EXCLUSIV – Firmă din Maramureș, în Top 10 cele mai mari insolvențe de pe segmentul construcțiilor

0
1695

DIFICULTĂȚI ECONOMICE. În 2020, dintre firmele intrate în insolvență, Indprodcom SRL din Baia Mare figurează pe locul 10 în topul celor mai mari (după cifra de afaceri) din segmentul construcțiilor – în anul pandemic, în România au intrat în insolvență circa 450 de firme din construcții, potrivit datelor Registrului Comerțului. Sereleul Indprodcom este cea de-a doua firmă din panoplia defunctului om de afaceri Alexandru Pârjol, care cere intrarea sub protecția legii insolvenței.

 

Cu doar un an înaintea pandemiei, Indprodcom a fost trezită din adormirea economică (până atunci funcționa în turație redusă) și raporta o cifră de afaceri de 12,4 milioane de lei (exact: 12 430 319 lei), mai mare decât în cumulul tuturor celor 15 ani de existență de până atunci. De asemenea, în 2019, firma raporta un profit net de aproape 1,3 milioane de lei (exact: 1 281 225 lei), realizat cu o medie anuală de 46 de angajați. Ce s-a întâmplat în 2019?

 

Firma Indprodcom a fost înființată în 1999 de Alexandru și Adela Pârjol, este înregistrată în satul Mocira, are o sucursală la Chișinău (Rep. Moldova) și, din 2019, îi aparține în acte avocatului Ucu Mihai Faur (48 de ani), unul dintre cei mai bogați oameni din Turda, mason de gradul 33, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Unite din România. Tranzacția de la Alexandru Pârjol (și el originar din Turda) la Ucu Faur a fost făcută, scriptic, în două tranșe.

 

Prima tranșă, în care Faur a preluat scriptic acțiunile lui Alexandru Pârjol, a avut loc în 2017, după ce omul de afaceri din Baia Mare a fost condamnat definitiv într-un dosar de corupție instrumentat de DNA (acesta privea lucrările de la alimentarea cu apă din localitatea Rozavlea, în urma căruia comuna a primit interdicție la finanțări europene). Sigur, firma a funcționat în continuare ca și cum era a lui Pârjol, acesta păstrând același sediul (același ca și al celeilalte firme a familiei Pârjol, IMI SA) și fiind coordonată în totalitate de Alexandru Pârjol.

 

A doua tranșă, în care Faur a devenit unic acționar, preluând și acțiunile soției lui Pârjol, a avut loc în 2019. În acel an, Indprodcom SRL a câștigat mai multe contracte de la Compania Națională de Investiții pentru construirea de săli de sport (în județele Maramureș, Sălaj, Satu Mare și Brașov), acestea totalizând peste 6,7 milioane de euro. A fost un an al aparentei revigorări economice a firmei, printr-un salt financiar semnificativ, de la o cifră de afaceri de sub 3 milioane de lei, la una de aproape 12,5 milioane de lei (profitul raportat rămânând aproape același: puțin peste 1 milion de lei).

 

După decesul omului de afaceri Alexandru Pârjol (la 17 septembrie 2020, la vârsta de 72 de ani), care conducea practic și această firmă din postura de director general, firma Indprodcom a cerut la scurt timp (la 20 octombrie 2020) deschiderea procedurii de insolvență (soția defunctului om de afaceri, Adela Pârjol, a fost administrator special și la această firmă, precum și la cealaltă firmă a familiei, IMI SA – Întreprindere Montaj Instalații SA -, care a intrat în insolvență în noiembrie 2017, la scurt timp după condamnarea lui Alexandru Pârjol).

 

Insolvența lui Indprodcom este inclusă în top 10 cele mai mari firme din segmentul construcții din România care au cerut în 2020 protecția legii companiilor aflate în dificultate financiară.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here