EXCLUSIV – Judecătorul care l-a condamnat pe Cătălin Cherecheș, reclamat de primarul Băii Mari la Inspecția Judiciară, a fost declarat nevinovat: acțiunea, neîntemeiată

4
3231
Mihai Ștefan Ghica și Cătălin Cherecheș

PROCESUL” JUDECĂTORULUI. Mihai Ştefan Ghica, judecătorul Tribunalul Cluj care în 24 februarie 2022 a pronunțat soluția pe fond în procesul în care primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, condamnându-l pe edilul băimărean la 5 ani de închisoare, a fost reclamat de Cherecheș, după pronunțarea sentinței, la Inspecția Judiciară (un soi de Parchet/Procuratură a magistraților), pe considerent că ar fi încălcat un articol din Legea privind statutul magistraților (adică, ar fi săvârșit o abatere disciplinară).

 

Mai exact, Cherecheș ar fi reclamat că judecătorul Ghica a săvârșit abaterile disciplinare prevăzute de articolul 99 lit. h (nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile) și lit. t (exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni. Sancțiunea disciplinară nu înlătură răspunderea penală).

 

Practic, edilul a reclamat întârzierea din motive imputabile a sentinței (soluției) și că și-a exercitat funcția cu rea-credință sau neglijență gravă. Inspecția Judiciară la trimis pe judecătorul Ghica în la judecata Secției pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În urmă cu puține momente, s-a finalizat soluționarea speței reclamate de primarul Cherecheș: sintetizat, Ghica e nevinovat. A făcut bine/motivat ce a a făcut.

 

Iată textul integral al soluției dată miercuri, 3 mai 2023, de magistrații Secției pentru Judecători în materie disciplinară a CSM:

 

Respinge excepția nulității absolute a acțiunii disciplinare pentru încălcarea principiului repartizării aleatorii, excepția nulității sesizării și excepția nulității rezoluției nr.1735/22.09.2022, ca neîntemeiate.
Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtului Ghica Mihai Ștefan – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit.h) teza I și art. 99 lit.t) teza a II a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca neîntemeiată.

În cazul în care Inspecția Judiciară nu este convinsă/mulțumită de soluție, poate să o conteste în următoarele două săptămâni, contestația urmând să fie judecată de Completul de 5 judecători al instanței supreme (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Pe principiul Binele trebuie făcut oricum, chiar și cu forța, judecătorului ăstuia ar trebui băimărenii care acum sunt copii să-i facă, peste ani, statuie. Că adulții n-au fost în stare, cel puțin până acum, să îndepărteze un individ toxic de la butoanele de decizie ale orașului rămas vreo 30 de ani în urma municipiilor din împrejurimile civilizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here