EXCLUSIV – Investiție de milioane de euro: doi mari dezvoltatori din Maramureș s-au asociat pentru edificarea unui proiect rezidențial cu 400 de unități locative

2
21004
Ciprian Șter și Ștefan Dărăbuș

PROIECT REZIDENȚIAL. Doi dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din județul Maramureș, Ciprian Daniel Șter-Chelba și Ștefan Vasile Dărăbuș, și-au unit forțele într-un proiect rezidențial care cuprinde circa 400 de unități locative (case și blocuri) și care este planificat să se dezvolte pe un teren de 10,34 hectare situat în localitatea Tăuţii de Sus (aparținătoare de orașul Baia Sprie), la limita administrativă cu municipiul Baia Mare.

 

Ansamblul rezidențial

 

Terenul, cu suprafaţa de 103.405 mp, este situat în intravilanul localității Tăuţii de Sus, pe strada Cărămizilor nr 55B, în proximitatea municipiului reședință de județ, și a fost cumpărat de Șter și Dărăbuș în octombrie 2020, prin firmele pe care le controlează (Oberhauser Invest, respectiv Rentas Loco). Proprietatea are deschidere la străzile Gordanului și Corbului, care fac legătura către Baia Sprie sau Baia Mare prin DN18 (strada Forestierului).

Proiectul este în stadiu de pre-execuție, respectiv au fost elaborate documentațiile de urbanism și PUZ-ul care modifică regimul actual al PUG-ului (care permite doar construirea de locuințe individuale). Ansamblul rezidential include circa 150 de parcele pentru locuințe individuale (case) cu regimuri de înălţime Parter și P+1 și circa 250 apartamente în locuințe colective (blocuri) cu regim de înălţime maxim P+2+3Retras. Suprafața construibilă va fi de 80.852 mp.

 

Complexul imobiliar mai cuprinde edificarea unui imobil de învățământ (P+1E), a unui parc (cu locuri de joacă pentru copii, teren de sport multifuncțional și spații de relaxare – între străzile Gordanului și Corbului), amenajarea unor parcări, artere carosabile, alei pietonale, zone verzi, mobilier urban, iluminat stradal și ambiental, elemente de decor etc. De asemenea, zona malurilor râului Săsar va fi amenajată ca zonă verde și promenadă. Practic, este vizată edificarea unui cartier, fiind estimat că acolo vor fi create facilități de locuire pentru circa 1.200 de cetățeni.

 

În contextul în care municipiul Baia Mare este din ce în ce mai saturat de construcții, acest proiect este un alt argument că dezvoltatorii își îndreaptă susținut atenția către localitățile limitrofe, unde există un potențial de dezoltare imobiliară, generând o motivație suplimentară pentru crearea reală, nu doar scriptică, a unei viitoare zone metropolitane.

 

Cine sunt dezvoltatorii implicați în proiect

 

Atât terenul (care e deținut în părți egale de Șter și Dărăbuș), cât și documentațiile au fost făcute de firmele băimărene Oberhauser Invest SRL și Rentas Loco SRL, specializate în lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale. Prima este deținută scriptic de Liviu Șter (tatăl lui Ciprian Daniel Șter-Chelba – unic asociat) și în 2021 a raportat o cifră de afaceri netă de 77,51 milioane de lei și un profit net de 12,10 milioane de lei obținut cu 15 angajați. Firma activează sub brandul Revolution Residence împreună cu alte firme controlate de Ciprian Șter-Chelba, care dezvoltă proiecte imobiliare în Baia Mare, Cluj-Napoca și București.

 

A doua firmă, Rentas Loco SRL îl are ca unic asociat pe Ștefan Vasile Dărăbuș (este directorul regional pentru Europa Centrală și de Sud al Fundației Hope and Homes for Children  – HHC) și în 2021 a raportat o cifră de afaceri netă de 2,35 milioane de lei și un profit net de 1,68 milioane de lei.

 

În 16 mai 2022, cei doi – Șter și Dărăbuș (foto ambii alăturat) – s-au asociat într-o nouă firmă, Metariver SRL, înregistrată în Baia Mare și fondată împreună cu Nicolae Ghirasin (patronul firmei de salubritate Herodot, printre altele) prin firme pe care cei trei le dețin (Eco Antnic, Revolution Plus, Rentas Loco și Revolution Eco Construct). Cel mai probabil, asocierea într-o firmă unică a lui Șter-Chelba, Dărăbuș și Ghirasin are ca argument dezvoltarea unui alt proiect imobiliar, pe un teren din Baia Mare în suprafață de aproape 3.000 mp, evaluat la 5,11 milioane de lei, care a fost înscris în capitalul social al noii firme ca aport în natură.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here