EXCLUSIV – Din 5,8 milioane de euro primiți din bugetul județului, o firmă a CJ Maramureș a avut profit de… 1.000 de euro/lună (0,22%)

1
2322
Gabriel Zetea și Emil Marinescu

DRUMURI ȘI PODURI. În 2018, firma Consiliului Județean (CJ) Maramureș (instituție controlată de pesedistul Gabriel Valer Zetea), Drumuri și Poduri SA, a reușit sub strălucitul mandat de director general al lui Emil Marinescu (PSD) să obțină cel mai mic profit din istoria firmei, deși a bifat cea mai mare cifră de afaceri. Practic, la o cifră de afaceri de peste 27 de milioane de lei (exact: 27.131.766 lei, echivalentul a 5,8 milioane de euro), firma a bifat un profit net de… 58.751 lei (echivalentul a 12.600 de euro).

 

Să vorbim puțin despre imperturbabilitatea Ozanei cea frumos curgătoare în care se oglindește cu mâhnire această contraperformanță economică de studiat în manualele privind traseul spre falimentele economice. Cum poți să obții un profit de 1.000 de euro pe lună, în condițiile în care stăpânul (CJ Maramureș) îți livrează lucrări care totalizează într-un an peste 6 milioane de euro, adică o medie de 500.000 de euro pe lună? Aceasta este întrebarea, vorba bătrânului Will.

 

Sigur, dezlegarea enigmei se leagă, deloc paradoxal, de factorul politic, în cazul de față PSD, atât vistiernicul județului, cât și primul director general numit politic în firmă făcând parte din același partid de “performanți economici”. Urmează episodul “Un om, o pavăză, un scut – Emil Marinescu: cel mai mic profit din istoria firmei în contextul celei mai mari cifre de afaceri”. Să vedem…

 

Cum se procedează…

 

… se ia firma CJ Maramureș al cărei obiect de activitate constă în “realizarea de lucrări de construcţii a drumurilor judetene şi comunale, reparaţia şi întreţinerea de drumuri şi poduri”. Drumuri și Poduri SA. Se numește politic la conducere un pesedist. Emil Marinescu. CJ Maramureș, condusă de un pesedist (Gabriel Valer Zetea) îi dă firmei conduse de un pesedist (Emil Marinescu) să execute lucrări în valoare de 29.017.285,60 lei.

 

Lucrările sunt pondere de 91,53 % din totalul celor executate de firmă în 2018. Mai exact, 91,53% din bugetul firmei CJ Maramureș este asigurat din bugetul județului Maramureș administrat tot de CJ Maramureș.

 

Firmei conduse de pesedistul Marinescu se dă cu dărnicie social-democrată, de către pesedistul Zetea, să presteze întreţinere curentă drumuri județene pe timp de iarnă. Firma întreține atât de bine drumurile în iarna trecută, încât încasează din pușculița județului peste 19,6 milioane de lei (exact: 19.638.640,99 lei).

 

Nu înțelegem de ce poliția județeană s-a încăpățânat să amendeze firma, de două ori!, pentru deszăpezirea deficitară a drumurilor județene (cu 3.045 de lei și cu 4.350 de lei), în contextul în care pesedistul Zetea a semnat că totul e perfect, plătind pentru această corvoadă 19,6 milioane de lei din pușculița județului. E drept, când ningea și Marinescu se odihnea în Buteasa, iar Zetea se odihnea pe o insulă din sudul Asiei, prin Kalutara – Sri Lanka, privind nu nămeții din Maramureș, ci Oceanul Indian, ca orice pesedist bogat care se gândește la egalitate socială.

 

Bine că natura rezolvă și zăpada, așa că după topirea acesteia, Drumuri și Poduri a mai primit de la stăpân (CJ Maramureș), prin grija darnicul Zetea, alți 6,7 milioane de lei pentru plombări de vară (exact: 6.774.024,48 de lei), apoi alți peste 200.000 de lei (exact: 204.421,83 lei) pentru administrarea drumurilor județene și alți peste 2,4 milioane de lei (exact: 2.400.198,30 lei) pentru remedierea efectelor cauzate de calamități. Total: 29.017.285,60 lei.

 

Restul banilor (8,47%) au fost obținuți de firma CJ Maramureș de la alte… primării (în cea mai mare parte) şi persoane juridice şi fizice. Din acești bani, Marinescu i-a cheltuit pe toți. Au mai rămas vreo 12.600 de euro, din care, după ce a plătit impozitul pe miraculosul profit de 58.751 de lei, a virat stăpânului care i-a dat 29 milioane de lei dividendele de… 29.376 de lei. Sigur, de restul a întreținut drumurile.

 

O scurtă și edificatoare comparație

 

Numai că și-n alți ani s-au întreținut drumurile. Să vedem cum a fost în ultimii cinci ani. În 2014: profit 945.089 lei, dividende 472.545 lei; în 2015: profit 3.252.097 lei, dividende 1.626.049 lei; în 2016: profit 1.261.973 lei, dividende 630.987 lei; în 2017: profit 1.542.720 lei, dividende 771.360 lei; în 2018: profit 58.751 lei, dividende 29.376 lei.

