EXCLUSIV – Deși de 3 săptămâni platforma de la Groși este închisă, Drusal continuă să ducă deșeurile în zonă: le înfoliază și… așteaptă să le transporte

1
992

SAGA GUNOIULUI – FAPT ȘI EXPLICAȚII. Din 11 februarie 2021, depozitul temporar de la Satu Nou de Jos (com. Groși) este închis, firma de salubritate Drusal SA, care operează în 31 de localități, având interdicție de a depune acolo deșeurile menajere colectate din sudul județului Maramureș.

 

La momentul respectiv, directorul general al Drusal, Mihai Apan, a declarat pentru 2mnews că soluția de compromis (până când proprietarul SMID Maramureș, Consiliul Județean, va găsi/construi o nouă platformă temporară) găsită a fost să compacteze deșeurile colectate (după extragerea reciclabilelor), să le înfolieze (fiind cumpărat și autorizat în acest sens un utilaj) și să le depoziteze pe o platformă industrială pe care au închiriat-o.

 

În urma documentării situației depozitării deșeurilor menajere de către Drusal SA, 2mnews a descoperit următoarele: firma a încheiat, încă din vara anului trecut, un contract de închiriere (pe 4 luni și jumătate – cel mai probabil, contractul a fost modificat prin anexă, nefiind concretizat în 2020) a unei platforme betonate în suprafață de 0,48 hectare.

 

Platforma este o parte (mică) a fostei platforme industriale a firmei Sortilemn și a fost închiriată de firma Ania SRL (controlată de Ioan Oșan), care urma/urmează să primească pentru acest fapt de la Drusal suma de circa 2.300 de euro/lună (cu TVA inclus) – singur, pentru că Drusal nu e ONG, nici Crucea Roșie și nici Armata Salvării, banii aceștia se vor regăsi în tariful pe salubritate plătit de beneficiari (cetățeni, firme, instituții etc.).

 

Neintrând în vigoare contractul, vă întrebați probabil ce a făcut Drusal, timp de 3 săptămâni, cu deșeurile colectate de la populație, firme, instituții? Le-a dus în incinta platformei de lângă depozitul temporar (acel teren aparține firmei Drusal), le-a înfoliat, le-a stivuit (după cum vedeți în imagine – aceasta este cantitatea de deșeuri aferentă pentru 3 săptămâni) și… așteaptă să le transporte pe platforma închiriată de la firma lui Oșan. De ce nu le-a dus până acum? Pentru că, evident, sunt probleme. Să vedem ce tip de probleme…

 

Problemele cu terenul închiriat

 

În perioada 2017-2019, platforma industrială din Baia Mare a producătorului de mobilă Sortilemn SA (unde se procesa cea mai mare parte din cheresteaua de fag necesară producției) a fost vândută pe bucăți. Așa se face că acum, pe platforma industrială și în proximitate există aproximativ 20 de firme proprietare, din diverse domenii economice (transport, producție etc.).

 

La cumpărarea terenurilor, noilor proprietari li s-a oferit posibilitatea să cumpere și cotă din drumul de acces. Unii au cumpărat (suma nu a fost de neglijat, sursele 2mnews consultate acreditând suma de circa 10.000 euro/proprietar), alții (printre care și firma lui Oșan), nu. Așa că, practic, Drusal a închiriat o proprietate la care nu poate ajunge, pentru că restul proprietarilor (care dețin drumul) nu le permite, nefiind de acord cu accesul utilajelor firmei de salubritate pe drumul plătit de ei.

 

Reprezentanta firmei de transport HDH Schultz, Corina Schultz, proprietar al terenului învecinat cu platforma închiriată de Ania către Drusal pentru depozitarea deșeurilor balotate, susține că toți proprietarii de pe platformă sunt revoltați și se pregătesc să oprească strategia, prin instanța de judecată.

