicio plată. S-a recuperat în martie. În 2 martie 2023, Primăria Baia Mare a plătit firmei Construrom 3 facturi în contul deszăpezirii în perioada 16 noiembrie – 31 decembrie 2022. Cele 3 facturi totalizează exact 1,5 milioane de lei.

 

În 10 martie, Primăria Baia Mare a mai plătit firmei  Construrom încă 400.000 lei în contul deszăpezirii în perioada 16-31 decembrie 2022. În 30 martie 2023, Primăria Baia Mare a mai plătit încă două facturi firmei Construrom în contul deszăpezirii din perioada 16-31 decembrie 2022 și 1-15 ianuarie 2023 (ultima perioadă fiind plătită parțial). Cele două facturi au totalizat 500.000 lei.

 

În total, Primăria Baia Mare a plătit firmei Construrom pentru deszăpezire în perioada 1 noiembrie 2022 – 15 ianuarie 2023 suma totală de 2,9 milioane de lei (acestea sunt plăți efective, adică sume virate din contul Primăriei Baia Mare în contul firmei finului primarului Cherecheș). Continuăm să monitorizăm suma plătită de Primăria Baia Mare pentru plata serviciului de deszăpezire a zăpezii care n-a nins. Și vă informăm (ca de fiecare dată).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Acest primar parvenit cercetat penal comite abuzuri grosolane, cum naiba sa plătești o suma atat de mare pentru deszăpezire in ierni care nu prea a fost zăpadă 12 milioane lei la firma lu finu său, iar dna nu se sesizeaza, acest primar se crede pe moșia lui, de vina sunt si cei care au ales asemenea primar smecheras care trebuie demis pentru corupție si abuz în serviciu.

  2. No…ce sa-i faci ? Clauzele contractuale au si tarife pentru stationarea utilajelor in cazul in care nu au de lucru. Sa fie o iarna blanda este mare noroc pentru firma contractanta ….indiferent de culoarea politica sau de ….alte relatii

    • No…..mai omule S.J. te faci si tu ca ploua cand afara arde soarele ?? Utilajele lui Zoicas impreuna cu operatorii nu au stationat deloc, aceleasi utilaje si aceiasi operatori (soferi) au lucrat pentru Zoicas la alte lucrari in timpul stationarii, nici atat nu ai putut intelege ca nasu si cu finu si-au aranjat contractul dupa bunul plac si dupa marimea cascavalului devalizat la un pahar de proseco. No….mai omule nici atata nu stii ca norocu si-l face omu nu vremea (iarna blanda)…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here