EXCLUSIV – Listele AEP nu reprezintă realitatea: numărul exact al maramureşenilor cu drept de vot şi secretul deconspirat al prezenţei reduse la vot în judeţ

0
423

DEMONSTRAŢIE. În fiecare lună, Autoritatea Electorală Permanentă publică unica listă oficială a numărului exact de persoane cu drept de vot. În lista AEP publicată în urmă cu două zile, în Maramureş au drept de vot 427.425 persoane. Cei mai mulţi dintre dumneavoastră deja intuiţi motivul şi argumentele scrierii de faţă. Totuşi, sinteza.

 

Câteva numere la fel de oficiale, care demonstrează că lista AEP e neconformă cu realitatea şi că mai nimeni din cei aflaţi în conducerile instituţiilor statului abilitate să facă necesarele corecţii nu sunt interesaţi de asta. La 20 octombrie 2011 – data ultimului recensământ -, populaţia stabilă a judeţului Maramureş era de 478.659 persoane (numărul e în continuu regres, sporul fiind unul negativ, însă să admitem că suntem tot atâţia şi azi). În toate statisticile oficiale (ale Direcţiei Judeţene de Statistică) din ultimii 10 ani, în Maramureş grupa de vârstă 0-14 ani numără peste 80.000 de persoane.

 

Doar scăzând copiii în vârstă de până la 14 ani din totalul populaţiei judeţului (fără să mai luăm în calcul şi adolescenţii de 14-17 ani, care nici ei nu au drept de vot), rezultă că în Maramureş numărul celor cu drept de vot este mai mic decât 400.000 de persoane. Practic, necorelarea listelor electorale cu situaţia reală este principalul argument pentru care în ultimii ani, Maramureşul e mereu la coada clasamentului naţional în privinţa prezenţei la urne în procesele electorale – nu suntem noi cei mai „votaci”, dar poate nici cei mai neimplicaţi cetăţeni ai României.

 

Câteva exemple, dacă mai e cazul. Populaţia stabilă a celei mai mari localităţi din Maramureş, Baia Mare, este de 123.700. Conform ultimei liste AEP, au drept de vot 122.377 cetăţeni. Adică, în municipiul reşedinţă de judeţ există doar 1.323 de copii cu vârste între 0 şi 18 ani. În municipiul Sighetu Marmaţiei, populaţia stabilă e de 37.600, iar lista AEP susţine că sunt 36.238 de votanţi – adică acolo trăiesc doar 1.362 de copii.

 

Cu ce ne „încurcă” acest fals? Aparent cu nimic, nu e sancţionabilă poziţia de codaş în claasamentul implicării cetăţeneşti. În fapt, rezultatele referendumurilor (unde contează exclusiv părerea majorităţii cetăţenilor) se raportează la un număr fals, implicit rezultatul e fals. Şi pragul procentual e mai greu de făcut. Adică suntem mai uşor de oprit din „pornirile” cetăţeneşti.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here