EXCLUSIV – O afacere de 3,7 miliarde de lei pe an: motorul economic al Maramureșului a produs 20% din toți banii realizați de firmele din județ

2
4140

INDUSTRIA LEMNULUI – MARAMUREȘ. După 2007, când a fost oficializată închiderea mineritului (programată și inițiată încă din 2004), ponderea sectoarelor în industria Maramureșului a fost transferată către industria lemnului, în acest moment cel mai important sector industrial al județului.

 

2mnews a făcut o complexă analiză economico-financiară a acestei industrii, pentru a afla la ce dimensiune financiară a ajuns industria care este motorul economic al județului și care sunt principalii jucători de pe această piață (scrierea vă prezintă Top 10 al firmelor maramureșene din industria lemnului care au raportat cele mai mari profituri nete).

 

Analiza a fost făcută în baza numerelor și sumelor aferente anului 2019 conținute în bazele de date ale instituțiilor abilitate, precum și a procentelor calculate în baza acestora. Au fost luate în calcul 789 de firme maramureșene din industria lemnului (au fost analizate toate firmele din județ care au ca principal obiect de activitate inclus într-unul din cele 13 coduri CAEN aferente industriei lemnului).

 

Concluzii în baza analizei

 

Din cei 52.388 de agenți economici înregistrați în Maramureș la finalul anului 2019, 789 activează în industria lemnului, ponderea acestora în economia județeană fiind de 1,51%. Sigur, din totalul acestor firme, pe piața reală sunt active doar aproximativ 75%, o treime neavând cifră de afaceri, dar fiind menținute cu statut de firme active, deși faptic sunt inactive economic.

 

În 2019, firmele maramureșene din industria lemnului au contribuit cu 18,74% la totalul cifrei de afaceri din județ (19,9 miliarde de lei), totalizând 3,73 de miliarde de lei (echivalentul a 787 de milioane de euro – conversia a fost făcută la cursul valutar mediu BNR al anului de referință).

 

Cât de importantă de industria lemnului ca impact social în județul Maramureș? 1 din 5 angajați (19,43%) lucrează în unul dintre domeniile acestei industrii, respectiv aproape 15.000 din 76.828 de angajați.

 

Cât de importantă este industria lemnului pentru dezvoltarea economică? În 2019, firmele maramureșene din această industrie, au obținut 13% din totalul profitului obținut în economia maramureșeană, respectiv 194,4 milioane de lei (echivalentul a 41 de milioane de euro) din 1,5 miliarde de lei (echivalentul a 316 milioane de euro – acesta a fost profitul total în 2019 în economia din județ).

 

Top 10 profit – industria lemnului

 

Iată care au fost firmele maramureșene din industria lemnului care au raportat cel mai mare profit în 2019 (au fost luați în calcul, așa cum am precizat, 789 de firme cu 13 coduri CAEN din industrie, respectiv: producători de mobilă, de saltele și somiere, de furnire și panouri de lemn, produse din lemn, exploatare forestieră, tăierea și rideluirea lemnului, tâmplărie și dulgherie).

 

  1. Aramis Invest SRL: profit net 51 milioane de lei (10,75 milioane de euro). Firmă care le aparține lui Vladimir Iacob (60%) şi lui Marius Șelescu (40%). Producător de mobilă (în speță pentru IKEA – este cel mai mare furnizor de mobilă român pentru concernul suedez și prima firmă cu capital românesc care a intrat în top 50 al exportatorilor din România). În topul celor mai profitabile firme din județ s-a clasat pe locul 3. Este pe locul 1 în topul angajatorilor din județ (medie anuală de 4.368 de angajați) și pe locul 1 ca cifră de afaceri (1,14 miliarde de lei – record în istoria economică a firmei). Practic, Aramis contribuie cu aproape 6% la cifra de afaceri totală din județul Maramureș.

 

  1. Aviva SRL Baia Mare: profit net 21,2 milioane de lei (4,5 milioane de euro). Firmă cu acționariat israeliano-britanic – este deținută de Nevo Boaz (Israel) 50%, Nial Gerard Keane (Marea Britanie) 25%, Peter Michael Keane (Marea Britanie) 25%. Produce plăci aglomerate acoperite cu lemn masiv pentru industria mobilei (în speță, pentru IKEA). A început în fosta fabrică de mobilă CIL Sighetu Marmației (tot în municipiul Sighetu Maramației își are și acum spațiul de producție). Este pe locul 4 în topul celor mai profitabile firme din județ, pe locul 3 în topul angajatorilor din județ (2.008 angajați) și pe locul 4 ca cifră de afaceri (455 de milioane de lei – record în istoria economică a firmei).

