FINALIZARE DECALATĂ – SMID MARAMUREȘ. Finalizarea și darea în funcțiune a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Sârbi (com. Fărcașa) a fost decalată. Beneficiarul (Consiliul Județean Maramureș) a aprobat noul termen: noiembrie 2023, au precizat pentru 2mnews surse decidente.
Cât s-a furat
CMID este ultimul și cel mai important și dificil de realizat obiectiv din proiectul care vizează operaționalizarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Maramureș, un proiect care îndeplinește toate ingredientele unei infracțiuni săvârșite de o grupare organizată și bine definită (nominalizată în numeroase articole 2mnews), care a pornit de la 126 de milioane de lei (exact: 126.089.582,47 lei) și a ajuns la valoarea de aproape 313 milioane de lei (exact: 312.820.714,18 lei), fiind de departe cel mai scump proiect de acest gen din România.
Banii au fost furați din bugetele UE, statului român, județului Maramureș. În fază incipientă, UE a cotizat la jaful din Maramureș cu 97 de milioane de lei (exact: 97.433.833,48 lei), bani (nerambursabili) alocați din Fondul de Coeziune (prin POIM 2014-2020). Tot în primă fază, statul a contribuit cu 15 milioane de lei (exact: 14.901.645,12 lei), iar județul cu 2,3 milioane de lei (exact: 2.292.560,82 lei).
Apoi, județul a mai virat încă 11,5 milioane de lei (exact: 11.461.543,05 lei), iar statul încă 136,3 milioane de lei (exact: 136.314.000 lei, bani acordați prin Ordonanță de Guvern, să se termine odată obiectivul – nu s-a terminat). La final (dacă acesta e finalul), tot statul a mai livrat peste 50,4 milioane de lei (exact: 50.417.131,71 lei), TVA-ul aferent cheltuielilor.
Concluzia: doar sub o treime a fost jefuită pușculița europenilor. Două treimi din bani provin din banii noștri. Adică ne-am furat căciula. Sau clopul, că suntem în Maramureș – formularea corectă nu este „ne-am furat”, ci “ne-au furat”…
Stabilizarea unui deal, o scremere colectivă de 8 ani
Vă reamintim că lucrările de la CMID au fost contractate inițial în urmă cu… 8 ani (!), în 17 iunie 2015. Contractorul era sereleul Victor Construct din Botașani, acum în insolvență, cu secondant firma locală AMI SA Baia Mare, și a fost semnat la valoarea de peste 64 de milioane de lei (64.266.552 lei – sumele din articol includ TVA).
Din cauza alunecărilor de teren (pentru că depozitul de deșeuri din Maramureș a fost amplasat, ca-n filmele cu proști, la confluența a trei dealuri cu profunde alunecări de teren, fapt posibil în urma unor falsuri penale girate de TOȚI ultimii 4 președinți ai CJ Maramureș: Mircea Man, Zamfir Flore Ciceu, Gabriel Valer Zetea și Ionel Bogdan), în 2019 contractul a fost reziliat (public, s-a recitat că lucrarea era executată 84%), iar firma moldoveană a intrat în insolvență. În ziarul 2mnews găsiți numeroase articole privind strategia jafului și nominalizarea jefuitorilor/hoților (unul dintre ele, AICI).
Al doilea contract de execuție a CMID Sârbi a fost semnat la 15 martie 2022, la valoarea de peste 156 de milioane de lei (exact: 156.061.191,50 lei). Contractor, o asociere româno-turcă cu lider sereleul Conteh Barengott din Târgoviște, controlat de George Răuțoiu. Este aceeași firmă trezită de proprietar dintr-o adormire economică (activitate sistată) care dura de 9 ani, pentru a câștiga în 2019 un contract de peste 12 milioane de lei (exact: 12004067,56 lei + TVA, la acea dată echivalentul a peste 2,54 milioane de euro), care viza punerea în siguranță, în 6 luni, a CMID.
Pentru a câștiga contractul, Conteh Barengott din Târgoviște – jud. Dâmbovița (liderul asocierii, controlat de George Răuțoiu) s-a angajat să facă lucrarea cu 43 de milioane mai puțin decât estimarea Consiliului Județean (CJ) Maramureș – o sublicitare de 21,20%.
Conform contractului semnat în 2022 între CJ Maramureș și asocierea de firme româno-turce Conteh Barengott SRL (lider) & Repcon SA & Gökşin İnşaat Gıda și care prevede proiectarea, stabilizarea amplasamentului (situat la confluența a trei dealuri-mișcătoare), construirea celulelor de depozitare a deșeurilor și instalațiile de tratare a apei reziduale, obiectivul (CMID) trebuia finalizat în aprilie 2023 (au fost repartizate două luni pentru proiectare și 10 luni pentru execuția propriu-zisă). Acest termen a fost decalat, așa cum a estimat 2mnews încă de la semnarea contractului, până în noiembrie 2023.
Pe suprafața depozitului sunt prevăzute diferite clădiri și utilități (clădirea administrativă, garaj, atelier auto, control acces, pod basculă, staţie spălare autovehicule, staţie de alimentare cu combustibil, sistem de monitorizare a factorilor de mediu, sistem de colectare a apei pluviale, reţele apă, electrice, sanitare și termice).
Ce se întâmplă dacă nu e operaționalizat SMID
Dacă SMID Maramureș nu este funcțional în 31 decembrie 2023 (la… 20 de ani de când a fost inițiat proiectul SMID, la 10 ani de la aprobarea indicatorilor tehnico-economici și la 8 ani de la semnarea primul contract de execuție al centrului de la Sârbi), CJ Maramureș va trebui să ramburseze TOȚI banii primiți de la UE (ceea ce e similar cu falimentul instituției administrative a județului), iar asupra județului se va institui o procedură de infringement, ca sancțiune suplimentară pentru neîndeplinirea obligațiilor (tradusă printr-o perioadă de interdicție a accesului la fondurile europene nerambursabile).
Cătălin VISCHI
ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Oare cine a elaborat Studiul geotehnic ? ( document primar fundamental în proiectarea c-țiilor.)
Nu s a făcut studiul geo decât după eliberarea Acordului de mediu Poate au pus pt asta studiul geo făcut la Buzești