EXCLUSIV – Identitatea câștigătorilor contractului de 21,4 milioane de lei, printre care s-a intromisionat și un consilier județean, privind înființarea unei rețele de canalizare din Maramureș

0
3384

BANII ȘI ZONA DE INFLUENȚĂ. În urmă cu mai puțin de două săptămâni, la 10 aprilie 2023, administrația locală din comuna maramureșeană Călinești, controlată de primarul Petru Nemeș (PMP), a semnat contractul de proiectare și execuție care vizează înființarea rețelei de canalizare. „Halatul”: circa 21,4 milioane de lei (exact: 21.399.702,22 lei – toate sumele din articol includ TVA).

 

Încasatorii/executații, o asociere tovărășească formată din patru firme adânc ancorate la bugetele publice din zona PSD & retro PMP (unde prin “retro PMP” se înțelege gruparea controlată de transferatul ex-președinte al filialei Maramureș, Lucian Morar, care a defectat în PSD împreună cu credincioșii săi traseiști politici aleși locali – primari, consilieri județeni, consilieri locali).

 

Această scriere devoalează (a-nimeni-nu-mai-numără-câta-oară) legătura ombilicală a băieților care se cred deștepți din economie cu similarii din politică, deveniți vremelnic decidenți asupra cheltuirii, dar mai ales a destinației banilor publici. Dezideratul este comun: acapararea banilor din bugetele publice. De asemenea, scrierea dezvăluie identitatea celor care vor încasa peste 4,3 milioane de euro în urma unui scenariu repetitiv, care a început să-i plictisească până și pe cei din departamentele de monitorizări.

 

Oferta câștigătoare a fost și unica

 

Înființarea rețelei de canalizare în anul de grație 2023 în orice loc văduvit de această facilitate elementară încă din mileniul II este un deziderat nu lăudabil, ci normal. La 14 februarie 2022, și comunitatea maramureșeană din Călinești a primit dreptul la normalitate, ministrul Dezvoltării semnând un contract de finanțare de 22 de milioane de lei, banii urmând să fie repartizați prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny (aveți detalii într-un articol 2mnews AICI).

 

Banii sunt destinați canalizării din satele Călinești și Cornești (în satul Văleni urmând să se introducă facilitatea printr-o finanțare care vizează alt program de finanțare – PNRR). Contractul a fost estimat la valoare de 22,2 milioane de lei (exact: 22.236.008,31 lei). Ofertantul câștigător a câștigat contractul cu o valoare cu doar 3,76% mai mică, însă n-a avut nicio emoție, fiind unica ofertă declarată admisibilă (a mai fost o ofertă, retrasă) – strategie clasică.

 

Contractul a fost atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul a avut o pondere procentuală în decizia finală de 70%, 15% fiind repartizat metodologiilor pentru realizarea lucrării la parametrii calitativi solicitați și 15% resurselor alocate pentru realizarea lucrărilor) și trebuie finalizat în 21 de luni de la Ordinul de începere al lucrărilor (care nu a fost emis încă, pentru că acest contract are clauză suspensivă, fiind condiționat de alocarea creditelor bugetare cu această destinație – contractul de finanțare este aprobat, semnat, dar sumele alocate prin PNI Anghel Saligny urmează să fie virate în bugetele publice ale beneficiarilor).

 

Ofertanții câștigători sunt și ei unici

 

Ofertantul câștigător este o asociere de firme legate ombilical, care s-au asociat și în multe ale contracte publice în afaceri de tip win-win, în care toată lumea a avut de câștigat. Cele patru sereleuri care compun asocierea sunt: Sebi Marc din Călinești (lider) & Prof Con Invest din Baia Mare & Xallo Tehnic din Baia Mare & Edilmarc-Strade din Baia Mare. Două dintre aceste firme au 0 angajați, una are 16 angajați. Unica firmă care are capacitatea tehnică de a realiza lucrarea este liderul de asociere, angrenată deja în mai multe contracte.

 

Sebi Marc SRL, firmă înregistrată în Călinești și controlată de Ioan Mihai Ștefan Marc (46 de ani, originar din Sighetu Marmației), a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 28,77 milioane de lei și un profit net de 504.739 lei realizat cu 120 de angajați. Specializată pe lucrări de infrastructură rutieră (drumuri).

 

Prof Con Invest SRL, firmă înregistrată în Baia Mare (“importată” în 2020 din Cluj) și controlată de Ion Tomoiagă (45 de ani, originar din Vișeu de Sus – deține 90% din părțile sociale) – procentele minoritare (10%) sunt deținute de Gheorghe Tomoiagă, a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 10,70 milioane de lei și un profit net de 109.813 lei realizat cu 16 angajați. Specializată pe lucrări de infrastructură rutieră (drumuri).

 

Xallo Tehnic SRL, firmă înregistrată în Baia Mare și controlată de Valentin Danciu. În 2021 a renunțat la toți angajații (avea 7 în anul precedent), dar a realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria firmei 2,3 milioane de lei și unul dintre cele mai mari profituri nete (621.925 lei). Este specializată pe activități de inginerie și consultanță tehnică.

 

Edilmarc-Strade SRL, firmă înregistrată în Baia Mare și controlată de George Dumitru Moldovan, zis „Johnny” (în foto mic stânga) – consilier județean PMP, fost secretar general PMP Maramureș, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, este verișorul fostului președinte PMP Maramureș Lucian Morar, trecut în PSD (și Moldovan va trece în PSD la finalul mandatului – acum nu poate să o facă practic, pentru că își pierde mandatul de consilier județean). În 2021, în doar 8 luni (firma a fost înființată la finalul lunii aprilie 2021) a raportat o cifră de afaceri de 821.158 lei (realizată aproape în totalitate prin contracte prin încredințare directă cu primării PMP) și un profit net de 385.543 lei realizat cu 0 angajați. Detalii despre „sugativarea” de către Moldovan a primăriilor controlate de edili PMP, subordonați politici ai săi, aveți într-o investigație 2mnews AICI).

 

* Foto generică

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here