EXCLUSIV – Gazoductul de 86 de kilometri Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa, investiție de 81 de milioane de lei, a fost recepționat și va fi pus în funcțiune

0
5419

INVESTIȚIE FINALIZATĂ: GAZ ÎN MARAMUREȘUL ISTORIC. În 2 martie 2023, firma Habau România, subsidiară a holdingului austriac Habau Group, a efectuat recepția finală a conductei de transport gaze naturale Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa, marcând încheierea proiectului. Gazoductul, care se întinde pe o distanță de 86 de kilometri, are ca principal scop oferirea facilității de conectare a aproximativ 54.000 utilizatori (locuințe, instituții publice, agenți economici) la rețeaua națională de alimentare cu gaze naturale și va fi pus în funcțiune în curând de către beneficiarul Transgaz.

 

Contractul a fost atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț, unde prețul a avut o pondere procentuală în decizia finală de 95%, iar Planul de Management al Calității lucrărilor executate, de 5%. Lucrarea a început în 13 iulie 2021, fiind finanțată de Transgaz din surse financiare proprii cu sub 81 de milioane de lei (exact: 80.919.851 lei, sumele din articol includ TVA) – cu o treime mai puțin decât estimarea inițială (121,4 milioane de lei), Habau fiind liderul unei asociații de constructori care a cuprins și firma locală AMI SA.

 

Lucrare finalizată la timp

 

În septembrie 2019, proiectul a fost prins în planul de investiții al Transgaz, iar la 13 iulie 2021, compania statului a semnat contractul de execuție cu asocierea Habau România (lider) & AMI SA. Contractul prevedea execuția unui gazoduct cu diametru nominal de 300 (12 inch / circa 32 cm) pe o lungime de 86 de kilometri (împărțită în 17 secțiuni, conținând pasaje subterane – pe sub căi ferate, cursuri de apă, canale și văi), parcurgând 16 UAT-uri din Maramureș: municipiul Sighetu Marmației, orașul Vișeu de Sus și comunele Sarasău, Vadu Izei, Giulești, Oncești, Bârsana, Strâmtura, Rozavlea, Șieu, Bogdan Vodă, Dragomirești, Sălistea de Sus, Vișeu de Jos, Săcel și Moisei.

Documentul de începerea lucrărilor a fost semnat la 10 august 2021 și contractul trebuia executat în 18 luni. Pe lângă alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor zonei, care folosesc acum lemne de foc, cărbune și gaze lichefiate pentru a încălzi casele, spațiile administrative, sociale și economice, construcția gazoductului a creat premisa interconectarii sistemului de transport al gazelor naturale din zona de nord-vest a țării (zona Maramureș), cu zona de nord-est (zona Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei), pentru a asigura alimentarea cu gaze naturale pentru fiecare zonă din două direcții.

 

 

Habau Group, fondat în urmă cu 110 ani și lider în infrastructura de petrol și gaze naturale, este prezentă cu 15 subsidiare și peste 6.500 de anagajți pe piața economică din 21 de țări, totalizând o cifră de afaceri anuală de circa 1,8 miliarde de euro.

Lucrarea a fost terminată la timp și în parametri de calitate/siguranță impuși de legislație și contract. Pentru a percepe ritmul în care s-a lucrat, iată un calendar al ultimelor 6 luni. La 2 septembrie 2022, Habau înregistra un progres de 70% lucrări realizate efectiv și demara procesele de instalare a fibrei optice. La 3 noiembrie 2022 au finalizat lucrările de montare conductă DN300, făceau deja probele de presiune și continuau procesul de montare a fibrei optice. La 15 noiembrie 2022 finalizaseră montarea fibrei optice și efectuau ultimele probe de presiune. La 2 martie 2023 s-a efectuat recepția finală, proiectul fiind declarat încheiat cu succes.

 

Ce se întâmplă acum

 

Deputatul Gheorghe Șimon, fost ministru al Economiei în perioada demarării proiectului (2017-2018), este probabil cel mai important actant politic al realizării investiției: el este cel care l-a desemnat pe Ion Sterian la conducerea Transgaz și a accelerat realizarea procedurilor (stufoase și obligatorii)  ale începerii construcției gazoductului și a elaborării HG premergătoare includerii acestuia pe lista obiectivelor de importanță națională (care sunt obligatorii de realizat/implementat). Șimon a explicat, pentru 2mnews, care este situația actuală și pașii viitori pentru conectarea la gazoduct a utilizatorilor finali din zona Maramureșului istoric.

 

Transgaz a recepționat lucrarea, iar conducta este plină cu gaz acum – așa se păstrează. Din aceasta trebuie să se racordeze localitățile și să transporte gazul la utilizatorii finali (locuințe, instituții, firme etc.). Numai că această fază, a finalizării practic a proiectului de alimentare cu gaz a localităților din Maramureșul istoric cuprinse pe traseul gazoductului, nu mai este susținută financiar de Transgaz, ci de autoritățile locale. Sigur, vorbind despre niște costuri care depășesc posibilitățile financiare ale acestora, majoritatea au apelat la programe cu finanțare nerambursabilă, de regulă la POIM. Din punctul meu de vedere, primele localități care se vor racorda la gazoduct, pentru că sunt în stadii avansate, având SF-urile și proiectarea și contracte de finanțare prin POIM, deci fiind foarte aproape de introducerea în licitații a execuției lucrărilor de racordare, sunt Sarasău, Moisei, Vișeu de Sus, apoi Bârsana…, a precizat, pentru 2mnews, deputatul Gheorghe Șimon.

Pe lângă furnizarea gazului metan, o normalitate, nu o facilitate în mileniul III, proiectul se poate repercuta pozitiv asupra creșterii economice a zonei, atât prin potențialul suplimentar pe care-l vor avea operatorii economici, cât și pentru posibilitatea implementării unor dezvoltări care să contribuie la atractivitatea turistică, zona fiind cea mai vizitată din Maramureș.

 

* Foto: @Habau Romania

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here