EXCLUSIV – Județul Maramureș are un nou administrator public, află cu cine l-a înlocuit Ionel Bogdan pe septuagenarul Dumuța la un salariu de 3.400 euro/lună

3
3812
Dumitru Dumuța, Claudia Breban

FUNCȚIE. Claudia Maria Breban este din această lună (august 2021) noul administrator public al județului Maramureș (funcție denumită odinoară county manager). Pentru că numirea noului administrator public al județului a fost executată pe tăcute, fără să fie adusă la cunoștința publică a maramureșenilor, așa cum era normal și legal, 2mnews face cuvenita îndreptare a situației de fapt prin prezenta scriere.

 

 

Funcția de administrator public a unui județ este în directa subordonare a președintelui Consiliului Județean Maramureș și este ocupată pe perioada mandatului președintelui administrației județene. În Maramureș, funcția are ocupant (și salariat din pușculița județului) din 17 octombrie 2011. Iată istoria maramureșeană de 10 ani, refăcută de 2mnews aici, pentru a rămâne în anale și a nu fi pierdută-n uitare.

 

 

Istoria administratorilor publici ai județului Maramureș

 

Funcția de administrator public al județului Maramureș a fost pusă în practică în toamna anului 2011. Președintele Consiliului Județean Maramureș de la acea dată, Mircea Man (PD), l-a numit în funcție, ca o sinecură politicianistă, pe Constantin Boloș (PD). Sigur, pentru ocuparea funcției se dă un simulacru de examen/concurs, de fiecare dată câștigătorul fiind cunoscut cu mult înainte. Costică Boloș a stat în funcție puțin, până la alegerile din 2012, când s-a încheiat mandatul lui Man.

 

După ce Man a pierdut alegerile, noul președinte al CJ Maramureș, Zamfir Flore Ciceu (PC/ALDE) l-a numit în funcția bine remunerată, în aprilie 2013, pe avocatul pesedist Marin Brăgaru. De această dată era o sinecură comercială, Brăgaru fiind partenerul său de afaceri, cu care deținea împreună cabinetul de avocatură. După vreo 2 ani, în 2015, probabil plictisit să nu facă nimic altceva în afară de a încasa o leafă consistentă din pușculița județului, Brăgaru a renunțat la funcție.

 

Ciceu n-a suferit nici acut, nici îndelungat, ci l-a recompensat cu funcția devenită disponibilă pe fostul secretar al județului, Dumitru Dumuța, cel care tocmai se pensionase (forțat, la presiunea media, pentru Ciceu îl instiga să nu o facă, încălcând legea), cel care l-a slujit cu devotement în toate bunele și, mai ales, relele înfăptuite în timpul mandatului său.

 

Dumuța a rămas în funcție până la finalul mandatului lui Ciceu și pe întreg mandatul de președinte al pesedistului Gabriel Valer Zetea, care l-a adoptat forțat. Motivația adoției consta în faptul că Dumuța deținea (de pe vremea când era secretarul județului și avea atribuții directe de supervizare a Direcției pentru Protecția Copilului) documente care indică direct că Zetea a încălcat legea și nu a fost sancționat (respectiv a făcut contracte economice între firma sa și Direcția pentru Protecția Copilului, deși era consilier județean și vota bugetul instituției respective, care mai și era/este în subordinea Consiliului Județean, instituție din forul deliberative al căreia făcea parte Zetea).

 

Deci, Dumuța a fost recompensat (tot din bani publici) și de Zetea, pentru pacifismul de care a dat dovadă atunci când a încălcat la rândul său legea, nefăcând plâgere penală împotriva pesedistului atunci când era și șef de firmă și consilier județean (ca să fim scutiți de drumuri pe la tribunal/judecătorii – c-avem timp liber limitat -, precizăm că 2mnews deține copiile contractelor respective, deși “cineva” a avut grijă ca acestea să dispară inclusive din arhiva instituției).

 

După alegerile din 2020, când pesedistul Zetea a pierdut, noul președinte, Ionel Ovidiu Bogdan (PNL) a rămas fără ditamai administratorul public, mandatul matusalemicului Dumuța (72 de ani) încetând de drept, deodată cu cel al lui Zetea. Dramă majoră în administrația județului. O vreme nimeni n-a resimțit lipsa, însă acum, pe tăcute, județul are din nou administrator public, în persoana fostei director executiv al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte din CJ Maramureș, Claudia Maria Breban.

 

Cine este noul administrator public al județului

 

Claudia Maria Breban este absolventă a Universității Nord din Baia Mare (promoția 2001, specializarea Economie – Managementul firmei) – în timpul facultății a avut să timp să termine și a doua “facultate”, una pe e-mail, „American University by mail”, la specializarea Economie – Afaceri și logistică.

