EXCLUSIV – Judecătorul care a amânat de 10 ori pronunțarea în procesul de luare de mită al primarului Cherecheș și-a cerut transferul la Curtea de Apel Cluj

4
6856
Mihai Ștefan Ghica și Cătălin Cherecheș

PROCESUL FĂRĂ SFÂRȘIT. Mihai Ștefan Ghica (36 de ani), cel de-al treilea judecător de la Tribunalul Cluj din procesul în care primarul Cătălin Cherecheș a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, care a amânat de 10 ori pronunțarea soluției (sentinței/hotărârii), și-a cerut transferul la instanța superioră (Curtea de Apel Cluj) – din octombrie 2018, judecătorul Ghica deține gradul profesional de curte de apel.

 

În afara acestei informații, scrierea 2mnews reface istoria procesului început în urmă cu aproape 6 ani (!), care a schimbat trei judecători (!) și în care sentința (soluția/hotărârea) a fost amânată de… 10 ori. Și vă spune și cine este judecătorul Ghica.

 

Istoria procesului ∞ (simbolul infinitului)

 

În urmă cu aproape 6 ani (pentru statisticieni, în 26 aprilie 2016), procurorii DNA Cluj l-au reţinut pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, chiar în sediul Primăriei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată, precizând că au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, în biroul lui Cherecheş fiind găsită suma de 30.000 lei, marcată cu „Mită”. Peste numai o zi, Cherecheş a fost arestat pentru 30 de zile, în urma sentinţei magistraţilor Tribunalului Cluj.

 

La 5 iulie 2016 (adică în urmă cu 5 ani și 7 luni) Cherecheș a fost trimis în judecată de DNA, dosarul fiind înregistrat pe rolul instanței. Procesul a început efectiv în 20 octombrie 2016. De atunci, în acest proces ∞ (simbolul infinitului) au fost… 66 de termene (ședințe de judecată) și s-au schimbat 3 judecători.

 

Primul, Ioana Nora Boiciuc, a parcurs 31 de ședințe de judecată timp în care, după 3 ani și jumătate a și fost recuzată de Cherecheș (cerere respinsă). S-a îmbolnăvit la scurt timp după ce i s-a cerut să continue judecarea procesului și să pronunțe sentința și s-a autosuspendat – a fost în concediu de incapacitate temporară de muncă, în perioada 8 aprilie 2019 – 9 octombrie 2020 (un an și jumătate), iar din octombrie 2020 a revenit în magistratură.

 

Judecătorul Boiciuc a fost înlocuită la 6 iunie 2019 cu alt judecător, Mihai Iulian Gîlcă (judecător din 2010, fost președinte al Judecătoriei Gherla în perioada 2013-2017, magistrat la Curtea de Apel Alba Iulia în perioada 2018-2019 și din februarie 2019 la Curtea de Apel Cluj). Judecătorul Gîlcă, conform recomandărilor CEDO, a început readministrarea probelor. Vreo 5 ședințe, până la finalul anului, când s-a retras la Curtea de Apel Cluj.

 

În februarie 2020, dosarul a fost înmânat judecătorului Mihai Ștefan Ghica.Vreo 19 ședințe a readministrat probele și judecătorul Ghica, a audiat martori, a mai fost și Covid și alte motive de diverse amânări.

 

În 27 aprilie 2021 primarul Cherecheș a ținut pledoaria finală (timp de peste 9 ore!), și în 28 aprilie 2021 au urmat avocatul și procurorul, iar judecătorul a stabilit ca termen pentru pronunțarea soluției (sentinței/hotărârii): 17 mai 2021. Apoi, în cele 8 luni și jumătate scurse de la termenul pe care l-a stabilit, a amânat de 10 ori pronunțarea sentinței. Termenul următor (al 67-lea) a fost stabilit de judecător în 24 februarie 2022.

 

Cine este judecătorul Ghica
Mihai Ștefan Ghica s-a născut la 5 august 1985, în Drăgăneşti-Olt (jud. Olt). Absolvent al Facultății de Drept, Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti (2008) și al Institutului Naţional al Magistraturii (2011). Deține o diplomă de master în Drept European și Drept Național al Afacerilor, obținută la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2012). Din 2018 este doctorand în cadrul Şcolii doctorale a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, la disciplina Drept penal – Partea specială.

 

Profesional, Ghica a început în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), ca ofițer în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București (2008-2009). A fost auditor de justiție, în cadrul Institutului Național al Magistraturii (2009-2011), judecător stagiar și judecător, din februarie 2013, la Judecătoria Dej (2011-2014). Din iulie 2014 este judecător în cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca, Secția Penală.

