EXCLUSIV – Drusal continuă ridicarea gunoiului, chiar dacă depozitul de la Groși s-a închis, dar prețul depozitării se dublează: află soluția și costurile

1
1823

CARE E SOLUȚIA ȘI CU CÂT CRESC COSTURILE. Operatorul de salubritate Drusal SA, care activează în zona de sud-vest a județului, continuă ridicarea gunoiului, chiar dacă începând de joi, 11 februarie 2021, nu mai are voie să depună deșeurile în depozitul temporar de la Groși.

 

Inițial, în cursul acestei zile, firma de salubritate a anunțat public atât Consiliul Județean Maramureș, cât și primăriile din UAT-urile în care are contract de salubritate, că începând din această noapte sistează ridicarea deșeurilor din cauza faptului că nu li s-a oferit “o altă soluție de depozitare, ceea ce face imposibilă continuarea activității de colectare”.

 

Unde se va depune gunoiul

 

Directorul general al firmei de salubritate, Mihai Apan, a precizat pentru 2mnews că în urmă cu puține momente a fost detectată (de administrația județului) o soluție (de compromis), care face posibilă colectarea deșeurilor, implicit activitatea nu va fi sistată.

 

“Soluția la care s-a ajuns este compresia 4 la 1 a deșeurilor menajere care constituie fracția uscată și înfolierea în 6 straturi a rezultatului, formându-se baloți care vor fi depozitați pe o platformă betonată de aproximativ o jumătate de hectar, închiriată de firma Drusal (n.red., am aflat că aceasta este localizată în zona industrială a Băii Mari, care cuprinde fostul combinat metalurgic Phoenix/Cuprom, în apropiere de producătorul de cherestea Sortilemn)”, a precizat, pentru 2mnews, Mihai Apan, directorul general al Drusal SA.

 

În contextul adoptării noii soluții, codul de deșeuri se schimbă (deșeurile înfoliate și fără levigat ne mai producând miros), fapt care elimină condiția europeană de distanță de 1.000 de metri de cea mai apropiată locuință. Însă, și în acest caz, aceste deșeuri înfoliate pot fi păstrate pe platformă doar maximum 3 ani, apoi legislația europeană impunând depunerea într-un depozit autorizat.

 

Mai mult, soluția este una temporară din cauza spațiului de depozitare. “Noi am estimat că suprafața respectivă (platforma betonată), care este autorizată în acest sens, este suficientă pentru cel mult 3 luni. Colectăm în medie circa 200 tone pe zi, din care se scot deșeurile reciclabile și aproximativ 30-40% din volumul total îl constituie deșeurile menajere nereciclabile. Acele deșeuri trebuie transportate la un depozit autorizat (n.red. soluția Oradea fiind la îndemână doar până la sfârșitul lunii martie, apoi beneficiarul direct al SMID Maramureș, Consiliul Județean, trebuie să găsească o altă soluție viabilă până finalizează CMID Fărcașa)”, a mai declarat Apan, pentru 2mnews.

 

Adică, 3 luni se poate funcționa așa pe zona sudică (operată de Drusal, care include 31 de localități și aproape jumătate din populația totală a Maramureșului), apoi trebuie găsită o altă platformă betonată (una dintre soluțiile găsite ar fi la Flotația Centrală). Se estimează că lunar se adună aproximativ 3.500 de tone de deșeuri din cele 31 de localități deservite de Drusal.

 

Cu cât cresc costurile

 

Ce schimbă interdicția de a depozita deșeurile la depozitul temporar de la Groși? Prețul. Costul de depozitare se dublează. Până acum costul de depozitare era de 207 lei/tonă, acum, cu înfolierea și transportul la platforma închiriată costul de depozitare crește la 418 lei/tonă. Procentual, prețul pe care îl facturează acum Drusal către UAT-uri (primării), care apoi facturează serviciul de salubritate către populație, majorarea va fi de… aproximativ 20%.

 

În acest moment, Drusal are contracte de salubritate în 31 de localități (cele cuprinse în zona 1 de operare a SMID Maramureș): municipiul Baia Mare, orașele Baia Sprie, Cavnic, Seini, Șomcuta Mare, Tăuții Măgherăuș și Ulmeni și comunele Ardusat, Ariniș, Asuaju de Sus, Băița de sub Codru, Băsești, Bicaz, Boiu Mare, Cicârlău, Coaș, Coltău, Copalnic Mănăștur, Dumbrăvița, Fărcașa, Gârdani, Groși, Mireșu Mare, Oarța de Jos, Recea, Remetea Chioarului, Săcălășeni, Sălsig, Satulung, Șișești și Valea Chioarului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here