EXCLUSIV – Nou contract pentru finalizarea reabilitării Bazinului olimpic descoperit din Baia Mare: noul constructor e… vechiul constructor, dar pe alți bani

0
2878

INVESTIȚIA, DUPĂ 3 ANI! Bazinul descoperit cu dimensiuni olimpice (50 de metri lungime) din Baia Mare, situat lângă Sala Sporturilor și în spatele Bazinul Olimpic Gheorghe Demeca, care acum aparține de Complexul Sportiv Național (CSN) „Lascăr Pană” Baia Mare, aniversează 9 ani de când nu mai funcționează. A fost închis, lacătul, pompier, capul, gata!

 

Dar (bat tobele, ritmic, prevestitor) vestea bună este că în vara anului viitor, la împlinirea unui deceniu de inactivitate, bazinul se redeschide. Știu, e de râs, dacă n-am râde pe banii noștri: să nu fii capabil să reabilitezi timp de 10 ani un amărât de bazin exterior (până și-n contract perioada de finalizare este de 9 luni!) asta e proba maximă a neputinței.

 

Cine, până când și cu cât construiește

 

Care-s noutățile? Pe repede-nainte: luna trecută s-a semnat un nou contract pentru finalizarea lucrărilor, după ce vechiul contract, semnat în Guvernarea PSD (vi-i aduceți aminte pe pesediștii care, în frunte cu Gabriel Valer Zetea, au scos măsuța în fața bazinului să facă o conferință de presă în care au glăsuit că “lucrările vor fi finalizate până în 31 decembrie 2019”? – sigur, doar au mințit, ca-n multe alte dăți), a fost sistat la 55% stadiu fizic realizat (că nu s-au mai dat bani).

 

Așadar, mai sunt de executat 45% din lucrări, se mai sifonează 1,3 milioane de lei, dar trebuie finalizat la 31 decembrie 2021. În acest sens, s-a făcut o nouă licitație, s-au înscris două firme: vechiul constructor (ICEP SRL din Bușag, firmă specializată în sisteme de instalații pentru construcții, controlată de Mihai Liviu Moldovan – 33%, Cornel Sopoian – 33%, Marius Bogdan Buzgău și Dan Ioniță Buzgău – ultimii doi cu câte 17%) și un sereleu din București, Turboconect (ultimul s-a-nscris de sanchi, pentru că n-a trimis niciun document). În consecință, vechiul constructor este noul contructor, știți, “Regele a murit, trăiască Regele!”.

 

Banii-s buni, ICEP Bușag a încasat 1,71 milioane de lei pentru 55% din lucrare, acum va mai încasa ceva peste 1,32 milioane de lei pentru 45%, deci bazinul olimpic descoperit va ajunge la costul total de peste 3 milioane de lei. Banii buni, spuneam. Trebuie finalizat până la 31 decembrie 2021. A zis cineva că vine iarna și segmentul construcții se mută-n interior, pentru că temperaturile, interdicțiile tehnice etc.? Așa este (sau ar trebui să fie), dar nu-i. Am lămurit problema și nu secretizăm (tot) ce știm, ci împărtășim informațiile cu cititorii 2mnews.

 

Cum se finalizează construcția iarna

 

Miercuri, 13 octombrie 2021 (să nu fie cu ghinion), constructorul a spus că montează o schelă pe jumătatea bazinului, o acoperă cu folie și aduce turbosuflate, pentru a putea lucra și pe timpul iernii. Practic, s-a turnat șapa, au fost cuplate țevile din exterior la bazin, s-a finalizat camera tehnică, ar mai fi de făcută hidroizolația și apoi placarea cu faianță (prevăzută a avea loc pe la începutul lunii noiembrie, după cum a precizat pentru 2mnews directorul CSN „Lascăr Pană”, Sorin Ovidiu Andrei).

 

Situația actuală: contractul a fost semnat în 15 septembrie, ordinul de începerea lucrării a fost eliberat, se lucrează. Păstrăm speranța că nu se opresc lucrprile, din nou, ca-n toamna lui 2019, pentru că-n 3 ani și jumătate ar trebui să fie capabil orice incapabil să finalizeze o lucrare despre care trei constructori serioși consultați de 2mnews au precizat că timpul real de finalizare al unei lucrări similare ar trebui să fie de maximum 2 luni. Am înțeles, n-au fost 2 luni, ci de 21 de ori mai mult, adică 3 ani și jumătate. Hai că se poate :)!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here