 

Din 2018 este judecător cu grad de curte de apel. În 21 iunie 2019 a solicitat transferul la Curtea de Apel Cluj sau Tribunalul Cluj. CSM i-a respins cererea. În noiembrie 2019 a cerut din nou transferul, CSM i l-a admis la Tribunalul Cluj, începând din 15 decembrie 2019. Este membru ales în Colegiul de conducere al Tribunalului Cluj și purtătorul de cuvânt al instituției.

 

La 6 ianuarie 2022, CSM a anunțat o nouă sesiune de transfer a judecătorilor. Cererile s-au depus din 27 ianuarie 2022. Judecătorul Ghica de la Tribunalul Cluj a solicitat transferul la Curtea de Apel Cluj. End of story.

 

Ce s-a întâmplat de când a început procesul lui Cherecheș

 

Când a început procesul lui Cherecheș, guvernatorul republican de Ohio, John Kasich, și-a anunțat retragerea din cursa pentru desemnarea candidatului partidului la funcția de președinte SUA. În urma anunțului, Donald Trump a fost desemnat candidatul republicanilor. A candidat, a câștigat, și-a terminat mandatul, a pierdut alegerile următoare, dar procesul lui Cherecheș tot nu s-a încheiat.

 

Tot atunci, a început Campionatul European de Fotbal (Franța 2016). S-a încheiat cu victoria Portugaliei. Apoi a mai fost un Campionat European de Fotbal (Anglia 2020). S-a încheiat și acela, cu victoria Italiei, dar procesul lui Cherecheș, nu.

 

Când a început procesul lui Cherecheș, Marea Britanie a anunțat Brexit-ul (ieșirea din UE), după ce 51,9% dintre cetățenii britanici au votat pentru ieșirea țării din Blocul Comunitar European. Au terminat negocierile, au ieșit din UE, dar procesul lui Cherecheș tot nu s-a-ncheiat.

 

Când a început procesul lui Cherecheș, sonda spațială Juno a ajuns, după un zbor de 5 ani, pe orbita planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul nostru solar). A colectat date despre planeta gazoasă. Apoi s-a întors pe Terra, dar procesul lui Cherecheș tot nu s-a terminat.

 

Până și Cherecheș a mai câștigat două mandate de primar (unul din închisoare) de când se judecă procesul său. Iar procurorul care l-a arestat, Ionuț Vasile, despre care Cherecheș a spus că e „o lămâie” și că „ar trebui aruncat în pușcărie”, a devenit procuror şef al DNA Cluj (în octombrie 2021). Dar procesul tot nu s-a terminat. Primul fiu al regelui Buthanului, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, născut chiar înainte de arestarea lui Cherecheș, a împlinit 6 ani. NASA a lansat sonda OSIRIS-REx spre asteroidul 101955 Bennu – și aia a ajuns anul trecut la destinație, după un drum lung, doar procesul nu.

 

Mă gândesc că dacă judecătorul Ghica mai dă două amânări ale pronunțării (ce mi-s 10, ce mi-s 12?), apucă transferul. Dar tot se mai găsesc judecători la Secția Penală a Tribunalului Cluj care să reînceapă (pentru a 4-a oară) procesul ăsta infinit – mai sunt 7 în afară de președintele secției și de exclusul Vasilică Cristi Danileț. Apoi, circuitul clasic: audierea pentru a 4-a oară a martorilor, readministrarea probelor și, înaintea pronunțării, se pot îmbolnăvi, sau transfera… În fond, au trecut doar 6 ani, ce atâta grabă? Suntem în Ardeal. Doar știm deja toți, e nevinovat ;).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. sa-ti mai lasi copii sa faca armata? asemenea personaje si multe alte lichele cu averile lor sa fie aparati de niste tineri care isi cauta locul prin lumea mare,fiindca acasa o duc cum o duc?

  2. SRI, DNA, PARCHETELE SI INSTANTELE – BELITORI DE PRAZ.
    HALITORI DE RAHAT.
    FUNCTIONEAZA DOAR PENTRU OMUL DE RAND.
    STATUL PARALEL RULES.
    RUSINE !!!!
    FLAGRANT E SI CE FAC JUDECATORII NU NUMAI CE A FACUT NEFERICITUL ASTA DE BOLNAV MINTAL.

  3. doamne fereste – te doare mintea – il mai lasa pe Kake sa mai cumpere niste banici, niste pubele, niste instalatii, niste artificii, niste servicii de dezapezire, toate la supra pret, sa stranga omul niste bani, daca doamne fereste e inchis din ce va trai??? viata de bugetar nu se lasa asa usor, unde ar intra Kake intr-un mediu concurential, la un interviu? nici la maicasa la spital la bucatarie nu cred ca face fata…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here