EXCLUSIV – Obiectiv, despre povestea scandalului privind administrarea sălii polivalente și a terenului de atletism din Baia Mare – Bonus: o nouă tentativă de a convinge Consiliul Local

2
920

ANALIZĂ. În weekend, tânăra ministru al Tineretului și Sportului, sătmăreanca Ioana Bran, a fost convinsă de secretarul de stat Cosmin Butuza să vină-n Baia Mare (probabil în drum spre casă) și să discute cu administrația municipală (primarul Cătălin Cherecheș) și județeană (președintele Gabriel Valer Zetea) despre înfiinţarea Complexului Naţional Sportiv „Lascăr Pană”, prezentat ca fiind „un obiectiv asumat” de cei doi șefi administrativi.

 

Povestea administrării

 

În variantă prescurtată, povestea-i asta. În contextul în care bazele sportive din Baia Mare au ajuns (prin administrarea statului) niște ruine (cu excepția sălii polivalente, care era mai greu de ruinat în contextul în care e folosită de echipele de handbal și volei și, într-o perioadă, baschet), administrația condusă de Cherecheș a tras sfori grele pentru a le prelua în administrare. Ceea ce s-a întâmplat.

 

Drumul n-a fost simplu, demersurile începând în 2013 și fiind concretizate în 2015, când, prin hotărâre de guvern, a fost semnat protocolul de preluare a cinci baze sportive în patrimoniul municipiului (ștrandul municipal, căminul și sala de gimnastică, sala polivalentă și terenul de atletism). Motivația era că Primăria dispune de resursele financiare pentru a moderniza, reabilita și întreține bazele sportive lăsate de izbeliște.

 

Ce s-a întâmplat: foarte puține. Respectiv, municipalitatea a înlocuit suprafața de joc din sala polivalentă și a fost „igienizată” pista terenului de atletism (eu, acum, citez din Cherecheș), acesta fiind dotat și cu grupuri sanitare.  Tot la capitolul „Practic, nu vorbe”, să punctăm și faptul că există aprobat (de Compania Națională de Investiții) un proiect de 5 milioane de euro pentru reabilitarea Stadionului Muncipal „Viorel Mateianu”, precum și alocarea din bugetul municipiului a finanțării necesare modernizării terenului de antrenament (Terenul II), care va fi edificat cu suprafață sintetică, vestiare și tribune (de mici dimensiuni).

 

De asemenea, administrația urbei susține că au fost pregătite proiectele privind: modernizarea, extinderea și dotarea Sălii Polivalente „Lascăr Pană”, construirea (pe amplasamentul actualului teren de atletism) a unui stadion de atletism cu o capacitate de 3.000 de locuri, reconstrucția ștrandului municipal.

 

Proiectul Complexului național

 

Bun, acum să revenim în prezent. Cherecheș s-a asigurat că Zetea îl susține într-un demers considerat de mulți nebunesc (bine, de-a lungul timpului ni s-au mai recitat diverse proiecte care au rămas la stadiu de poezii, neîntâmplându-se nimic pentru concretizarea lor): înființarea Complexului Sportiv Național „Lascăr Pană”.

 

În principiu, ideea e una din capitolul „Foarte bine”, însă costă. De unde luăm banii? De la stat, s-a gândit Cherecheș, pentru că există „finanțări considerabile pentru aceste entități sportive”. De aceea, l-a convins pe Zetea, care l-a convins pe subalternul politic Butuza, care și-a convins șefa din minister. Ideea e: facem un parteneriat municipiu – județ – stat și înființăm centrul în Baia Mare. Proiectul are fundamentare strategică: în partea de nord neexistând niciun centru național. Singura grijă a lui Cherecheș e să nu-și ia țeapă: „am totala încredere în ministrul Tineretului și Sportului – având și garanția președintelui PSD Maramureș, Gabriel Zetea (n.red., subliniez faptul că Zetea a fost nominalizat din postură de garant politic al partidului de guvernământ!) – că nu vom fi păcăliți cedând ministerului sala polivalentă și terenul de atletism”.

 

Raționamentul lui Cherecheș, simplificat: chiar dacă municipalitatea e pregătită cu proiecte pentru a demara reabilitarea și modernizarea respectivelor obiective de infrastructură sportivă, vrea să profite de oportunitatea de a utiliza în acest sens fonduri guvernamentale. Are logică. Să vedem dacă are și finalitate acest demers.

