EXCLUSIV – Prejudiciu de 63.000 de euro creat de premiata Drumuri şi Poduri SA din subordinea CJ Maramureş

0
617
Gheorghe Popan-Dorca, Gabriel Zetea și Emil Marinescu

DESZĂPEZIRI. În 2015, în mandatul lui Zamfir Flore Ciceu, Drumuri şi Poduri SA a avut un buget de aproape 31 milioane de lei (adică aproximativ 7 milioane de euro) pentru administra reţeaua de drumuri judeţene (774,801 kilometri). A administrat, aşa cum a administrat. Bine, zic şefii lor şi prost, zic specialişti independenţi ai statului din sistemul financiar, controlul Camerei de Conturi, de la sfârşitul anului trecut, descoperind abateri financiar-contabile care însumează 480.000 de lei şi prejudicii de 281.000 de lei (adică aproximativ 63.000 de euro).

 

Însă acesta pare un amănunt peste care s-a trecut repede cu vederea, Gabriel Zetea, preşedintele CJ Maramureş, forul administrativ care deţine respectiva firmă în portofoliul public al judeţului, pozându-se fericit cu cei doi şefi (Gheorghe Popan-Dorca şi Emil Marinescu) ai societăţii premiată în acel simulacru anual în care se acordă, cu multă suficienţă, titluri de performanţă economică strălucită diverselor firme private şi de stat.

 

Şmenul cu deszăpezirea

 

Cum a fost creat prejudiciul, în caz că interesează pe cineva din CJ Maramureş, instituţie care ne gestionează prost banii la nivel judeţean? Simplu. Printr-un şmen Au fost decontate cheltuieli de deszăpezire mai mari decât s-au făcut în fapt. Cum s-a constat asta? Simplu, cei de la Camera de Conturi Maramureş au adunat orele de deszăpezire consemnate în centralizatoarele transmise de şefii de şantier  şi le-au comparat cu orele decontate de firma din subordinea CJ Maramureş. Rezultat: nu e bine. S-a decontat mai mult cu 14.516 lei. La acest prejudiciu s-au calculat majorări de întârziere, adăugate la prejudiciul total: 18.843 de lei.

 

Un fel de bani negri din zăpadă albă. Spre cine au mers aceşti bani? Oficial spre unele firme private, „de casă”, care an de an închiriază vehicule şi utilaje cu personal deservent pentru deszăpezire. Pentru că Drumuri şi Poduri SA nu are suficiente utilaje pentru efectuarea deszăpezirii (nu ştie nimeni de ce nu se achiziţionează, în contextul în care societatea face profituri anuale de peste 3 milioane de lei), se apelează la firme private.

 

Sigur, e un soi de licitaţie, dar şi aceasta poate fi încadrată la capitolul Simulacru, dimensiunea lucrării fiind fărâmiţată în mai multe loturi (de pildă, în această iarnă au fost „licitate” şase loturi), iar sumele permit o procedură simplificată, notoria „cerere de oferte”, deci nu e o licitaţie propriu-zisă.

 

Alte „mizilicuri”

 

Cum s-a mai prejudiciat bugetul judeţului prin managementul celor de la Drumuri şi Poduri? Prin decontarea cheltuielilor de transport efectuate de terți deşi nu există documente justificative în acest sens (prejudiciu total de 138.633 lei), prin decontarea cheltuielilor de transport reprezentând un număr de kilometri mai mare decât distanța reală dintre punctele delimitate de ruta aprobată și înscrisă în documentele de transport (prejudiciu total de 112.075 lei) şi prin plata despăgubirilor, amenzilor şi penalităţilor fără să existe o hotărâre a AGA (prejudiciu total de 11.829 lei).

 

Însă în poză, toate par frumoase. Succes, lapte, miere, bani… Banii noştri.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here