INVESTIȚIE FINALIZATĂ: GAZ ÎN MARAMUREȘUL ISTORIC. În 2 martie 2023, firma Habau România, subsidiară a holdingului austriac Habau Group, a efectuat recepția finală a conductei de transport gaze naturale Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa, marcând încheierea proiectului. Gazoductul, care se întinde pe o distanță de 86 de kilometri, are ca principal scop oferirea facilității de conectare a aproximativ 54.000 utilizatori (locuințe, instituții publice, agenți economici) la rețeaua națională de alimentare cu gaze naturale și va fi pus în funcțiune în curând de către beneficiarul Transgaz.
Contractul a fost atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț, unde prețul a avut o pondere procentuală în decizia finală de 95%, iar Planul de Management al Calității lucrărilor executate, de 5%. Lucrarea a început în 13 iulie 2021, fiind finanțată de Transgaz din surse financiare proprii cu sub 81 de milioane de lei (exact: 80.919.851 lei, sumele din articol includ TVA) – cu o treime mai puțin decât estimarea inițială (121,4 milioane de lei), Habau fiind liderul unei asociații de constructori care a cuprins și firma locală AMI SA.
Lucrare finalizată la timp
Documentul de începerea lucrărilor a fost semnat la 10 august 2021 și contractul trebuia executat în 18 luni. Pe lângă alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor zonei, care folosesc acum lemne de foc, cărbune și gaze lichefiate pentru a încălzi casele, spațiile administrative, sociale și economice, construcția gazoductului a creat premisa interconectarii sistemului de transport al gazelor naturale din zona de nord-vest a țării (zona Maramureș), cu zona de nord-est (zona Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei), pentru a asigura alimentarea cu gaze naturale pentru fiecare zonă din două direcții.
![]() |
![]() |
![]() |
Lucrarea a fost terminată la timp și în parametri de calitate/siguranță impuși de legislație și contract. Pentru a percepe ritmul în care s-a lucrat, iată un calendar al ultimelor 6 luni. La 2 septembrie 2022, Habau înregistra un progres de 70% lucrări realizate efectiv și demara procesele de instalare a fibrei optice. La 3 noiembrie 2022 au finalizat lucrările de montare conductă DN300, făceau deja probele de presiune și continuau procesul de montare a fibrei optice. La 15 noiembrie 2022 finalizaseră montarea fibrei optice și efectuau ultimele probe de presiune. La 2 martie 2023 s-a efectuat recepția finală, proiectul fiind declarat încheiat cu succes.
Ce se întâmplă acum
Deputatul Gheorghe Șimon, fost ministru al Economiei în perioada demarării proiectului (2017-2018), este probabil cel mai important actant politic al realizării investiției: el este cel care l-a desemnat pe Ion Sterian la conducerea Transgaz și a accelerat realizarea procedurilor (stufoase și obligatorii) ale începerii construcției gazoductului și a elaborării HG premergătoare includerii acestuia pe lista obiectivelor de importanță națională (care sunt obligatorii de realizat/implementat). Șimon a explicat, pentru 2mnews, care este situația actuală și pașii viitori pentru conectarea la gazoduct a utilizatorilor finali din zona Maramureșului istoric.
Pe lângă furnizarea gazului metan, o normalitate, nu o facilitate în mileniul III, proiectul se poate repercuta pozitiv asupra creșterii economice a zonei, atât prin potențialul suplimentar pe care-l vor avea operatorii economici, cât și pentru posibilitatea implementării unor dezvoltări care să contribuie la atractivitatea turistică, zona fiind cea mai vizitată din Maramureș.
* Foto: @Habau Romania
Cătălin VISCHI
ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.