EXCLUSIV – Nou procuror la DNA Maramureș: instituția are organigrama completă după un an și jumătate în care a funcționat cu… un singur procuror

0
4585

DNA MARAMUREȘ. După un an și jumătate în care serviciul DNA din județul Maramureș (titulatura oficială: Biroul Teritorial Baia Mare al Direcției Naționale Anticorupție) a funcționat (cum a putut) cu un singur procuror, la niciunul dintre concursurile organizate pentru completarea organigramei neprezentându-se nimeni, gheața a fost spartă.

 

Noul procuror DNA

 

La concursul organizat în a doua jumătate a lunii ianuarie 2023, în care postul vacant de procuror DNA de la Baia Mare a fost scos, din nou, la concurs, un procuror s-a înscris și a fost declarat admis (chiar cu un punctaj mare, 88,66 puncte, al 9-lea din țară de la concursul în care din cei 32 de procurori înscriși au fost admiși 26 – pentru a fi declarat admis, candidatul trebuia să obțină minimum 70 de puncte).

 

DNA a avizat rezultatele concursului, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat numirea în funcția de procuror DNA a celor declarați admiși, implicit și organigrama de la DNA Baia Mare este acum completă. Noul procuror DNA din Maramureș este Ruxandra Maria Berende (34 de ani), originară din județul Bistrița-Năsăud, procuror cu peste 10 ani de activitate ca magistrat, care a activat la parchetele de pe lângă judecătoriile Satu Mare și Baia Mare și are gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Tribunal.

 

Cum devii procuror DNA
Conform legii, pentru a se înscrie la concurs pentru ocuparea postului de procuror DNA, un magistrat trebuie să îndeplinească următoarele condiții: vechime de cel puțin 10 ani în funcția de procuror sau judecător; fără sancțiuni disciplinare în ultimii 3 ani; pregătire profesională bună; conduită morală ireproșabilă.
Concursul constă în susținerea unui interviu la sediul central al DNA, în care comisia desemnată verifică pregătirea profesională, complexitatea și diversitatea activităților, capacitatea de a lua decizii și de a-și asuma răspunderea, rezistența la stres, cunoașterea unei limbi străine, cunoștințele de operare pe calculator etc.

Despre DNA Baia Mare

 

DNA Baia Mare are în organigramă două posturi de procuror, un procuror șef Birou și un post de execuție. Ultima dată când DNA Baia Mare a funcționat cu doi procurori a fost în perioada mai 2020 – iunie 2021 (când Biroul Baia Mare era condus de procuror-șef Ioan Pop – care a demisionat în iunie 2021 (renunțare prin cerere de mutare pe o funcție de execuție la  Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș) -, iar în funcția de procuror era actualul procuror-șef, Ioan Tomoiagă).

 

Biroul Teritorial Baia Mare al Direcției Naționale Anticorupție activează sub coordonarea Serviciului Teritorial Cluj, fiind singurul de acest tip din țară. Ioan Tomoiagă este al al treilea procuror-șef al structurii DNA din Maramureș, înființate în 7 noiembrie 2011 în subordinea Serviciului Teritorial Cluj, după Ioan Ulici (7 noiembrie 2011 – 1 septembrie 2018) și Ioan Pop (17 octombrie 2018 – 8 iunie 2021). Primii doi șefi ai DNA Maramureș au plecat din funcție prin demisie (cerere de mutare).

 

* Foto generică

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here