EXCLUSIV – Ghinion: a fost admisă contestația licitației de 3,7 milioane de euro, iar proiectarea drumului de mare viteză Baia Mare – Bistrița este în impas

0
1527

LICITAȚIE CU PROBLEME. Surse 2mnews, autorizate/instituționale și implicate, au dezvăluit că a fost admisă contestația licitației privind proiectarea tronsonului Baia Mare – Bistrița din drumul de mare viteză Baia Mare – Suceava (prezentat pompos sub titulatura Autostrada Nordului).

 

Licitația a fost organizată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA și a dat câștig asocierii de firme formată din Search Corporation & Egis International SAS & Egis Romania SA & SC Formin SA, pentru suma de 15,2 milioane de lei + TVA (echivalentul a aproape 3,7 milioane de euro) – suma ofertantului desemnat câștigător este mai mică cu 21% (!), adică peste 4 milioane de lei, decât estimarea inițială a CNAIR, ceea ce ridică semne de întrebare în privința modului în care sunt stabilite estimările.

 

Rezultatul licitației, trașate la sfârșitul lunii noiembrie 2020, a fost contestat în 3 decembrie 2020, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), de firma clujeană Explan SRL, unul dintre cei 3 ofertanți.

 

În 29 ianuarie 2021, surse informate 2mnews au precizat că dosarul a fost soluționat cu “decizia de admitere a contestației în parte și dispunerea remedierii” (de către CNAIR). Informația a fost verificată de 2mnews și are un grad de acuratețe de 100% (adică e reală și exactă).

 

Deocamdată soluția (și nici argumentația) nu a fost făcută publică, pentru a vedea ce parte a contestației Explan a fost admisă și ce impune CNSC beneficiarului CNAIR să remedieze în această privință, pentru a putea afirma dacă decizia conduce la reluarea procedurii de licitație, sau de schimbare a câștigătorului. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla în prima parte a săptămânii viitoare.

 

Studiul de fezabilitate la tronsonul Baia Mare – Bistrița (unul dintre cele trei loturi în care a fost împărțită Autostrada Nordului) trebuie finalizat în 18 luni de la semnarea contractului (14 luni pentru elaborarea SF-ului şi 4 luni pentru asistenţa tehnică la documentaţiile pentru lansarea licitaţiilor de execuție efectivă a drumului).

 

Din cele trei licitații pentru proiectare (SF), numai cea aferentă tronsonului Baia Mare – Bistrița a fost contestată, pentru celelalte două semnându-se contractele de execuție, implicit de începere a lucrărilor de realizare a studiilor de fezabilitate.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here