EXCLUSIV – Demonstrația unui fals instituțional: explicația procentului mic al prezenței la vot la alegerile locale din Maramureș și cât este abaterea

1
610

ANALIZA UNUI FAPT. De foarte mulți ani, Maramureș este unul dintre județele care la exercițiile electorale (alegerile politice) se situează la coada țării în privința prezenței la urne, îndeosebi la alegerile locale și parlamentare (când votul se poate da doar din localitatea de domiciliu, nu și din diaspora).

 

Cea mai la îndemână explicație constă în poezia știută: oamenii s-au săturat, nu îi mai atrage nimic la urne în contextul în care mare lucru nu se schimbă în viețile lor, bla-bla. Este cea mai simplă explicație, spuneam, dar este falsă. Explicația reală constă în modul în care se calculează această prezență la vot: procentual din numărul celor înscriși pe listele de alegători. Până aici e logic. De aici încolo încep disfuncționalitățile.

 

Cum sunt alcătuite listele de alegători

 

Listele electorale sunt alcătuite în baza domiciliilor înscrise în cărțile de identitate, nu în baza domiciliilor reale ale alegătorilor. În contextul în care în Maramureș foarte mulți oameni cu drept de vot locuiesc permanent sau pe o perioadă mare de timp în străinătate, fiind plecați la muncă, numărul real al potențialilor alegători este mult diminuat față de cel înscris pe listele electorale.

 

Studiu de caz: Baia Mare

 

Să vedem cât este eroarea de raportare? Pentru un răspuns concret, am studiat cazul municipiului reședință de județ, Baia Mare, unde pe listele electorale sunt înscriși un sfert din numărul total al votanților din județ.

 

Conform ultimelor date ale Direcției Județene de Statistică Maramureș, comunicate 2mnews, cele aferente zilei de 1 ianuarie 2020, Baia Mare are o populație de 144.925 de locuitori. Și acest număr este, însă, cuantificat exclusiv prin cetățenii români care au înscrisă în cartea de identitate ca adresă de domiciliu orașul Baia Mare. Adică, acesta este numărul persoanelor după adresa din cartea de identitate, nu este și numărul celor care locuiesc în mod real în oraș.

 

În acest moment, conform celui mai recent registru al alegătorilor din Baia Mare, din 30 aprilie 2020, în municipiul reședință al Maramureșului există 120.576 de persoane cu drept de vot (adică persoane care au vârsta de peste 18 ani și nu au acest drept sistat de instanțe judecătorești). Numărul este, în fapt, tot al persoanelor de peste 18 ani care au domiciliul din cartea de identitate înscris în Baia Mare.

 

Câte persoane locuiesc real în Baia Mare (și s-ar putea prezenta la vot dacă ar vrea)? Aparent, răspunsul e imposibil de dat. Însă doar aparent. În fapt, 2mnews a găsit o formulă de calcul care se bazează pe un număr real în baza căruia se poate aproxima un procent.

 

În 2011, la ultimul recensământ, s-a stabilit în mod oficial că din numărul total al populației Băii Mari, peste 13.000 de persoane nu erau în Baia Mare, ci erau plecate temporar (pe o perioadă mai scurtă sau pe o perioadă mai lungă/definitivă) la muncă în străinătate.

 

Mai exact, din cei 123.738 de locuitori care aveau domiciliu în Baia Mare, doar 110.779 erau prezenți fizic în oraș, restul fiind plecate temporar sau pe perioade îndelungate din localitate. Adică, 10,47% din băimăreni nu locuiau fizic în Baia Mare. Însă erau trecuți pe listele electorale, acestea fiind întocmite în baza criteriului de domiciliu înscris în cartea de identitate.

 

Cât este abaterea: procentul real de votanți

 

În contextul numărului actual înscris în listele electorale oficiale, în Baia Mare locuiesc fizic doar aproximativ 108.000 de persoane cu drept de vot. În deosebi la alegerile locale și parlamentare (când nu se poate vota în afara țării), procentul prezenței la vot este extrem de redus în Maramureș, fapt explicabil prin calcularea procentului nu la numărul real de potențiali votanți (cei care locuiesc efectiv în oraș), ci la cel al  persoanelor care au înscris în cartea de identitate domiciliul Baia Mare.

 

Concret, în 2016, la locale, pe listele din Baia Mare au fost înscriși 123.168 de alegători, din care au votat 47.639. Așa s-a calculat o prezență la vot de 38,67%. În fapt, procentul real (calculat în baza celor care au dreptul și pot să voteze – nefiind plecați din oraș) este de aproape 44%.

 

La localele din 2016, în Maramureș au fost înscriși pe listele electorale 428.639 de persoane și au votat 203.833 de alegători, adică 47,55%, conform oficialităților. Extinzând calculul făcut la nivelul municipiului Baia Mare, rezultă însă că prezenți fizic în județ (estimarea este că minimum 20% din populația județului este rezidentă în alte locații, dar figurează cu domiciliu în Maramureș) erau aproximativ 304.000 de persoane (nu 425.000, numărul la care s-a raportat calculul oficial), ceea ce indică un procent real al prezenței la urne de 60%.

 

În baza acestor calcule, rezultă că abaterea la calculul procentual al prezenței la urne în județul Maramureș la alegerile locale și parlamentare este de aproximativ 12,5%. Scrierea și-a propus să explice (sper că a și reușit) câți votanți are, în mod real, județul Maramureș și care este procentul care și votează pentru alegerea administrațiilor publice locale, județeană și reprezentarea județului în Parlament: 60%.

 

Ne cerem scuze celor cărora le-am distrus mitul conform căruia suntem prost reprezentați pentru că o minoritate (cea care se prezintă la urne) decide această reprezentativitate (așa cum acreditează procentele comunicate oficial) a județului. Nu, decide o majoritate din cea care efectiv și poate să voteze. Însă așa a înțeles/dorit această majoritate să aleagă.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Titlul este exagerat. Nu este nici un fals. Legea prevede ca se inscriu pe lista electorala toti cetatenii cu domiciliul in respectiva localitate. Situatia este comuna in intreaga tara. Sunt plecati la munca in strainatate cetateni din toate judetele tarii. Daca tot se vrea o analiza, ar trebui sa aveti in vedere ca atunci cand s-a facut recensamantul populatiei in anul 2011, in procedura statistica a recensamantului erau cetateni plecati de mai putin de 6 luni si plecati de mai mult de 6 luni. Atunci au fost facute multe artificii de catre recenzori, care daca ar fi trecut datele reale, multe localitati avreau o populatie stabila de jumatate din cat au acum. Atunci era o discutie/zvon care arata ca pe baza datelor de la recensamant se va efectua o reorganizare administrativ teritoriala, urmand ca localitati urbane (orase) sa fie transformate in comune sau localitati comasate. Avand aceasta teama primarii au insistat si majoritatea celor care erau plecati in strainatate de peste 12 luni, au fost recenzati ca fiind temporar absenti si plecati de mai putin de 6 luni, pentru a se obtine o populatie stabila mai mare. Asta daca chiar vreti sa stitii si erati curios. Iar din Baia Mare, va asigur ca sunt plecate in strainatate mai mult de 13.000 persoane. Asa ca si curiozitate, intrebati la evidenta persoanei cati cetateni romani sau nascut in strainatate si isi transcriu actele in registrele de stare civila romane. Intrebati la Vital, cate sunt apartamentele in care nu au consum sau stau chiriasi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here