EXCLUSIV – Decizie definitivă: instanța a anulat decizia Consiliului Județean Maramureș de a construi platforma temporară de deșeuri la Lăpușel

2
4832

VICTORIA CETĂȚENILOR ÎN FAȚA AUTORITĂȚII. Curtea de Apel Cluj a anulat hotărârea prin care Consiliul Județean Maramureș a aprobat construirea unei platforme temporare de depozitare a deșeurilor în satul Lăpușel (com. Recea). Decizia instanței este definitivă.

 

Vă reamintim că administrația județeană (CJ Maramureș, controlată de Ionel Bogdan) a decis construirea platformei temporare de depozitare a deșeurilor în satul Lăpușel, după ce Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Maramureș le-a suspendat autorizațiile de mediu operatorilor de salubritate Drusal și Herodot pentru depozitele temporare de la Groși, respectiv Teplița-Sighetu Marmației.

 

Deciziile APM au fost argumentate prin faptul că operatorii de salubritate au depus mai multe deșeuri decât erau cuprinse în autorizații (și au făcut asta pentru că CJ Maramureș este incapabil de 15 ani (!) să pună în funcțiune Sistemul de Management al Deșeurilor Maramureș, un proiect în care s-au jefuit la lumina zilei sute de milioane de lei fără ca nimeni să fie sancționat).

 

În fapt, deciziile APM au fost generate de deciziile definitive ale instanțelor de judecată, oamenii din respectivele zone, deznădăjduiți și umiliți de autorități, atacând soluțiile prin care autoritățile au permis depozitarea deșeurilor în depozite neautorizate. Și au avut câștig de cauză.

 

La fel a fost și în cazul Lăpușel, unde un grup de localnici au dat în judecată CJ Maramureș, cerând instanței să anuleze hotărârea care dădea undă verde depozitării deșeurilor în respectiva locație. După aproape 2 ani de judecată, cetățenii au câștigat definitiv acest proces. În sinteză, criticile de nelegalitate au fost următoarele: platforma temporară este tot un depozit de deșeuri; amplasamentul nu respecta limita minimă de 1.000 m față de locuințe; amplasamentul era situat foarte aproape de pârâul care străbate Pădurea Două Veverițe (sit Natura 2000), din acest motiv fiind necesară o evaluare a impactului asupra mediului.

 

V-am prezentat această situație pentru a sublinia importanța reacției pe care o au cetățenii care se consideră abuzați de autorități. Dacă la Sighetu Marmației sau Lăpușel oamenii nu acționau, situația era acum alta. Dacă la Șomcuta Mare oamenii nu reacționau prin proteste în fața autorităților locale situația era acum alta. Nu contează ce decide o autoritate, dacă acea decizie contravine legii și cetățenii o aduc în fața justiției există șansa ca decizia autorității să fie anulată. Acesta este unicul instrument pe care îl au cetățenii în fața abuzurilor pe care le fac autoritățile împotriva lor.

 

Între timp, CJ Maramureș a renunțat la locația Lăpușel, anunțând construirea unei platforme temporare la Coroieni, pe un teren pe care autoritatea județeană a anunțat că-l expropriază în timpul stării de urgență, iar apoi că îl construiesc în Șomcuta Mare (unde autoritățile au cedat în fața reacției cetățenilor, după ce au aprobat inițial decizia, încălcând toate legile pe care le puteau încălca). În fine, acum platforma temporară de depozitare a deșeurilor a fost translatată în Satulung.

 

Până una-alta, poimâine, 31 martie 2022, expiră contractul de depozitare al deșeurilor menajere colectate din Maramureș, încheiat cu Eco Bihor Oradea (pentru că în Maramureș nu s-a reușit finalizarea Sistemului de Management al Deșeurilor, deșeurile colectate sunt transportate la sute de kilometri distanță, acum în județul Bihor, cu costuri suplimentare enorme!). În acest moment, nu se știe unde (și dacă) vor fi depozitate deșeurile menajere produse în Maramureș începând din 1 aprilie. Și asta nu e o păcăleală, ci un fapt. Nu vi-l spun autoritățile, pentru că nu e pozitiv-electoral.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Păcăleală de 1 aprilie pe gunoierii județului? Nu mai au unde depozita? Soluții ieftine și economicoase nu vor sa le accepte. Incineratoarele cu plasma transforma deseurile in apa caldă,aburi pentru turbine si cenusi pretabile in compoziția asfaltului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here