EXCLUSIV – Gunoiul din tot Maramureșul se va depozita, pentru următorii 3 ani, pe pășunea de la Șomcuta Mare

1
12415

NOU DEPOZIT DE DEȘEURI. La Șomcuta Mare va fi organizat, pe pășunea comunală dinspre localitatea Mireșu Mare, noul depozit temporar pentru deșeurile menajere din tot județul Maramureș. Cât de temporar va fi acesta? 3 ani, pentru că atât este darea în administrare a terenului, care se întinde pe circa 3 hectare, și atât este noul termen (al-nimeni-nu-mai-numără-câtelea) pentru finalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din satul Sârbi (com. Fărcașa) și operaționalizarea SMID Maramureș.

 

Cine și de ce a decis

 

Decizia a fost oficializată în ultimele zile ale anului 2020, de către Consiliul Local Șomcuta Mare, aleșii șomcutenilor votând în unanimitate darea în administrarea Consiliul Județean (CJ) Maramureș a terenului respectiv. Motivația oficială constă în marile, gravele și penalele probleme de mediu cauzate în întreg județul de lipsa avizelor de mediu pentru depozitele temporare de la Teplița (Sighetu Marmației) și Groși, respectiv interdicția de depozitare pentru primul, fapt care a cauzat o problemă de mediu în zona Maramureșului voievodal unde gunoiul menajer nu se ridică din 2 ianuarie 2021. Asta o să vi se recite oficial…

 

Motivația neoficială, dar reală, a deciziei aleșilor șomcuteni constă în gravele probleme financiare pe care le are orașul Șomcuta Mare, care a cauzat datorii care însumează 2 milioane de euro doar pentru lucrările efectuate și neplătite de administrația locală, susțin surse locale 2mnews. Ca și în cazul Fărcașa, unde primarul localității a profitat din plin de “bunătatea” de a adăposti centrul de management al deșeurilor în satul Sârbi, și edilului din Șomcuta Mare i s-a promis ajutor/facilități financiar/financiare din partea conducerii administrației județene.

 

De ce a fost aleasă Șomcuta Mare ca loc de depozitare al gunoiului menajer din întreg județul? În principal, din cauza motivației neoficiale. În secundar, locația era cuprinsă într-un raport intern al Drusal SA Baia Mare, firma desemnată câștigătoare a licitației privind operarea CMID Sârbi (inima întregului sistem de management al deșeurilor – acum nefuncțional).

 

În respectivul raport, sunt identificate 4 propuneri pentru organizarea unui nou depozit temporar, una dintre acestea fiind pe pășunea dintre Șomcuta Mare și Mireșu Mare (celelalte trei sunt: 1. pe terenul dintre Aramis și Italsofa – în zona centurii municipiului Baia Mare; 2. pe pășunea dintre Arieșul de Pădure, Coltău și Recea – variantă pe care a încercat s-o implementeze fostul președinte al CJ Maramureș, dar a eșuat din cauza opoziției localnicilor; 3. Cariera Șuior).

 

Cine construiește și când e gata noul depozit

 

În Șomcuta Mare, amplasamentul pe care urmează să fie edificată noua platformă temporară de depozitare a deșeurilor din Maramureș este situat în apropierea punctului de transfer al deșeurilor din cadrul SMID (evident, acum nefuncțional – e doar un teren îngrădit), construit pe un teren cumpărat în acest sens de CJ Maramureș de la orașul Șomcuta Mare.

 

Locația este limitrofă unei arii protejate, iar terenul este câmp deschis, dar președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, a declarat pentru 2mnews că Garda de Mediu a verificat dacă terenul respectă normativele europene și a fost avizat pozitiv (respectiv, ar respecta norma europeană de distanță, adică minim 1.000 de metri de prima locuință, și nu împietează asupra ariei protejate). Sigur, pe lângă chiria pe teren (care “încă n-a fost stabilită, urmează să mai discutăm”, a precizat Bogdan), CJ Maramureș va trebui să plătească și amenajarea noului depozit temporar, precum și instalarea utilităților necesare.

 

Cine va amenaja noul depozit temporar pe care se vor arunca timp de 3 ani toate gunoaiele din județul Maramureș? CJ Maramureș susține că încearcă să facă lucrările pe cont propriu, pentru că ar fi mai ieftin decât dacă ar încredința lucrările de amenajare firmei Drusal, care va opera acest depozit temporar. „Termenul de finalizare al noului depozit de deșeuri este sfârșitul lunii februarie”, a precizat, pentru 2mnews, președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan.

 

Cum se rezolvă situația din Sighetu Marmației și Groși

 

Totuși, 10 februarie 2021 este ultima zi în care Drusal poate arunca gunoiul pe depozitul temporar de Groși (bine, n-ar avea voie nici acum, practicând o activitate economică ilegală, pentru că depozitul nu are aviz de mediu, dar în Maramureș cei din vârful instituțiilor statului plătite să vegheze și să sancționeze derapajele de legalitate mimează că nu văd, nu știu, nu simt). În atare condiții, rămâne neacoperită o perioadă de 18 zile (11-28 februarie). Unde aruncă Drusal gunoiul în cele aproape 3 săptămâni? “La Oradea”, susține senin președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan.

 

„Și cei de la Herodot pot duce încă de acum deșeurile la Oradea, am rezolvat această problemă cu autoritățile din județul Bihor. De ce nu o fac? Nu știu. E o situație mai complicată acolo, oricum, rezolvarea acestei situații din Maramureșul voievodal nu mai ține de noi (n.red., CJ Maramureș).

 

După operaționalizarea noului depozit temporar (n.red., adică de la începutul lunii martie 2021), deșeurile din județ vor fi aduse aici. Încercăm să găsim un teren și pentru un depozit temporar în zona Maramureșului voievodal, dar dacă nu găsim, aceasta este unica soluție până când se dă în funcțiune CMID Sârbi-Fărcașa”, a mai explicat Bogdan, pentru 2mnews.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here