EXCLUSIV – Devalizare cu premeditare: Primarul Cătălin Cherecheș a plătit unei televiziuni centrale promovarea unui eveniment, la o lună după ce l-a… anulat

5
2976

ARGUMENTELE – BANII PUBLICI. Această scriere vă prezintă, fără echivoc, modul voluntar/voit de prejudicierea a bugetului public al municipiului (Primăriei) Baia Mare. Infracțiunea de fraudare a banului public a fost comisă de/cu concursul primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a dispus achitarea/plata unui serviciu despre care știa că nu a fost efectuat niciodată. De asemenea, scrierea prezintă documente care atestă circumstanța agravantă a infracțiunii săvârșite de primarul Cherecheș: premeditarea.

 

Această documentare jurnalistică s-a întins pe o perioadă de 10 luni, interval în care s-a reușit refacerea unui puzzle infracțional, prin documente care atestă toate concluziile prezentate mai sus. Toate documentele prezentate în scrierea de față sunt documente sau enunțuri oficiale, cele contractuale conțin și datele de înregistrare ale instituției publice (Primăria Baia Mare), ștampila și semnătura olografă a primarului Cătălin Cherecheș.

 

Derularea faptei: cronologia unei infracțiuni

 

Nunta de aur este un eveniment care celebrează cuplurile care aniversează în anul respectiv 50 de ani de căsnicie și a fost transformat de autoritățile locale cu mentalități comunistoide într-un eveniment prin care livrează electoratului vârstnic o sumă de bani din bugetele locale (cu titlu de felicitare/premiu) și, de regulă, o masă la restaurant. Această scriere are ca subiect Nunta de aur 2021 din Baia Mare.

 

În 29 septembrie 2021, primarul Cătălin Cherecheș a anunțat public că Nunta de aur 2021 nu se mai desfășoară. Anunțul a fost postat pe pagina oficială a Primăriei Baia Mare și pe alte mijloace de informare on-line (vezi foto alăturat). Conform anunțului, evenimentul a fost suspendat/anulat din cauza restricțiilor privind pandemia de COVID-19. Cuplurile sărbătorite urmau să primească acasă câte 500 lei. N-a fost nicio problemă, a înțeles toată lumea, pensionarii care se-ncadrau în condiții au primit acasă suma de bani din bugetul orașului (de la persoane din conducerea Primăriei – viceprimarii și administratorul public, conform precizării primarului Cherecheș) și câte un buchet de flori.

 

La o lună după anularea evenimentului, în 1 noiembrie 2021, primarul Cherecheș a semnat un contract de promovare tv a evenimentului Nunta de Aur 2021 (anulat / care nu s-a desfășurat). Contractul a fost semnat cu Ridzone Creative SRL (vezi foto alăturat). Sereleul  Ridzone Creative este înregistrat în Ploiești și este controlat și administrat de Catrinel Maria Gheorghe (90,91% – asociatul minoritar este Alexandru Mircea Zamfirescu – 9,09%). Această firmă deține licența și administrează postul România TV – Catrinel Maria Gheorghe este managerul România TV. Ambii asociați sunt cunoscuți ca apropiați de Sebastian Ghiță (numiți chiar “oamenii lui Ghiță” de unele puncte media).

 

Prin contractul semnat cu Primăria Baia Mare, reprezentată de primarul Cătălin Cherecheș, firma lui Gheorghe se angaja să difuzeze pe postul România TV, în perioada 1-15 noiembrie 2021 (când în mod tradițional ar fi fost programat evenimentul despre care toată planeta fusese anunțată de primarul Cherecheș că nu va mai avea loc), 4 transmisii live cu durate de 3-4 minute și o știre cu durata a 2 minute (care trebuia reluată). În schimb, firma primea, logic, bani. Câți bani? 29.434,65 lei (suma cuprinde TVA), conform contractului înregistrat cu nr. 45.765/01.11.2021 (vezi foto alăturat).

 

Astfel, România TV s-a angajat să realizeze o premieră mondială, devenind primul post tv din lume care ar fi reușit să difuzeze știri și imagini de la un eveniment care nu a avut loc.

