EXCLUSIV – Peste 3,6 milioane de euro, miza reală a conflictului financiar dintre pesedistul Gabriel Zetea și botoșăneanul Victor Mihalachi

2
1491
Gabriel Zetea, Victor Mihalachi

CONFLICT FINANCIAR. Încadrare în spațiu: Maramureș – România. Încadrare în timp: 2015-2019. Personaje: Valer Îngerul Gabriel Zetea, dublu președinte (al Consiliului Județean și al PSD Maramureș), și Victor Mihalachi, patronul insolventului sereleu din Botoșani, Victor Construct, fost lider al asocierii de firme care s-au angajat să edifice Depozitului Ecologic de la Sârbi, cea mai importantă parte a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județ. Obiect: conflict financiar. Miza: peste 3,6 milioane de euro. Urmează povestea adevărată a unui eșec major al administrației maramureșene. Lectură plăcută.

 

SMID-ul lacrimilor și neputinței

 

17 iunie 2015, în urmă cu trei ani și jumătate: Consiliul Județean (CJ) Maramureș (reprezentată de președintele, la acea vreme, Zamfir Flore Ciceu) și firma Victor Construct SRL – controlat de Victor Mihalachi (din postură de lider al asocierii cu Antrepriza Montaj Instalaţii SA Baia Mare – controlată de Gabriel Răducu Pop) – semnează contractul de execuție al Depozitului Ecologic de la Sârbi, cea mai importantă parte a SMID Maramureş (foto dreapta, de la ceremonia de semnare).

 

Valoarea contractului era de peste 64 de milioane de lei (64.266.552 lei – suma conține TVA) – valoarea totală a proiectului SMID este de 229.148.934 lei + TVA (de-a lungul timpului s-au mai alocat sume semnificative, din bugetul județului, pentru cheltuieli neprevăzute sau neeligibile).

 

Cum s-au transformat 10 luni în 43 de luni

 

Conform contractului inițial, lucrările urmau să fie executate în 10 luni. Ulterior, din cauza deficiențelor de ordin penal al proiectului tehnic (în septembrie 2015 a început succesiunea fără sfârșit a alunecărilor de teren masive care au dus la imposibilitatea finalizării lucrării chiar și acum, în 2019!), durata lucrărilor crește la aproape 37 de luni. Mihalachi zice că prelungirea termenului a fost făcută la cererea CJ Maramureș (!), Zetea zică că la cererea lui Mihalachi.

 

De la semnarea contractului au trecut 43 de luni, lucrarea este la stadiul de execuție de 84% (susține Zetea), stagnează, problema masivelor alunecări de teren nu a fost rezolvată, deși s-a mai plătit un purcoi de bani unei firme reprezentate de Dan Păunescu (șeful catedrei de Construcții hidrotehnice și Alimentări cu apă și canalizări de la Facultatea de Hidrotehnică – din cadrul Universității Tehnice de Construcții București), care a admis public că studiile precedente au fost deficitare.

 

 

Cine a lucrat, a luat banii și a plecat

 

Să ne axăm puțin pe proiectul tehnic. Proiectarea lucrării a fost câştigată de subsidiarele din România ale concernului Exe Italia (SC Exe Company Ro SRL & SC Exe SRL), care a încasat 175.547,81 lei. Ulterior, s-a dovedit că studiile geotehnice erau greșite. Tot Exe (prin cele două sereleuri înregistrate în România) a asigurat apoi și serviciile de asistență tehnică din partea proiectantului, încasând încă 604.268,69 lei.

 

În august 2016, asocierea de firme italiană se retrage din proiect (Mihalachi sugerează că s-au retras pentru că și-au dat seama că situația este fără ieșire). Părăsește proiectul și firma de consultanţă (inițial asocierea de firme Safege & Konsent, ulterior doar Konsent SA), care încasase 1.130.259,30 lei (Zetea susține că și aceștia au plecat pentru că li s-a terminat contractul și că au primit banii nu doar pentru depozitul de la Sârbi, ci și pentru alte trei lucrări de construcții – aici puteți să râdeți în hohote, cea mai mare parte a banilor a fost încasată pentru lucrarea de la Sârbi).

 

În timpul jocului, s-a schimbat și managerul de proiect din partea CJ Maramureș, cel inițial, Traian Florea, încetându-și raportul de muncă și fiind înlocuit de Claudia Breban.

 

Miza: 3,6 milioane de euro

 

În aprilie 2018, Victor Construct a dat în judecată Consiliul Județean (CJ) Maramureș pentru neplata unor lucrări (dosarul a fost la Tribunalul Maramureș, dar magistrații Secţiei a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal și-au declinat competența de soluționare în favoarea Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, care va judeca speța în acest an.

