EXCLUSIV – Licitația pentru deszăpezire a fost suspendată, Baia Mare nu are contract cu niciun operator în această iarnă: află detalii secretizate despre drama unui oraș

0
849

DESZĂPEZIRE. Iarna ninge. Mereu e așa, de la facerea lumii-ncoace. În pofida repetabilității și a gestionării unui oraș montan, autoritățile publice din Baia Mare sunt mereu surprinse de venirea zăpezii, ca și cum s-ar aștepta ca iarna, de exemplu, să-nflorească cireșii, nu să cadă zăpada. Anul trecut, urbea a trecut prin cel mai dramatic moment.

 

Trecut…

 

Contractul cu operatorul de deszăpezire se terminase, șefii Primăriei s-au luat cu altele, Întâiul Ales era-n arest la domiciliu, cel pe care l-a numit substituentul său și ulterior l-a numit public „un prost”, viceprimarul Marinel Rob, a gestionat dezatruos situația, licitațiile au fost întârziate și apoi anulate și, uite așa, ne-am trezit fără niciun operator de deszăpezire.

 

În conștiințele băimărenilor, iarna dintre 2016 și 2017 a fost una a coeziunii triste și autoimpuse. Iarna lopătării noastre. Ca pe vremea lui Ceașcă, forțați de-mprejurări, băimărenii s-au automobilizat și au deszăpezit singuri străzi întregi și trotuare acoperite de gheață, înjurând printre dinți și apoi public o administrație municipală incapabilă să gestioneze o problemă care… i-a surprins. Întâiul Ales era rechemat la rampă ca un Unic Mântuitor ce poate salva urbea.

 

Cătălin Cherecheș a revenit de luni bune pe tronul orașului. Printre chestiunile dispuse și asumate a fost și delegarea, prin licitație publică, a unui contract de cel mult patru ani pentru deszăpezire. Ca un gospodar. A girat forma finală a licitației – surse din Primăria Baia Mare susțin că edilul chiar a impus multe din condițiile înscrise în caietul de sarcini, fapt până la un punct logic. Practic, Baia Mare a scos la licitație operarea serviciilor de deszăpezire pe următorii patru ani și a serviciilor de salubrizare pe următorii trei ani (până la sfârșitul anului 2018, municipalitatea are contract cu Drusal).

 

Prezent…

 

Tocmai condițiile pe care le-a impus municipalitatea (prin primarul Cherecheș) ne-au dus la pierzanie. O firmă (SC Brantner Servicii Ecologice SRL Cluj-Napoca) a contestat, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), documentația de atribuire elaborată de Primăria Baia Mare în vederea acordului privind serviciul de salubritate și de deszăpezire, cerând suspendarea licitației.

 

Surse independente care operează în sistemul public de deszăpezire au declarat pentru 2mnews că Baia Mare a cerut, practic, imposibilul. „Au solicitat atât de multe utilaje și atât de complexe încât ai putea deszăpezi și curăța Capitala, nu Baia Mare. În contextul investițiilor ce ar trebui făcute de operatorii interesați să efectueze aceste servicii în Baia Mare, agentul economic ar lucra în pierdere economică, banii încasați pentru servicii fiind mai puțini decât investiția cu achiziția utilajelor și operarea serviciilor”.

 

Am întrebat dacă nu există firme care au deja în dotare toate acele utilaje solicitate de administratorii orașului. Răspunsul, sec: „Nu. Însă chiar și așa, presupunând că le-ar avea, aceste investiții trebuie amortizate, iar raportul economic e net defavorabil. Nu se poate încheia un biznis pe prezumția că o să ningă mult sau că o să se colecteze deșeuri multe. Calculul se face la ce se plătește sigur, nu la ce poate să se plătească.”

 

În concluzie, studiind documentațiile prin care Primăria Baia Mare vrea să încheie un acord cu un operator pentru salubritate (pe o perioadă de cel puțin trei ani, începând din 2019) și deszăpezire (pe o perioadă de cel mult patru ani) CNSC a decis suspendarea procedurii de atribuire.

 

Viitor…

 

Viitor roz, nu se-ntrezărește. Surse din sistem susțin că Primăria poate contesta (până în 4 septembrie) decizia CNSC. Eventuala contestație s-ar judeca la Curtea de Apel Cluj – sunt extrem de puține cazurile în care o decizie CNSC a fost întoarsă în instanță. Iar clepsidra își scurge nisipul, imperturbabilă. Timp nu prea este și de acum ar trebui să se întâmple totul perfect pentru ca Baia Mare să poată semna un contract cu un operator de deszăpezire până la începutul lunii decembrie.

 

Avem o problemă, așadar. Ascunsă sub preșul administrației publice locale. De teamă (măcar le e teamă?) să nu se tensioneze atmosfera taman înainte de Festivalul Castanelor, eveniment cu buget public de 636.000 euro. Însă… iarna ninge. Pregătiți-vă lopețile. Deja aveți experiență.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here