 

  1. Italsofa România SRL: profit net 10 milioane de lei (2,1 milioane de euro). Este subsidiara din România a grupului italian Natuzzi (controlat de Pasquale Natuzzi), specializată în producţia de canapele şi somiere. Este pe locul 11 în topul județean al profitului, pe locul 7 în topul angajatorilor (cu o medie anuală de 993 de angajați) și pe locul 7 ca cifră de afaceri (243,3 milioane de lei).

 

  1. Laguna Euromob SRL: profit net 9,1 milioane de lei (1,9 milioane de euro). Este producător de mobilier. Firmă înregistrată în comuna Vadu Izei și controlată de sigheteanul Mircea Adrian Oros (soția sa, Maria Oros, deține Laguna Serv, firmă prezentă și ea în top 10 cele mai mari profituri din industria lemnului în 2019). Este pe locul 13 în topul județean al profitului, pe locul 86 în topul angajatorilor din județ (93 de angajați) și pe locul 56 ca cifră de afaceri (41,4 milioane de lei – record în istoria economică a firmei).

 

  1. Pop France SRL: profit net 7,9 milioane de lei (1,6 milioane de euro). Specializată în tăierea și rindeluirea lemnului. Firmă înregistrată în orașul Seini și controlată de Vasile Pop. Este pe locul 14 în topul județean al profitului, pe locul 43 în topul județean al angajatorilor și pe locul 66 ca cifră de afaceri (35,2 milioane de lei).

 

  1. Plimob SA: profit net 6,4 milioane de lei (1,36 milioane de euro). Specializată în producția de mobilier (este fosta Fabrică de scaune, unul dintre furnizorii locali importanţi de scaune pentru concernul suedez IKEA). Firmă înregistrată în Sighetu Marmației și controlată de Vasile Godja. Este pe locul 18 în topul județean al profitului, pe locul 5 în topul angajatorilor (1.276 de angajați) și pe locul 11 ca cifră de afaceri (196,6 milioane de lei – record în istoria economică a firmei).

 

  1. Laguna Serv SRL: profit net 5,4 milioane de lei (1,14 milioane de euro). Este producător de mobilă. Firmă înregistrată în Sighetu Marmației și controlată de Maria Oros (soția lui Mircea Adrian Oros, care deține Laguna Euromob, firma de pe locul 4 în acest top al profitabilității declarate). Este pe locul 24 în topul județean al profitabilității, pe locul 21 în topul angajatorilor din județ (cu o medie anuală de 255 de angajați) și pe locul 39 în topul județean al cifrei de afaceri (57,8 milioane de lei – record în istoria economică a firmei).

 

  1. Sofa Works SRL: profit net 4,8 milioane de lei (1,02 milioane de euro) – profit atipic, care depășește de 4 ori cifra de afaceri. Este producător de mobilier. Firmă înregistrată în Târgu Lăpuș și controlată de Ioan Filip (proprietarul Taparo), prin fiul său, Mihai Filip. Este pe locul 29 în topul județean al profitabilității, pe locul 2.909 în topul angajatorilor din județ (cu o medie anuală de doar 4 angajați) și pe locul 1.363 în topul cifrei de afaceri din județ (cu 1,79 milioane de lei).

 

  1. Taparo SA: profit net 4,7 milioane de lei (995.000 euro). Este producător de mobilier, produce în special pentru concernul suedez IKEA. Firma este înregistrată în Târgu Lăpuș, este controlată de Ioan Filip și nu are niciun angajat (aceștia au fost trecuți pe altă firmă a lui Filip) – în anul precedent, 2018, firma avea 1.086 de angajați. Este pe locul 31 în topul județean al profitabilității și pe locul 5 în topul județean după cifra de afaceri (275,9 milioane de lei). Nu figurează în topul angajatorilor din județ pentru că a raportat 0 angajați în 2019.

 

  1. Silva Nobilis SRL: profit net 2,78 milioane de lei (587.000 euro). Producător de parchet asamblat în panouri. Firma este înregistrată în Baia Mare și controlată de familia Dinu Călin Man & Loredana Man. Este pe locul 60 în topul județean al profitabilității, nu figurează în primele 2.000 de firme în topul angajatorilor din județ (cu o medie anuală de doar 13 angajați) și pe locul 570 în topul cifrei de afaceri din județ (cu 4,6 milioane de lei – record în istoria economică a firmei).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here