 

Proiectul Complexului Național Sportiv „Lascăr Pană” Baia Mare cuprinde: Sala Polivalentă „Lascăr Pană”, Baza de Atletism, bazinele de înot (cel acoperit şi cel în aer liber), Terenul de Rugby şi un Centru Medical de Refacere Sportivă care se va edifica prin modernizarea Hotelului Sport (păstrându-se spaţiile de servire a mesei și de cazare). De asemenea, se va înființa și o bază de pregătire pentru kaiac-canoe. Sigur, ideea e ca în complex național să poată fi organizate și competiţii internaționale. Ăsta-i visul, înapoi la realitate.

 

Problemele existente

 

Există trei probleme:

 

1) nu cred că e cineva cu toate țiglele pe acoperiș care să fie convins că problema asta o decide tânăra sătmăreancă numită politic și vremelnic la conducerea ministerului (așa că e posibil să se întâmpine opreliști, vezi cei doi ani cât a durat transferul bazelor de la stat la municipalitate, cu toată susținerea politică pe care a avut-o în acea vreme Cherecheș).

 

2) Consiliul Local Baia Mare a respins în 16 februarie ideea renunțării la administrarea bazelor sportive atât de greu recuperate (o nouă tentativă, estimez că de data asta va fi una reușită, ținând seama de influența lui Cherecheș asupra majorității consilierilor municipali, urmând să fie făcută chiar astăzi, 19 februarie, în ședința de îndată a forului administrativ, anunțată pe repede înainte, cu doar 100 de minute înainte de începere – se solicită modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 388/2017 privind transmiterea din domeniul public al municipiului Baia Mare în domeniul public al Statului a imobilului Sala Polivalentă ”Lascăr Pană” cu terenul aferent și a imobilului Stadion de atletism cu terenul aferent, prin introducerea unui articol ce prevede că se transmite documentaţia tehnico-economică, în faza Studiu de Fezabilitate “Stadion de Atletism – Reabilitare, Modernizare”, către Ministerul Tineretului şi Sportului).

 

3) Finanțarea. Practic, cea mai importantă – lipsind putința, dorința e mai puțin importantă pentru deziderat. Știm că nici orașul, nici statul nu se lăfăie-n bani și am observat și că sportul e un apendice al actualului sistem de guvernare (primează lefurile majorate, plata împrumuturilor externe, angajamentele militare, protecția socialo-politică și alte din acest registru). În consecință, trebuie ceva mai mult decât voința unui primar și a unui președinte de filială județeană (pe ministrul simpatic, dar vremelnic, nici nu-l punem la socoteală, cantitate neglijabilă) pentru ca cei responsabili de pușculița statului să-și deschidă inima financiară către Baia Mare.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Iară se bagă în seamă diva…. Ființa asta e bolnavă dacă nu se expune în mod repetat și penibil în orice eveniment public. E prima care se isterizează la teatru. E prima care vorbește zgomotos ca să obțină atenția oricui. Poți să-ți dai mâna cu Profeanu. Sunteți din aceiași tagmă semantică….

  2. ca bine le graiesti mai Cataline, si eu gandesc la fel ca tine. N-o sa le dea Dragnea nici un ban pt asa ceva, eu in locul lui Kake m-as multumi si doar cu suport financiar pt banii lipsa din renovarea strandului, si tot ar fi destul. Cred ca si el e constient ca nu se vor investi niciodata atatia bani in polivalenta. Iar ministra tanara si frumoasa e doar de decor. Si Udrea a pornit de la tineret si sport, si ea era tanara si frumoasa, dar era si amanta cui trebuia de-a ajuns mai apoi in ministerul cu cei mai multi bani. Pe roscata asta, daca i-o trage Kake, e doar asa, de placere, nu pote combina utilul cu placutul ca in cazul lui Nuti. Am citit tot ce s-a scris pe acest subiect si esti, ca de obicei, cel mai corect si pertinent. Actualmm cu vesnicele elogii bombastice si exagerate, Orzac la latrat din orice, doar tu ai mai ramas echidistan, si chiar de nu mai am facebook tot te citesc. Mi-ar placea totusi sa-l incondeiezi mai des pe Kake, cum faci cu Zetea, dar evident ca doar justificat, nu gratuit sau inventat ca ziarmm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here