EXCLUSIV – Mămică bugetară din Maramureş cu indemnizaţie de creştere a copilului de peste 10.000 de euro pe lună

0
2532

RECORD. O mămică din Baia Mare, medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” şi care a avut venituri şi din activităţi independente (cel mai probabil consultaţii la un cabinet medical privat), primeşte una dintre cele mai mari indemnizaţii de creştere a copilului din ţară, respectiv peste 10.000 de euro pe lună. Pentru statisticieni, contabili şi cei de la Finanţe (după ce o să iasă din grevă), suma exactă este 45.544 lei.

 

Sigur, nu vom declina identitatea acesteia, pentru că subiectul articolului este modul de calcul al indemnizaţiilor de creştere a copilului în România, acesta făcând posibil situaţii similare (de pildă, în top 10 al indemnizaţiilor pentru creşterea copilului din România, clasament în care mămica din Maramureş se situează pe locul 10, lider este un avocat din Bucureşti care încasează o indemnizaţie lunară de 159.348 de lei, adică peste 35.000 de euro).

 

„Suma nu este raportată doar la salariul câştigat de respectiva persoană, ci la toate veniturile supuse impozitării care sunt agreate de lege. Nouă ne vine această fişă a veniturilor, pentru care, atenţie!, s-a achitat impozitul aferent, de la Finanţe. Deci, doamna de care vorbiţi a obţinut venituri în perioada luată în calcul de mai multe sute de mii de lei, care au fost impozitate. Nu doar din salariu, ci şi din tip de activităţi independente. Ştiţi, sunt şi persoane – nu ştiu dacă şi doamna de care vorbim se încadrează în această situaţie – care au accesat un proiect european şi a primit toţi banii în respectiva perioadă luată în calcul. Nu e moral, dar e legal. Norocul ei, să zic. În Maramureş mai avem în plată un caz cu indemnizaţie lunară de 16.000 de lei (adică 3.500 de euro) şi câteva de puţin sub 2.000 euro, nu multe”, a declarat, pentru 2mnews, Ovidiu Morar, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş.

 

Surse din AJPIS Maramureş au confirmat pentru 2mnews că mămica-recordmenă este angajata Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare şi că nu şi-a depus documentele pentru obţinerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului chiar din momentul în care avea, conform legii, acest drept, ci a aşteptat o perioadă, tocmai pentru că nu a reuşit să obţină adeverinţele de venit necesare, care s-au calculat de Finanţe la sfârşitul exerciţiului bugetar, undeva prin martie depunând documentele.

 

Surse din conducerea Direcţiei de Finanţe Maramureş susţin că după modificarea legislaţiei, multe persoane din Maramureş îşi declară dividende mari, pentru că impozitul pentru acestea a scăzut la 5%, şi că şi acestea se iau în calcul pentru stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, fiind asimilate veniturilor supuse impozitului pe venit. Surse informate 2mnews susţin că acest caz va intra într-o cercetare a celor de la Finanţe.

 

Ce zice legea şi ce se doreşte

 

Conform legii în vigoare – pe care guvernanţii vor să o modifice prin plafonarea indemnizaţiei la 10.000 lei, tocmai pentru a nu mai face posibile situaţii de acest gen – indemnizaţia de creştere a copilului se calculează la 85% din veniturile nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii. În acest calcul sunt admise toate veniturile supuse impozitului pe venit: salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente (inclusiv chirii, dacă există mai mult de cinci contracte), venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură şi chiar dividende.

 

„Este o practică. Femei care rămân însărcinate îşi trec foarte multe venituri. Am ajuns în situaţia în care pentru un singur copil, lunar, se plăteşte o indemnizaţie de 35.000 de euro, adică cam un apartament lunar. Observăm din anchete sociale că sunt foarte multe mămici care nu au un loc de muncă stabil, dar, pentru că scriu pe nişte bloguri, primesc sume de bani fictive şi plătesc un impozit mai mic. Sunt şi fotbalişti care se retrag din activitate, au contracte de zeci de mii de euro şi nu este corect. În Belgia este concediu după maternitate 4 luni – 771 euro lunar, în Bulgaria de la 1 la 2 ani – 340 euro lunar, Germania 2 luni până la un an – 300 până la 1.800 de euro, Polonia 2 ani – 95 de euro, Suedia 3 ani – 326 euro lună. În Romania este 85% din veniturile nete realizate timp de 12 luni şi s-a ajuns în situaţia în care se plătesc zeci de mii de euro. E vorba de aproximativ 600 de persoane care au acum în plată sume peste 40.000 de lei. Este o înşelătorie a statului român. „, a declarat ministrul Muncii.

 

La începutul acestui an, cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea copilului din ţară, a unui bărbat de Sibiu, de 35.000 de euro, a fost recalculată şi redusă la doar 1.000 de lei, inspectorii de la Finanţe stabilind că suma era nejustificată, beneficiarul ei obţinând, conform acestora, venituri mult mai mici decât cele declarate. De anul trecut, indemnizaţia minimă a crecurt de la 600 de lei la 1.063 de lei şi a fost eliminat plafonul maxim.

 

În martie 2017, în România erau 157.773 de persoane care primeau indemnizaţie pentru creşterea copilului, suma totală plătită lunar de stat fiind de 261.245.000 de lei. Dintre acestea, mai mult de jumătate primesc indemnizația minimă de 1.233 de lei, adică 108.438 de persoane.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here