EXCLUSIV – Judecătoarea despre care primarul Cherecheș susține că îi este verișoară, pentru a justifica cererea de strămutare a apelului, NU îi este niciun fel de rudă

6
10054
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

FLAGRANTUL NESOLUȚIONAT DIN 2016. Principalul motiv pentru care primarul Cătălin Cherecheș a cerut instanței supreme (Înalta Curte de Casație și Justiție – ÎCCJ) să aprobe strămutarea apelului în dosarul de luare de mită în formă conutinuată, în care a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare, a fost că una dintre judecătoarele completului Curții de Apel Cluj desemnat să judece, Ancuța Pura, îi este verișoară de gradul II. Edilul Băii Mari a susținut că bunica sa din partea tatălui era soră cu bunicul judecătoarei.

 

În 26 aprilie 2022, primarul Cherecheș a înaintat instanței supreme cererea de strămutare a dosarului, aducând mai multe argumente pe care le-a considerat în sprijinul admiterii cererii, cea semnificativă fiind gradul de rudenie cu judecătoarea Pura. Conform uzanțelor, ÎCCJ a cerut lămuriri instanței desemnate să judece speța (Curtea de Apel Cluj), ceea ce a dus la o amânare (în 14 iunie) a pronunțării în privința strămutării.

 

Primarul a menționat că bunica sa din partea tatălui, Elisabeta Cherecheș, a purtat înaintea căsătoriei numele Mureșan și era sora lui Dumitru Mureșan, care era bunicul judecătoarei Pura, implicit el și judecătoarea ar fi verișori de gradul II. Judecătoarea Pura (originară din Baia Mare și care înaintea căsătoriei avea, într-adevăr, numele Mureșan) a fost nevoită să-și facă arborele genealogic, prin care a demonstrat că nu este niciun fel de rudă cu Cherecheș (n.red., deși, chiar dacă ar fi fost verișoară de gradul II cu primarul, legea nu interzice implicarea în procesul de justiție).

 

Cu toate acestea, judecătoarea Pura, numită magistrat în aprilie 2005 și care face parte și din Colegiul de Conducere al Curții de Apel Cluj, a înaintat (în luna mai) o cerere de abținere în acest dosar, însă nu pe considerent de rudenie cu edilul, ci pentru că părinții acesteia locuiesc în Baia Mare și există posibilitatea ca aceștia să sufere repercusiuni, susțin surse informate 2mnews. Cererea de recuzare a fost respinsă și judecătoarea a fost menținută în completul desemnat să judece apelul (din care mai face parte judecător Georgiana Rodica Fărcaş-Hîngan).

 

În afara acestei încercări de a îndupleca instanța supremă să admită strămutarea dosarului de la Cluj, Cherecheș a mai adus și argumentele: 1) că în februarie 2022 a semnat un certificat de urbanism solicitat de soția președintelui Secției Penale a Curții de Apel Cluj și că în 2010 (!!!) a semnat o autorizație de construire pentru aceeași persoană; 2) că majoritatea judecătorilor Curții de Apel Cluj au soluționat cereri în cadrul dosarului (n.red., aceștia nu fac parte din completul desemnat să judece apelul); 3) că o judecătoare de la Curtea de Apel Cluj (n.red., nedesemnată să judece apelul) “și-a făcut publice sentimentele negative asupra primarului” (n.red., după ce Cherecheș l-a atacat public pe soțul acesteia în ziarele pe care le aprovizionează financiar, în cea mai mare parte din banii publici ai orașului).

 

În consecință, “judecătorii fiind prieteni între ei”, zice edilul Cherecheș în cererea de strămutare a dosarului, „imparțialitatea lor este afectată”. Fapt pentru care a cerut instanței supreme să aprobe ca apelul să fie judecat altundeva decât acolo unde prevede legea, adică la Curtea de Apel Cluj. În 14 iunie 2022, instanța supremă se va pronunța public asupra cererii lui Cherecheș. 14 iunie e o zi de marți. Zilele de marți, zice poporu’, au trei ceasuri rele…

 

Până atunci, însă, am ținut să vă comunic, din subteranul acestei cereri, că judecătoarea-verișoară NU are niciun grad de rudenie cu primarul condamnat pe fond la 5 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată, plata a 40.000 lei cheltuieli judiciare către stat și confiscarea sumei totale de 65.000 lei şi 5.000 euro.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. A castigat Mister din puscarie un mandat.
    Locuitorii il vor vota din nou .( vecinul meu de pe scara primeste des ajutoare de la bulibasul Chereches)
    Baia Mare este o Rusie mai mica.
    Oamenii nu ies la vot , tineretul nu exista pt ca ei nu se implica.
    Tiganii si cei care sustin ca au fost primi in Ardeal ies la vot , pentru ca ei au negociat bine cu bulibasul
    si la alegerile anterioare. Mai sunt cei care stau pe scaune de 30 de anii …de ce ar fi interesati de schimbare?
    Drum bun la 😋 bulău bulibaş.
    Ai furat cat pt doua vieţii.
    La cat esti de buhait o pauza iti prinde bine.

  2. Puțin 5 ani. 30 trebuie dați lui și la toți cei aleși din administrație cu confiscarea averilor și a tuturor celor cu care au colaborat și transcris proprietăți, bani către acestia.

  3. Catalin Chereches a ajuns ceea ce este si datorita voua, baimareni iresponsabili care l-ati votat pentru doua chiftele si o bucata de branza festiva la CASPEV, plus o tensiune luata de mamitica dar mai ales datorita celor care nu ati votat, legitimand prin absenta voastra pe vampirul imoral. Nu aveti curaj sa iesiti in strada, nu aveti determinarea sa-i cereti sa plece, nu ati semna un referendum pt demitere . Nimic, lasitatea si lipsa de implicare a generat acest monstru obez si corupt. RUSINE SA NE FIE!

  4. Vine ziua cand v a trebui sa cobori intre oamenii de rand,nu vreau sa ma gandesc cum vei fi tratat,o sa primesti lectii pe care nu o sa le poti plati.Noi stim ce avere ai,cum ascunzi apartamente si fonduri,te vom demasca si vei ramane fara avere

  5. Hoțul vine cu tot felul de motive absurde, că judecătorii nu știu ce… El este imaculat bietul,îi vor ăștialalti răul. Mare escroc. Dar așa fac toți escrocii de fapt ,își însușeșc milioane de euro, de alții nu le pasă că n-au cu ce trăi și la urmă se lamentează că i-au prins pe nedrept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here