EXCLUSIV – Pariu câștigător al sponsorilor politici: firmele maramureșene care au făcut cele mai mari donații pentru PNL la alegerile din 2020

0
1380

SPONSORII POLITICI. 2020 nu a fost doar un an declarat pandemic, ci și unul cu o puternică încărcătură electorală în România, finalul acestuia desfășurând scrutinele pentru alegerile locale și pentru alegerile parlamentare. În Maramureș, ambele alegeri au fost câștigate de PNL (la alegerile electorale, liberalii câștigând președinția Consiliului Județean, cel mai mare număr de aleși în forul deliberativ al județului – 13 -, cel mai mare număr de aleși în forul deliberativ al municipiului reședință de județ – 7 -, cel mai mare scor electoral la alegerile parlamentare – 26,96% – și 3 parlamentari județeni).

 

Sigur, campanile electorale au costat, iar costurile au fost acoperite nu doar de candidați, ci și de sponsorii politici. Scrierea de față vă prezintă topul primelor 5 firme din județ care au pariat câștigător, oferind cele mai mari sponsorizări PNL (am luat în calcul doar firmele care au donat peste 10 salarii de bază minim brute pe țară). Bonus, identitatea celor care controlează cele 5 firme. Iată-le…

 

  1. Metacomercial SRL Baia Mare: 70.000 lei. Banii au fost oferiți atât la Campania locală (din septembrie 2020), cât și la cea parlamentară (din decembrie 2020). Firma are un singur angajat și este specializată pe dezvoltări imobiliare (blocuri de locuințe – cel mai recent proiect finalizat, cel din zona Centrului Vechi, strada Anton Pann). A fost cel mai mare sponsor electoral al PNL Maramureș la campaniile de anul trecut. Firma are 4 asociați (Raoul Arthur Popescu, Florin Moldovan și Cristian Marius Marc dețin câte 28,02% – ultimii doi au și funcția de administratori -, iar Radu Moldovan deține 15,94%). Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 3,14 milioane de lei și un profit net de 2,15 milioane de lei.

 

  1. Tele Health SRL Baia Mare: 50.000 lei. Banii au fost oferiți la campania locală. Firma se recomandă ca fiind specializată pe teleasistență. Faptic, este firma care deține o aplicaţie android prin care poate fi monitorizată de către utilizator (familie, medic etc.) starea de sănătate a unei persoane și, în cazuri de urgență, se poate interveni în ajutorul acesteia (aplicația se numește Butonul vieții). Firma are 2 angajați și este deținută scriptic, în părți egale, 50-50%, de Anca Iuliana Ardelean (care este și administratorul societății) și cetățeanul moldovean Ghenadie Bivol . În 2020, firma a declarat o cifră de afaceri de sub 7.000 lei, dar și un profit net de peste 2,18 milioane de lei și a donat către PNL circa 10.000 de euro, să fie acolo.

 

  1. Aramis Plus SRL Baia Mare: 50.000 lei. Banii au fost dați în campania parlamentară. Este una din cele două firme de IT pe care le deține miliardarul local Vladimir Mihai Iacob (Aramis Invest – cea mai mare cifră de afaceri din județ, cel mai mare angajator și al doilea cel mai mare profit net), specializată pe realizarea de software la comandă. În această firmă, Iacob (60%) îl are ca asociat pe partenerul său clasic de business, Marius Șelescu (40%). Firma are 6 angajați și a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,07 milioane de lei și un profit net de 121.569 de lei.

 

  1. Aramis Invest SRL Baia Mare: 25.000 lei. Banii au fost dați în campania locală. Producătorul de mobilă Aramis este cea mai mare companie din județul Maramureș, controlată de antreprenorii Vladimir Mihai Iacob (60%) și Marius Șelescu (40%). Este prima firmă cu capital românesc care a intrat în top 50 al exportatorilor din România (în 2018), a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de peste 1,18 miliarde de lei (echivalentul a peste 243 de milioane de euro, la cursul mediu al anului), păstrându-și poziția de lider în clasamentul economic județean după volumul financiar al afacerilor derulate. În 2020, Aramis a raportat un profit net de 56,77 milioane de lei, echivalentul a peste 11,66 milioane de euro, la cursul mediu al anului. O donație mai mult de formă (să nu-i refuze).

 

  1. Rentas Loco SRL Baia Mare: 23.000 lei. Banii au fost dați în campania locală și în campania parlamentară. Este firma de dezvoltări imobiliare a lui Ștefan Dărăbuș (director al HHC România) – un om îmbogățit substanțial în timp ce manageria organizația de caritate (HHC). Firma are un singur angajat. A construit până acum în Cluj (Borhanci – ansamblu de blocuri delocuințe) și Baia Mare (Green Hills – grup de case rezidențiale) O firmă care a explodat în pandemie, dublându-și cifra de afaceri și trecând de pragul psihologic de 1 milion de lei. A raportat un profit net de aproape 1,7 milioane de lei.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here