EXCLUSIV – Pe ce loc este industria din Maramureș în clasamentul național al „tigrului Europei”

0
826

ANALIZĂ. Cei mai mulți maramureșeni n-au văzut pe viu un tigru din august 2013 (când jalnica grădină zoologică s-a închis), dar, totuși, n-a fost necesar să treacă chiar un cincinal tipic socialismului multilateral dezvoltat, pentru că în 2016 toată România, implicit și Maramureșul, s-a metamorfozat într-un tigru: tigrul economic al Europei.

 

Sintagma asta, pe care probabil ați auzit-o mestecată de toți politicienii Puterii (ultima dată, chiar pe prim-ministru, „doamna 20-20” Dăncilă), a fost generată de niște jurnaliști francezi care au semnalat creșterea economică din 2015 (de 3,7% față de 2014, dublă în raport cu media UE). Sigur, aproape pe nimeni nu interesează faptul că procentul care a transformat găina în tigru a fost obținută pe consumul mărfurilor din import, industria autohtonă înregistrând o creștere a producției de doar 3%.

 

Pentru că expresia continuă să fie înghițită fără a fi mestecată, vă oferim o analiză a valorii adăgate brute (în sume și procente) a sectorului industrial în PIB-ul județean. Practic, scrierea este despre contribuția valorică a industriei la Produsul Intern Brut al Maramureșului și locul pe care-l ocupă industria maramureșeană în clasamentul național al „tigrului Europei”.

 

Locul 18 la nivel național

 

Ca an de referință în această analiză am luat chiar anul 2015, cel care ne-a propulsat spre titlul hilar dobândit, pentru că este cel mai recent an inclus în datele oficiale statistice ale Eurostat (Institutul Național de Statistică din România – INS – publică doar valoarea adăugată brută – VAB – la nivel regional, date prea puțin edificatoare în contextul subiectului de față). Conform PIB-ului din 2015, Maramureș se situează pe locul 19 la nivel național, cu 2,7 miliarde de euro (mai exact 2.716.000.0000 euro).

 

Pentru a vedea care e ponderea industriei în PIB-ul județului, am luat în calcul Valoarea Adăugată Brută (VAB) – și în Maramureș, exceptând serviciile (care includ mai multe sectoare – comerț, sectorul public/bugetar etc.), industria aduce cel mai mare aport la PIB, urmată la mare distanță de sectorul public, construcțiile, agricultura și IT&C. În 2015, industria maramureșeană a avut valoarea adaugată brută de 780 de milioane de euro, contribuind cu 28,7% la PIB-ul județean.

 

Așa cum ultimul tigru (Sorin) al grădinii zoologice maramureșene a fost transferat în Baia Mare de la Călărași, iar din Baia Mare la Reșița, și în industria județeană ponderea sectoarelor a fost transferată de-a lungul timpului, în acest moment cel mai important sector industrial al Maramureșului fiind cel al lemnului.

 

La nivel național (conform statisticii Eurostat aferente anului 2015), într-un clasament al celor mai industrializate județe din România, județul Maramureș se situează pe locul 18 (după București, Prahova, Constanța, Timiș, Argeș, Brașov, Cluj, Sibiu, Mureș, Arad, Dolj, Bihor, Ilfov, Dâmbovița, Alba, Gorj, Iași).

 

În privința agriculturii, Maramureș se situează pe locul 30, iar într-un clasament național al valorii adăugate brute incluse în PIB de construcții, județul nostru se clasează pe poziția a 21-a.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here