EXCLUSIV – Evoluția în ultimii 10 ani a indicatorului care măsoară calitatea vieții în Maramureș: locul 22 la nivel național

0
550

ANALIZĂ. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este un indicator primar al măsurării performanțelor economice a zonei respective (care însumează veniturile, producția, exporturile, consumul etc.), dar care este utilizat și ca indicator al nivelului de trai. În ultimii 10 ani (perioada 2007-2017), PIB pe cap de locuitor a crescut la nivel național de la 6.083 de euro la 9.565 de euro – procentual, creșterea este de 57%. Să vedem ce s-a întâmplat în județul Maramureș în perioada analizată.

 

În 2007, când economia județului era dependentă de minerit și se spunea că contribuie semnificativ la pușculița țării, dând râuri de aur și bunăstare României (mituri- reminiscente ale regimului comunist, desigur), PIB pe cap de locuitor în Maramureș era de 4.066 de euro, cu 2.017 euro mai puțin decât media pe țară (6.083 de euro), județul situându-se pe locul 29 în clasamentul național (41 de județe + București), fiind devansat, în ordine, de: București, Ilfov, Timiș, Cluj, Brașov, Constanța, Sibiu, Argeș, Alba, Arad, Prahova, Bihor, Hunedoara și Gorj, Mureș, Vâlcea, Harghita, Covasna, Bistrița-Năsăud, Brăila, Sălaj, Caraș-Severin, Iași, Dâmbovița, Dolj, Satu Mare, Galați și Bacău.

 

Practic, eram la coada țării, doar 13 județe fiind în spatele nostru. Procentual, în 2007, PIB pe cap de locuitor în Maramureș era unul dezastruos: 66,84% din media națională.

 

10 ani mai târziu, în 2017, găsim județul Maramureș șate poziții mai sus în clasamentul național, pe locul 22, cu un PIB pe cap de locuitor de 7.133 de euro, mai mic cu 2.435 de euro decât media națională (9.565 de euro). Pe baza acestui criteriu de măsurare a calității vieții, Maramureș a fost devansat în 2017 de București, Timiș, Constanța, Cluj, Brașov, Ilfov, Alba, Sibiu, Prahova, Arad, Gorj, Argeș, Dolj, Bihor, Mureș, Vâlcea, Sălaj, Hunedoara, Tulcea, Caraș-Severin și Iași. Procentual, în 2017, PIB pe cap de locuitor în Maramureș era 74,57% din media națională.

 

Concluzie: în ultimii 10 ani, PIB pe cap de locuitori în județul Maramureș a crescut cu 3.067 de euro, într-un ritm valoric puțin mai lent decât media națională (în acest caz, creșterea valorică a fost de 3.482 euro). Procentual, creșterea este de 57% și se încadrează în media națională (57,2%). Mai exact, calitatea vieții în Maramureș a crescut în ritmul mediei naționale.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here