 

După atâtea cursuri și specializări, Breban a îndeplinit toate condițiile de angajare ca secretară la Universitatea “Bogdan Vodă” din Baia Mare, poziție din care a avut timp să-și facă și studii de masterat, la Universitatea “Vasile Goldiș” (tot în Managementul financiar și contabil al firmei – 2005). În fine, atât de specializată în management și contabilitate, în primăvara anului 2006 intră în administrația locală, la Primăria Baia Sprie, ca și consilier la Biroul de Achiziții.

 

Apoi, timp de 7 ani nu se întâmplă nimic notabil în traiectul ei profesional. Dar, pentru că pentru orice efort există o recompensă-n lumea asta balcanică, după ce a fost 7 ani pe muchie consilier la Biroul Achiziții al Primăriei Baia Sprie, Breban a urcat cu elevatorul în administrația județului în mandatul lui Ciceu, în mai 2013, fiind numită direct în funcția de director executiv al Direcției de Dezvoltare a CJ Maramureș.

 

În fine, din această ipostază de director executiv la Dezvoltare/Proiecte, Breban a fost numită și ca reprezentant al județului în Consiliul de Administrație al Vital, dar și ca manager în numeroase proiecte implementate de administrația județeană (mai bine sau mai prost implementate, dar mai ales mai prost), fiind recompensată financiar suplimentar și semnificativ pentru aceste eforturi incomensurabile (este/a fost manager de proiect în: depozitul de deșeuri/SMID; Althera – proiectul de dat cu calul pe tăpșanul de la Lăpușel; Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord; reabilitarea DJ 187 etc.).

 

În pofida numirilor ca manager la o multitudine de proiecte, această funcție nu o solicita la maximum, astfel că Breban își continuă studiile doctorale și în 30 octombrie 2015 obține titlul de doctor în economie, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Practic, CJ Maramureș poate fi înscris în analalele modiale de referință ale recordurilor, ca fiind singura instituție public din lume care avea un coordonator (manager de proiect) cu cel mai înalt grad scriptic de calificare economic (doctor în economie), dar care n-a fost în stare să termine un proiect supra-finanțat (SMID/cel de gestionare a deșeurilor din județ).

 

Breban a rămas în această funcție de director executiv la Dezvoltare până în această lună (august 2021), când președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, percepe adevărata gravitate a problemei (lipsa unui administrator public), fără de care județul nu mai putea dormi noaptea, și o numește în funcția vacantată de la expulzarea pensionarului Dumuța. Astfel, Breban devine urmașa precursorilor Boloș, Brăgaru și Dumuța, fiind al patrulea administrator public al județului Maramureș, în scurta istorie de 10 ani de când a fost înființată funcția.

 

Astăzi, doar președintele CJ Maramureș (Ionel Bogdan – 18.720 lei) are un salariu (indemnizație) mai mare decât al administratorului public – respectiv, administratorul public al județului Maramureș are un salariu de bază de 16.640 lei (cam acesta este și netul lunar, adică banii încasați efectiv pe lună, pentru că la salariul de bază se adaugă sporuri și se scad impozitele datorate statului), egal cu al celor doi vicepreședinți (acum Doru Alexandru Lazăr – PNL și Radu Daniel Trufan – USR PLUS) și cu al secretarului județului (funcție ocupată acum de Aurica Todoran, soția șefului Poliției județului).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Ce aveti cu femeia ca doar are origini sanatoase si un limbaj rura. Madama are o prezenta obraznic-insistenta care te dispera, spun colegii masina a CJ folosita personal pt naveta zilnica si cu o echipa de valori formata din betivani/e si heirupisti. Nu a terminat SMID dar nu e jena sa ridice lunar bani pentru esecul asta, are alte proiecte blocate care sunt publice, se lauda cu proiecte fantasmagorice care nu aduc valoare reala dar merge inainte cu tupeul unui tanc T55. Este o valoare umana a consiliului exemplificarea zicalelor capu ce se pleaca sabia nu-l taie si prostu nu-i prost destul daca nu e si fudul. Felicitari incompetentilor care au numit-o!

  2. O nulitate certificata care s-a lingusit pe langa toti sefii judetului. Singurul care a pus-o la punct interzicandu-i sa faca scoala de inalti functionari ai statului pe banii bugetului a fost consilierul lui Zetea care a motivit ca organigrama CJ nu avea post de incadrare ca „inalt functionar public” si a cerut sa restituie si banii de deplasare pt doctoratul de kkt. Plus o bestelea pt managenetul ratat al proiectelor, mai ales al SMIDului unde lua bani ca sa mute hartii degeaba. Dar ala s-a dus si Breban cu gasca l-au impresionat pe tinerelul buimac care a pus hotul paznic la avere. Bravos natiune, bravos Ionele, bravos PNL…

  3. Era de prevazut. Are un sezut cat pentru toate fotoliile din CJ. O oportunista adusa de structuri, cocotata iute pe functie si zilnic prezenta in biroul presedintelui indiferent cine este acesta. Omul zilei, ce mai tura-vura …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here