 

Deși premeditarea prejudicierii bugetului public al municipiului Baia Mare era evidentă încă din 1 noiembrie 2021 (contractul fiind semnat la o lună după anularea evenimentului prevăzut în contract că trebuie promovat), dacă această scrierea era înfăptuită la momentul semnării contractului era egală cu ZERO în justiție, la acel moment neproducându-se niciun prejudiciu material (contractul putea fi reziliat, putea fi motivat ca eroare umană ș.a.m.d.). Am monitorizat derularea ilegalității până la momentul final: plata.

 

În aprilie 2022, Primăria Baia Mare a introdus plata sumei de 29.434,65 lei către Ridzone Creative SRL pe lista Facturilor neachitate, recunoscând implicit că: 1) factura a fost emisă; 2) factura este recunoscută ca și creanță (datorie). În mai 2022, factura a apărut din nou pe lista Facturilor neachitate, nefiind nici la acel moment plătită (Primăria Baia Mare este un rău-platnic, dar asta este deja un pleonasm).

 

În 20 iunie 2022, Primăria Baia Mare a plătit firmei Ridzone Creative SRL, prin Ordinul de plată nr. 3986, factura care însuma 29.434,65 lei. În documentul justificativ este făcută mențiunea: “Servicii difuzare publicitate Nunta de aur 2021” (vezi foto alăturat). Aceasta a fost derularea faptelor.

 

Implicații într-o infracțiune coordonată

 

… un exemplu elocvent de sifonare din bugetul public a unei sume de bani sub motivarea promovării unui eveniment care nu s-a desfășurat. Din punct de vedere infracțional e o prejudiciere a bugetului public prin abuz în serviciu cu circumstanțe agravante (premeditarea). Cine este vinovat de această sifonare a banilor din pușculița orașului? Primarul Cătălin Cherecheș, dar nu numai el.

 

Contractul a fost însoțit de un Referat de necesitate întocmit în 27 octombrie 2021 (când deja trecuse o lună de la anunțul public al primarului, postat și pe pagina oficială a Primăriei Baia Mare, că evenimentul NU se va mai desfășura din cauza pandemiei). În respectivul referat se menționează că e oportună promovarea evenimentului despre care știau toți că a fost ANULAT. Referatul a fost întocmit de Serviciul Parteneriate Civice din cadrul Direcției Relații Internaționale, Parteneriate Civice și Comunicare a Primăriei Baia Mare.

 

Toate aceste fapte generate și coordonate de primarul Cherecheș au fost posibile cu concursul funcționarilor publici implicați direct, prin crearea aparenței de executare/finalizare a serviciilor pretins realizate, cu aplicarea vizei “bun de plată” pe factura ce atesta, în mod nereal, că serviciile au fost efectuate, precum și cu plata facturii emise în baza contractului de prestări servicii, pentru servicii care nu au fost livrate/executate.

 

O reacție oficială

 

Deși faptele sunt evidente, 2mnews i-a cerut primarului Cătălin Cherecheș să enumere în concret în ce a constat evenimentul Nunta de aur 2021, deși chiar el le-a anunțat public, încă din 29 septembrie 2021: livrarea la domiciliul cuplurilor care se încadrau în regulament a sumei de 500 de lei. Primarul Cherecheș a precizat că în cursul zilei de astăzi, 4 august 2022, îi va “cere viceprimarului care s-a ocupat de activitate și Direcției de Asistență Socială să îi prezinte un raport (n.red., la un an după?!) și până la ora 12” îl vom avea.

 

După insistențe (ora 14.00) și o nouă promisiune (ora 18.00), la 19.00 am primit răspunsul oficial – pe care-l aveți expus în totalitate, mai jos – (nu ne-am supărat, am înțeles că oamenii-s ocupați) și am decis publicarea aceastei scrieri.

 

Comunicatul oficial al acțiunilor derulate (4 august 2022)

 

“În anul 2021 s-au înscris un număr de 97 de cupluri pentru premiul oferit de Municipiul Baia Mare cu ocazia împlinirii a 50 de ani de căsnicie. Din bugetul local a fost asigurată suma de 53.869 lei, reprezentând:

  • 48.500 lei a fost distribuită pentru 97 de cupluri, fiecare cuplu primind 500 lei;
  • 5.369 lei a fost alocată buchetelor de flori”.