 

„Suntem pe fosta platformă a Sortilemn și în proximitate cam 20 de societăți comerciale și niciunul nu am știut că acea bucată de teren a firmei Ania SRL va deveni depozit de deșeuri! Am făcut deja o petiție pentru împiedicarea acestei acțiuni pe care o considerăm total nocivă pentru personalul și activitățile noastre și ne vom opune cu toate forțele. Am investit aici toți banii și toate bunurile pe care le-am avut pentru a ne dezvolta afacerile, plătim sute milioane pe an impozite, noi am achiziționat chiar vara trecută un teren alăturat cu 3.000 euro/ar, pentru extindere, pentru ca acum să vină cineva să ne distrugă tot?”, a precizat Schultz.

 

Documentarea acestei scrieri a scos în evidență și un alt aspect: pentru că Oșan s-a angajat prin contract să le ofere acces la proprietatea închiriată celor de la Drusal, iar proprietarii drumului au interzis acest lucru, s-au  făcut documentațiile pentru avizarea unui alt acces pentru camioanele de 40 de tone ale operatorului de salubritate, din strada Oborului.

 

Chiar și așa, însă, situația tensionată va conduce la acțiuni în instanță, iar strategia depozitării baloților de deșeuri pe platforma betonată ar putea fi oprită. Proprietarii firmelor de pe platformă consultați de 2mnews în această problemă au mai menționat, printre motivațiile care au dus la opoziția lor față de soluția depozitării deșeurilor acolo, că platforma respectivă nu este conectată la nicio utilitate (apă, canalizare, energie electrică), fapt care anulează orice speranță de menținere a unui climat civilizat.

 

Conform calcului 2mnews, bazat pe cifre, numere și procente conținute în documente oficiale asumate de factorii implicați (autoritatea județeană, operatorul de salubritate, instituțiile cu atribuții pe problematici de mediu), în 3 luni, în cel mai fericit caz, Drusal va depune pe o platformă betonată 13.000 de tone de deșeuri balotate.

 

Soluția înfolierii deșeurilor în baloți

 

Lunar, Drusal colectează din cele 31 de localități pe care le deservește circa 6.000 de tone de deșeuri. Din această cantitate, se extrag deșeurile reciclabile (pet-urile, în special, care se valorifică separat), iar circa 1.000 de tone (fracția umedă, cea care produce levigat) sunt transportate la depozitul de la Oradea. Restul deșeurilor (așa-numitele deșeuri uscate, considerate că nu produc miros) sunt compactate la 25% din volumul initial (prin presare) și înfoliate.

 

Soluția adoptată de Drusal, în lipsa finalizării depozitului de la Sârbi/Fărcașa, este una temporară: eliminarea deșeurilor reciclabile din totalul colectat (circa 60%) și compresia la 25% a deșeurilor nereciclabile uscate, ulterior acestea fiind înfoliate în 6 straturi și fiind formate tip baloți (după cum vedeți în fotografie) și depozitarea acestora pe o platformă betonată.

 

Soluția balotării deșeurilor este agreată în UE, iar directorul general al Drusal susține că firma are deja toate autorizațiile și avizele necesare (de la Mediu, Apele Române, Direcția de Sănătate Publică, Pompieri etc.). În contextul noii soluții, codul de deșeuri se schimbă (deșeurile înfoliate și fără levigat neproducând miros, se susține), fapt care elimină condiția de distanță de 1.000 de metri de cea mai apropiată locuință.

 

Spațiul de depozitare închiriat de la Ania SRL de Drusal este suficient pentru aproximativ 3 luni, conform calculelor operatorului de salubritate. Se speră ca în cele 3 luni, Consiliul Județean Maramureș să convingă (cel puțin) un UAT din județ (surse 2mnews au precizat că există în acest moment două localități care și-au exprimat acceptul) pentru a-i concesiona/închiria terenul necesar (3 hectare) pentru construirea unei noi platforme temporare de depozitare a deșeurilor. Informație suplimentară: deșeurile înfoliate pot fi păstrate pe o platformă temporară maximum 3 ani, apoi legislația europeană impunând depunerea într-un depozit autorizat.

 

2mnews urmărește desfășurarea problematicii depozitării deșeurilor în Maramureș pentru a vă informa asupra modului în care aceasta va fi rezolvată. Dacă va fi rezolvată…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here