EXCLUSIV – În Maramureș, suprafața agricolă cultivată a scăzut cu aproape 9.000 de hectare, ajungând la un minim istoric care ar trebui să îngrijoreze

0
447

ANALIZA GRAFICĂ A UNUI FAPT. În principal din cauza condițiilor geografice, alăturarea Maramureș – agrofitotehnie a fost mereu forțată – agrofitotehnia este una din cele 10 ramuri ale agriculturii și denumește cultura plantelor de câmp, a plantelor furajere și a plantelor tehnice (așa-numita cultură mare). Adică în Maramureș niciodată n-au fost mari suprafețe cultivate cu porumb, grâu, orz, orzoaică, cartofi, furaje ș.a.m.d.

 

Această scriere este generată de ultimele date centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) privitoare la suprafața cultivată în anul 2021 în România. Nu surprinde faptul că Maramureș se situează în această privință pe locul 38 din cele 41 de județe ale țării, pentru că, în general, maramureșenii fac o agrofitotehnie de subzistență. Dacă mai sunt necesare argumente, să facem un exercițiu de imaginație pentru a înțelege: dacă mâine nu s-ar mai cultiva nimic în Maramureș, România ar pierde fix 0,7% din producția agricolă (adică aproape nimic, n-ar fi nicio dramă).

 

Ce surprinde negativ și a constituit subiectul de analiză al scrierii este faptul că suprafața cultivată (care oricum era extrem de redusă, printre cele mai mici din țară) a scăzut anul trecut cu 8.971 de hectare.

 

În 2020, în Maramureș s-a produs agricol pe 65.341 hectare, iar anul trecut suprafața cultivată a scăzut la un minim istoric: 56.370 hectare (pentru comparație, județele agricole ale țării, Dolj, Constanța, Galați, Călărași, Teleorman, cultivă o suprafață de 10 ori mai mare). Procentual, în 2021 s-a cultivat în Maramureș cu 13,73% mai puțin teren agricol decât în 2020. Doar în Bistriţa-Năsăud, Hunedoara și Harghita se cultivă suprafețe agricole mai reduse decât în Maramureş, unde ramura agricolă de bază rămâne zootehnia.

 

2mnews vă prezintă un grafic al ultimilor 7 ani, pentru a înțelege mai bine modul brusc în care s-a produs acest regres – până anul trecut niciodată suprafața cultivată în județ nescăzând sub 65.000 hectare.

 

AN SUPRAFAȚĂ
2015 65.794 ha
2016 67.652 ha
2017 63.652 ha
2018 66.888 ha
2019 66.404 ha
2020 65.341 ha
2021 56.370 ha

Cauzele care au dus la acest regres al terenurilor cultivate sunt cunoscute de toți decidenții, însă deciziile luate până acum s-au dovedit ineficiente: la situația geografică (un județ brăzdat de zone muntoase) adăugându-se fărâmițarea zonelor propice agriculturii mari în loturi mici, îmbătrânirea populației care se ocupă cu această importantă activitate economică și lipsa automatizării (în multe zone agricole se mai ară cu calul, iar majoritatea activităților sunt realizate manual, ca-n evul mediu) care se repercutează asupra productivității, implicit a rentabilității.

 

* Foto mic: @Emil Pop via water-protect.eu

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here