EXCLUSIV – Din ce își câștigă traiul populația Maramureșului: câți salariați, pensionari, șomeri, copii și persoane fără niciun venit avem în județ

0
3535

ANALIZĂ 2MNEWS. Această analiză a fost făcută în baza datelor oficiale existente/colectate/prelucrate în instituțiile abilitate ale statului și completate aproximări cât mai apropiate de realitate, în baza informațiilor oferite de surse din sistemul de specialitate – pentru că datele oficiale/publice nu conțin toate categoriile, unele informații fiind secretizate (nepublice).

 

Scriptic, județul Maramureș are o populație totală de 515.971 de persoane (cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică / Direcția Județeană de Statistică, aferente datei de 1 iulie 2021). Calculele vor fi raportate la acest număr al populației, cel oficial până la comunicarea rezultatului referendumului eșuat din 2022.

 

Scrierea și-a propus imposibilul (fapt pe care inclusiv instituțiile statului s-au declarat public neputincioase să-l facă): să includă cele 515.971 de persoane într-una dintre cele 5 categorii sociologice existente, respectiv Salariați, Pensionari, Șomeri, Copiii, Persoane fără venit. În baza datelor obținute și a aproximărilor, a rezultat următoarea stare de fapt:

 

Salariați/persoane ocupate în muncă. În Maramureș există în acest moment 115.686 salariați. În acest număr intră toate persoanele angajate cu contract/raport de muncă (inclusiv lucrătorii sezonieri/zilierii), însă nu sunt cuprinși salariații secretizați, respectiv cei din forţele armate şi personalul asimilat (Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii etc.), adică militarii, polițiștii, jandarmii, ofițerii de informații ș.a.m.d. Am aproximat numărul acestora în Maramureș la 20.000 de persoane (cu dărnicie, în fapt sunt mai puțini). Sintetizăm: în județ avem 135.686 persoane (26,30%) care primesc salarii sau alte forme de remunerații.

 

De asemenea, am mai smuls instituțiilor publice încă o informație: în județul Maramureș există 195.000 persoane care sunt incluse în categoria Ocupată în muncă. Aceasta categorie include atât salariații, cât și persoanele care obțin bani sub o altă formă (de pildă, patronii nesalariați, care câștigă din dividente, micii agricultori, persoanele care câștigă exclusiv din închirierea unor bunuri ș.a.m.d.) sau produse în urma muncii lor – de regulă, mare parte din aceste persoane practică agricultura de subzistență sau munci ocazionale pentru care susțin că sunt plătiți în produse. Practic, aceștia ar fi spre 60.000 de persoane. Conchidem: în județ avem circa 195.000 de persoane (37,79%) care câștigă un salariu, sau sunt recompensați în bani sau produse pentru munca prestată/bunurile deținute.

 

Pensionari. Avem 110.318 pensionari. Acest număr se referă exclusiv la pensionarii de asigurări sociale de stat (cei cărora li s-a stabilit pensia în baza principiului contributivității). Numărul pensionarilor speciali (parlamentari, membrii ai corpului diplomatic, membrii ai Curții/Camerei de Conturi, personal aeronautic civil, magistrați, subofițeri/ofițeri ai Securității, ofițeri de informații, polițiști, militari ș.a.m.d. – adică  toți cei cărora li s-a stabilit pensia prin legi, nu în baza principiului contributivității) este secretizat. În baza informațiilor primite, în județul Maramureș sunt sub 2.000 pensii speciale. Conchidem: în județ avem circa 112.318 pensionari (21,77%).

 

Șomeri. Aici e simplu: numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iunie 2022 în Maramureș era de 3.345 persoane (0,65%). Sigur, după expirarea perioadei de șomaj indemnizat, nu există multe argumente pentru ca șomerii să rămână înregistrați.

 

Venit minim garantat & alte indemnizații. În Maramureș, 3.285 de persoane primesc venit minim garantat. 2.747 de persoane primesc ajutor pentru susținerea familiei. 4.686 de persoane primesc indemnizație de creștere a copilului.

 

Indemnizații de handicap & însoțitori. În Maramureș 15.000 de persoane primesc indemnizații de handicap, iar aceștia au aproximativ 660 de însoțitori.

 

Copii. Avem circa 100.000 de copii cu vârste curpinse între 0 și 18 ani (care primesc alocațiile financiare aferente stabilite de legislație) – am pus să fie, deși acum sunt în plată doar 82.130 de alocații de stat pentru copii.

 

TOTAL: 438.256 persoane.

 

Pentru restul persoanelor (77.715) n-am reușit să stabilim oficial care este varianta prin care își câștigă viața… Totuși, vorbim de peste 15% din populația județului – sigur, din acestea mai sunt persoanele care lucrează la negru în străinătate (cele încadrate legal au obligatoriu rezidențe și nu figurează în totalul de 515.971 de persoane), însă cantitatea este neglijabilă în economia totală (oricum am rotunjit mult în sus aproximările celorlalte categorii secretizate de instituțiile statului).

 

* Foto generică: @ OBC Transeuropa

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here