EXCLUSIV – Detaliile unei tranzacții de amploare: după achiziția Herodot Grup, familia Bîrsan controlează piața de salubritate din Maramureșul istoric

0
4648

SALUBRITATE MARAMUREȘ. A treia firmă de salubritate ca dimensiune care activează în județul Maramureș, Glod-Sal SRL, înregistrată în comuna Bârsana, care operează în 5 UAT-uri din zona Borșa – Vișeu de Sus și care este controlată de Vasile Bîrsan, a devenit extrem de importantă în urma unei tranzacții economice recente, care a presupus achiziția Herodot Grup (a doua firmă ca dimensiune din sistemul de salubritate din județ). În urma achiziției, Vasile Bîrsan a devenit operatorul de salubritate din 36 de UAT-uri (aproape jumătate din județul Maramureș), zonă în care trăiesc peste 200.000 de locuitori și care generează 36% din totalul deșeurilor produse în județ.

 

Scriptic, tranzacția operatorului de salubritate de pe zona Sighetu Maramației, Herodot Grup SRL, a avut loc la 9 februarie 2023 și a presupus preluarea/achiziționarea de către Gold-Sal a firmei Herodot Grup (cu tot ce presupune aceasta: dotări, contracte, facturi neîncasate, dar și datorii). Herodot Grup activează ca operator de salubritate în Zona 2 a SMID Maramureș (Sighetu Marmației), deservind municipiul Sighetu Marmației și alte 30 de UAT-uri din județ (2 orașe și 28 de comune – aveți detalii în scriere), care totalizează aproximativ 140.000 de locuitori.

 

Aceasta a fost făcută clasic, simplificat, respectiv Nicolae Ghirasin (65 de ani, originar din Tăutii-Măgherăuș, care era asociat unic, a ieșit din firmă, vânzând întregul drept de proprietate asupra firmei (respectiv a părților sociale ale acesteia – a căror valoare nominală era de 204.000 lei), firmei Glod-Sal SRL (99%), Lucian Petru Bîrsan (29 de ani – 0,6862%), Vasile Bîrsan (57 de ani – 0,1569%) și Mărioara Bîrsan (53 de ani – 0,1569%).

 

Vasile Bîrsan, despre tranzacție

 

Surse 2mnews au precizat că valoarea tranzacției s-a cifrat la circa 1,2 milioane de euro. Vasile Bîrsan (foto mic dreapta) a refuzat să confirme valoarea finală a tranzacției, precizând că aceasta nu este interesantă pentru populație și că a presupus mai multe aspecte care au format prețul final (firma achiziționată înregistrând și servicii efectuate, facturate, dar neîncasate, dar și datorii).

 

„Discuții (n.red., cu Nicolae Ghirasin, fostul proprietar al firmei Herodot) au existat de mai mult timp, poate și de 2 ani. El a vrut să vândă diferite participații/procente, însă nu s-a concretizat nimic. A avut și alte oferte, de preluare a unor procente din firmă, dar până la urmă ne-am înțeles noi. Operăm acum în 36 de UAT-uri, poate că o să mai preluăm și o localitate din Zona 4 (n.red., zona Târgu Lăpuș, rămasă neatribuită).

 

Am încercat să dezvolt cât mai mult firma (n.red. Glod-Sal), am vrut să fac și un depozit pentru deșeuri, că avem terenul, dar nu ni s-a aprobat. Așa că am ajuns și noi, ca și toți operatorii din județ, să fim nevoiți să ducem pentru depozitare finală la Oradea, Bistrița și Odorheiu Secuiesc (n.red., Centrul de Management Integrat al Deșeurilor – CMID – Maramureș de la Sârbi-Fărcașa, prevăzut pentru depozitarea finală a deșeurilor din județ nefiind finalizat/operațional).

 

Noi avem linie de sortare, stație de transfer, extragem deșeurile reciclabile (avem contracte cu diferiți operatori), iar deșeurile pe care trebuie să le ducem la depozitare finală le transportăm pe cont propriu, pentru că avem și firmă de transport (n.red., familia Bîrsan deține firma Global  Logistics Division, pe care a înființat-o în urmă cu 3 ani și care este administrată de fiul lui Vasile Bîrsan, Lucian Petru Bîrsan, de profesie actor – este absolvent de UATC în 2015 -, reîntors acasă în perioada pandemiei și rămas în afacerea familiei)”, a precizat, pentru 2mnews, Vasile Bîrsan.

 

Despre Herodot Grup și Glod-Sal
Firma Herodot Grup SRL din Sighetu Marmației, specializată în colectare și reciclare deșeuri, a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 14,5 milioane de lei și un profit net de 1,4 milioane de lei obținut cu 85 de angajați, dar înregistra și datorii de 7,3 milioane de lei.
Firma Glod-Sal SRL din Bârsana, fondată în 2008 de Vasile Bîrsan și deținută acum de Vasile Bîrsan (40%), Mărioara Bîrsan (30%) și Lucian Petru Bîrsan (30%), care are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor nepericuloase, a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 13 milioane de lei și un profit net de 5,1 milioane de lei obținut cu 37 de angajați.

Despre operatori și localități deservite

 

SMID Maramureș (acronimul pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din județ) este împărțit în 4 zone de colectare, care cuprind cele 76 de UAT-uri din județ:

 

• Zona 1 (pondere de 58% din cantitatea de deșeuri produsă în județ) Drusal SA: Baia Mare + 30 de UAT-uri (orașele Baia Sprie, Cavnic, Seini, Șomcuta Mare, Tăuții Măgherăuș, Ulmeni și comunele Ardusat, Ariniș, Asuaju de Jos, Băița de sub Codru, Băsești, Bicaz, Cicârlău, Coaș, Coltău, Dumbrăvița, Fărcașa, Gârdani, Groși, Mireșu Mare, Oarța de Jos, Recea, Remetea Chioarului, Sătulung, Săcălășeni, Sălsig, Șișești, Valea Chioarului, Boiu Mare, Copalnic Mănăștur). De asemenea, Drusal va deservi unitatea centrală de gestionare a deşeurilor (CMID) de la Fărcaşa;

 

• Zona 2 (pondere de 22% din cantitatea de deșeuri produsă în județ) Herodot Grup SRL: municipiul Sighetu Maramației + 30 de UAT-uri (orașele Dragomirești și Săliștea de Sus și comunele Bistra, Bârsana, Bocicoiu Mare, Budești, Călinești, Câmpulung la Tisa, Desești, Giulești, Leordina, Ocna Șugatag, Oncești, Petrova, Poienile de sub Munte, Poienile Izei, Remeți, Repedea, Rona de Jos, Rona de Sus, Rozavlea, Ruscova, Sarasău, Săpânța, Strâmtura, Șieu, Vadu Izei, Bogdan Vodă, Ieud, Botiza). De asemenea, Herdot Grup va deservi staţia de transfer de la Sighetu Marmaţiei;

 

 Zona 3 (pondere de 14% din cantitatea de deșeuri produsă în județ) Glod-Sal SRL: 5 UAT-uri (orașele Borșa și Vișeu de Sus și comunele Moisei, Săcel și Vișeu de Jos). De asemenea, Glod-Sal va deservi staţia de transfer de la Moisei;

 

• Zona 4 (pondere de 6% din cantitatea de deșeuri produsă în județ) neatribuită: orașul Târgu Lăpuș + 8 UAT-uri (comunele Băiuț, Cernești, Coroieni, Cupșeni, Groșii Țibleșului, Lăpuș, Suciu de Sus, Vima Mică). De asemenea, contractorul va deservi staţia de transfer de la Târgu Lăpuş.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here