 

Practic, în 2018 profitul firmei s-a diminuat cu… 96,19% față de anul 2017, deși cifra de afaceri a fost mai mare cu peste 3 milioane de lei. Ceva nu e vi se pare bine? Ce s-a schimbat în 2018? Nimic. Doar directorul general.

 

Până în 2016, când a fost forțat să se pensioneze pentru a-i face loc transferatului de la Poliția Locală Baia Mare Gheorghe Dorca-Popan, firma a fost condusă de Victor Marina. Popan, la rândul său a fost forțat să demisioneze în martie 2018, pentru a-i face loc trasferatului de la CJ – PSD Emil Marinescu. De atunci încolo, firma a fost condusă de Marinescu. Spuneam, “Un om, o pavăză, un scut”.

 

Să ai 6 milioane de euro pe mână și să faci profit de 12.600 de euro într-un an, asta înseamnă să amesteci politica cu administrarea economică a unei firme care, practic, deține monopolul pe intervenții la drumurile județene.

 

Cine e Emil Marinescu

 

De la nașterea sa și până acum, Emil Marinescu a fost destul de consecvent profesional, având doar trei meserii: inginer minier (la Herja), vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Maramureș și director la Drumuri și Poduri.

 

Marinescu a muncit efectiv în meseria sa doar 23 de ani (1981-2004), pensionându-se rapid, ca securiștii, și cumulând o pensie substanțială de lucrător în subteran cu un salariu reconfortant de șef în administrația județeană.

 

După meseria de bază, Marinescu a fost cel mai mult vice la CJ. Atât de mult, încât atunci când s-a dat plecat (în 2016), i s-a donat și fotoliul din piele, care nu mai putea fi folosit de altcineva pentru că deja luase forma șezutului său și, oricum, era obiect de inventar cu norma de casare îndeplinită, Marinescu petrecându-și în această funcție mai bine de 12 ani, adică aproape un sfert din viață.

 

Aproape că l-au pensionat de acolo, pesediștii, prin tânărul guru nebărbierit Gabriel Valer Zetea, oferindu-i în loc de un baston, o funcție de director la Drumuri și Poduri, instituția controlată de CJ Maramureș.

 

Veșnic politician, perindat ca orice politruc fără remușcări pe ruta PRM-PNL-PSD, Emil Marinescu (59 de ani) a renunțat la funcția de vicepreședinte al CJ Maramureș în 2004 și susține despre el că este “formator în domeniul managementului administrativ și economic, organizare și eficientizări de activități”. Atât de bun încât a redus cu 96% profitul firmei care i s-a dat pe mână (și care a fost îndestulată cu un buget de 6 milioane de euro).

 

Deși Marinescu încalcă legea nefăcându-și publică declarația de avere și cea de interese, 2mnews a aflat că pentru aceste performanțe pesedistul pus de Zetea șef la Drumuri și Poduri este plătit cu o remunerație lunară de 12.240 lei.

 

Ce este Drumuri și Poduri SA

 

Firma Drumuri – Poduri Maramureş SA are ca unic acționat CJ Maramureş. Este descendenta firmei comuniste Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri înființată în 1968. După 1989 și până în 1992 (când au fost create consiliile județene), firma a fost în subordinea Primăriei Baia Mare și apoi a Prefecturii. În 1994 avea denumirea Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri și administra 170 poduri şi 1.192 km drumuri judeţene şi comunale.

 

În 1998 devine societate comercială (SC Drumuri-Poduri SA Maramureș). Pe lângă contractele cu CJ Maramureș, care îi virează peste 90% din capitalul necesar funcționării, a moștenit patru staţii de preparare a mixturilor asfaltice, o staţie de fabricat emulsie cationicǎ, patru laboratoare autorizate (la şantierele Baia Mare, Ardusat, Târgu Lăpuş şi Ferești), bazele tehnice (hale de producție, de depozitare, ateliere mecanice, magazii, cantoane etc.) și echipamentele și utilajele defunctelor societăți de drumuri din județ.

 

În 2018, a avut o medie de 205 angajați din care personal direct productiv au fost 158 de angajați. În cei 24 ani de când Drumuri și Poduri Maramureș este firmă (operator economic) a dat CJ Maramureș dividende care însumează 7.368.751 lei, adică mai puțin de un sfert din banii alocați de CJ Maramureș doar anul trecut.

 

… și o cârciumioară la subsol

 

De asemenea, în administrarea firmei conduse de pesedistul Marinescu este și o crâșmă, situată la subsolul Palatului Administrativ, cunoscută sub denumirea La Țevi, unde potentații administrației județene mai trag câte un chef cu băutură, mâncare, lăutari și dansatoare.

 

Înregistrată scriptic cantină-bufet, La Țevi a avut în 2018 o cifră de afaceri (care s-a cumulat la cea a firmei Drumuri și Poduri) de 314.264 lei. Practic, cârciumioara de la subsol produce 1,28% din cifra de afaceri a firmei care întreține drumurile județene din Maramureș (a avut un profit de… 161,14 lei – practic, e menținută doar pentru satisfacerea nevoilor șefilor administrației județene).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here