 

Comunicatul oficial al anulării evenimentului (29 septembrie 2021)

 

Iată informațiile publicate de Primăria Baia Mare în 29 septembrie 2021, pe site-ul oficial (ne-am permis să corectăm comunicatul oficial, postat cu greșeli pe site-ul Primăriei – fapt pentru care sperăm să ne puteți ierta în timpul acestei vieți):

 

“Eveniment inițiat și în acest an de către primarul Cătălin Cherecheș, „Nunta de aur 2021” va fi aniversată, în condiții de pandemie, cu premii și diplome oferite la domiciliul cuplurilor sărbătorite

 

Cu o tradiție de peste 15 ani, “Nunta de Aur” este unul din evenimentele marcante ale urbei băimărene, adresat cuplurilor care au ajuns la venerabila aniversare a 50 de ani de căsnicie.

 

În acest an, ca și în anul precedent, cuplurile care se vor înscrie la eveniment, conform HCL 331/2020, vor beneficia de un premiu de fidelitate în valoare de 500 lei, o diplomă și felicitările scrise ale primarului Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Acestea vor ajunge la locuința fiecărui cuplu prin intermediul angajatilor Direcției Asistență Socială, care le vor înmâna sărbătoriților, respectând toate normele de distanțare și siguranță.

 

Cu această ocazie, primarul municipiului Baia Mare felicită în mod public cuplurile băimărene care, prin respect reciproc și statornicie, împlinesc în acest an 50 ani de căsnicie.

 

Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare: “Este un mod elegant de a le mulțumi celor care și-au dedicat o parte din viață construirii și dezvoltării acestui oraș, un alt mod de a le spune Mulțumesc! De la an la an am căutat să diversificăm și să îmbunătățim desfășurarea acestui eveniment, iar seniorii așteaptă cu nerăbdare ca în fiecare toamnă să aibă loc acest eveniment tradițional.

 

Anii 2020 și 2021 au adus, din păcate, multe schimbări. Doi ani dificili, în care am învățat că trebuie să trăim dupa alte reguli, trebuie să ne protejăm bunicii, trebuie să păstrăm distanța, trebuie să avem grijă de noi. Toate acestea vin ca o provocare pentru noi, organizatorii acestui eveniment.

 

Întrucât ne dorim să respectăm tradiția organizării acestui eveniment, anul acesta, ca și în anul precedent, el va avea un mod de organizare mai diferit, respectând toate normele impuse de situația actuală”.

 

Cuplurile, care împlinesc în acest an 50 de ani de căsnicie și au domiciliul pe raza Municipiului Baia Mare, se pot înscrie sau pot obține informații suplimentare telefonic – la numărul 0730 887 744 – sau fizic – la Asociația Caspev, str. Săsarului, nr. 3 Baia Mare -, pâna la data de 29 octombrie 2021.

 

Actele necesare pentru înscriere sunt cererea de participare, copiile actelor de identitate și a certificatului de căsătorie”.

 

* Foto mare (arhivă Nunta de aur 2019): @Primăria Baia Mare

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

5 COMENTARII

  1. Incredibil! Nici nu contează altceva decât că acest om ales să ducă orașul spre dezvoltare a ales să risipească 30 mii lei să arate la tv cum le dă bani bătrânilor.

  2. mda tipic, mie imi place cum de fiecare data cand Kake e prins cu mana in sac automat arunca vina pe subalterni … oare cine nu fura sau cine nu e complice la sifonarea banilor publici in acea primarie? nu cred ca mai trebuie sa reiterez faptul ca ar trebui sa ne fie rusine ca am ales un primar aflat in inchisoare…va dati seama ce valori morale avem, nu trebuie sa mergi departe sa-ti dai seama ce mizerie de societate suntem, si cei care ne conduc suntem defapt noi priviti in oglinda …fain articol, ma gandesc, si nu doar eu, parca circula intrebarea asta peste tot, oare ce pile sa aiba Kake prin SRI, justitie etc, sa fure asa pe fata bani dar nimeni sa nu se atinga de el….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here