 

Mihalachi susține că firma Victor Construct deține documente conform cărora lucrările efectuate și neplătite de CJ Maramureș deși sunt recunoscute de firma de consultanţă se ridică la suma totală de aproximativ 17.000.000 lei (echivalentula  peste 3,6 milioane de euro), bani pentru care se așteaptă decizia Curțiid e Arbitraj Comercial Internațional.

 

Până atunci, însă, Zetea a dispus executarea de către CJ Maramureș a scrisorii de garanție bancară depusă de Victor Construct (adică s-a făcut stăpân pe peste 2,5 milioane de lei – mai exact 2.533.667,66 lei -, motivând că firma a lucrat prost și i-a reziliat contractul).

 

În plus, tot „Îngerul” pesedist Gabriel a solicitat înscrierea CJ Maramureș la masa credală a insolventei Victor Construct cu suma de… peste 103 de milioane de euro (mai exact 483.710.406,82 de lei), adică de două ori mai mult decât tot proiectul SMID Maramureș și de 7,5 ori mai mult decât tot contractul firmei Victor Construct cu CJ Maramureș. Sigur, i s-a dat eject, făcându-l pe administratorul judiciar să râdă și el de insul care conduce județul Maramureș, un social-democrat devenit comunist după ce comunismul a murit.

 

Continuă datul la gioale”

 

Pe undeva real, Mihalachi susține că nu și-a putut duce la capăt contractul pentru că proiectul a fost greșit și nu i-a fost oferită o soluție tehnică viabilă, care să stabilizeze terenul profund afectat de masive alunecări de teren. Zetea… ce să zică, mimează că-i șmecher și argumentează că Mihalachi “a inspectat și examinat șantierul înainte de depunerea ofertei și a fost satisfăcut de toate aspectele relevante, (…) inclusiv de condițiile subterane, condițiile hidrologice și climaterice”.

 

Adică, e vinovat Mihalachi – pe care-l durea-n bascheți de teren, el nefiind nici miner, nici cârtiță să examineze subteranul, ci având de executat o lucrare conform unui proiect tehnic care s-a dovedit a fi greșit și care a fost plătit de vreo trei ori de CJ Maramureș fără ca DNA să verifice speța și fără ca Zetea să se îndrepte împotriva proiectanților pentru a recupera banii publici (penultimul a fost plătit de Zetea cu 750.000 de lei, dar a plecat fără o expertiză tehnică care să fie folosită în elaborarea unui proiect tehnic viabil, iar ultimul, plătit tot cu câteva sute de mii de lei, e deja legendă), “că n-o să dezgropăm morții acuma”.

 

În tot acest conflict, acest pozat în orice situație al CJ Maramureş, Valer Îngerul Gabriel Zetea, nu și-a asumat niciodată răspunderea pentru eşecul acestui proiect de importanță majoră pentru Maramureș. Tot niciodată nu s-au sesizat nici “instituţiile abilitate ale statului”, pe care Zetea, acest tânăr nebărbierit și mereu încercănat, care mimează prost că lucrează pentru Maramureș, se laudă în cercurile sale pătrate că le controlează “în totalitate”.

 

Cătălin VISCHI

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Aceste investiții păguboase trebuie să devină soloziri pentru produsele din lunca Somesului iar depozitele să fie reduse l maxim pe fiecare localitate importanta după reciclarea în locul producerii deșeurilor.

  2. Nu aveau studii geologice cand au decis locul la 14 decembrie 2010 Ulterior le-au facut in asa fel sa treaca si sa obtina acordul de mediu Nu s-a facut consultarea populatiei nici la modificarea PUZ-ului la Farcasa , fapt ce e poate anula PUZ-ul Ei nu au inca drum de acces la depozit din drumul surpat peste pasunea dintre drumul surpat si gardul depozitului nu au drum de acces in documente Accesul se face peste pasunea distrusa a comunei Farcasa ! Au mincit ca nu avem arii prezervatia Padurea Runc este incadrata in categoria IV IUNC si ar fi afectata ireversibil daca s-ar face depozitul Pentru situatia ariilor preotejate trebuie multumit Asociatiei Ecologic Baia mare ca ea a fost invitata la dezbateri nu asociatiile locale asa cum cer legile ! Sa nu mai spunem ca au omis sa arate ca in zona avem ape termale, iar legea interzice astfel de proiecte in zone cu mare concentrare de resurse turistice naturale si antropice ! O mare vina are si primarul Farcasei care a cerut si i s-au promis trei mil euro pentru proiecte de luat ochii farcasenilor in loc sa pretinda aplicarea legilor ! In mod sigur aschiuta si-a badat coada ca avea nevoie aici de acest proiect dar nu l-a adus aici decat in ultima faza sa fie perceput ca o salvare iar primarul Farcasei sa fie considerat salvator !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here