EXCLUSIV – Noul terminal de pasageri de la Aeroportul Maramureș va costa aproape 25 de milioane de euro

0
923

AEROPORT MARAMUREȘ. Extinderea și modernizarea terminalului de pasageri al Aeroportului Maramureș este preconizat să coste aproape 25 de milioane de euro (exact: 117.247.335 lei, sumă care include TVA și toate dotările tehnice aferente noului terminal și care este echivalentă cu 24,79 milioane de euro).

 

Argumentul edificării unui nou terminal, lipit în partea de est al celui existent, constă în faptul că actuala configurație a terminalui nu poate susține o creștere de trafic aerian pentru 450 de pasageri (numărul acestora au fost calculați la două zboruri internaționale și un zbor intern).

 

Lucrările (care presupun proiectare, construire și dotare cu echipamente noi) ar urma să fie finalizate în 2 ani, iar surse informate 2mnews susțin că administrația județeană tatonează finanțarea investiției din fonduri nerambursabile europene, din pușculița județului urmând să se plătească doar 2% (cofinanțarea), proiecte de acest tip încadrându-se în condițiile de finanțare UE.

 

Conform proiectului, construcția efectivă (a cărei suprafață construită desfășurată ar fi de aproape 11.000 de metri pătrați – terminalul existent are suprafața construită desfășurată de 7.100 de metri pătrați) ar costa 67,7 milioane de lei și cuprinde noul terminal, modernizarea terminalului existent și anexe (stație de pompe de incendiu, uzină electrică etc.).

 

Noul terminal va fi adaptat traficului de pasageri ai curselor charter şi business, dar şi pentru serviciul de cargo, birouri de reprezentare şi alte facilităţi. La finalul acestei luni, consilierii județeni își vor asuma indicatorii economici ai investiției.

 

Aeroportul Maramureș (inaugurat pe imașul dintre Baia Mare și Recea, în anul 1929) se află pe actualul amplasament – de pe raza orășelului Tăuții Măgherăuș – de 57 de ani (din anul 1966), iar actualul terminal de pasageri a fost inaugurat în urmă cu 25 de ani (în anul 1994). La acea vreme, investiția a fost motivată prin faptul că vechea clădire nu mai corespundea cerințelor normelor și numărului de pasageri deserviți.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here