EXCLUSIV – De ce este Pavel Horj (PNL), protejatul politic al lui Ludovic Orban, incompatibil cu funcția de director al Direcției Silvice Maramureș

0
1543

ANALIZA UNOR FAPTE. Fostul deputat PNL și fost director al Direcției Silvice Maramureș, Pavel Horj, acum șef al Ocolului Silvic Dragomirești, vrea să revină în funcția de șef al silviculturii maramureșene în baza prieteniei cu actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, prietenie veche, de pe vremea când cei doi erau parlamentari.

 

De altfel, surse informate 2mnews au precizat că Horj acreditează în rândul conducerii și a primarilor PNL că el va fi numit director al Direcției Silvice Maramureș și și-a format deja, cu acordul acestora, strategia privind schimbări în conducerile ocoalelor și a anumitor servicii din instituție, pe posturile respective urmând să fie numite persoane agreate de actuala conducere a județului și țării.

 

Însă subiectul prezentei scrieri nu este modul politicianist în care Horj încearcă cu încrâncenare să se reînșurubeze la butoanele silviculturii maramureșene, de unde a fost demis și în urma acțiunilor/deciziilor sale instituția a fost puternic prejudiciată (și) financiar, ci oferirea unui argument major pentru care șeful de la Ocolul Silvic Dragomirești este INCOMPATIBIL cu funcția pe care o vânează.

 

Argumentul principal, exprimat simplist, pe înțelesul tuturor: în acest moment, Pavel Horj este pârât în două procese în instanțele de judecată cu Direcția Silvică Maramureș, ambele având ca obiect juridic răspunderea patrimonială. Mai simplu spus, Direcția Silvică l-a dat în judecată pe Horj pentru a recupera prejudicii financiare pe care a fost obligată să le plătească din cauza sa (respectiv din cauza neîndeplinirii, sau a îndeplinirii necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu).

 

În primul proces aflat pe rol, Horj a fost deja obligat în primă instanță să plătească despăgubiri de aproape 30.000 de lei Direcției Silvice Maramureș. Procesul, început în 2018, a fost unul balcanic, în care decizia locală a fost întoarsă la Cluj și trimisă spre rejudecare, Horj pierzând (în iulie 2020), dar făcând apel, apel care se judecă în acest moment (este pe rol) la Curtea de Apel Cluj.

 

Tot Horj mai este pârât de instituția pe care vrea să o conducă (Direcția Silvică Maramureș) într-un alt proces, inițiat în 2019, în care i se cer daune financiare de aproape 8.500 de lei, pentru că Direcția Silvică i-a dat bani pentru a cumpăra furaje pentru animalele sălbatice de pe fondul de vânătoare Prislop, de pe suprafața Ocolului Silvic Dragomoirești – condus de Horj -, dar nu există documente că ar fi și făcut achiziția, fapt pentru care Direcția Silvică a fost sancționată de Garda Forestieră și a pierdut contractul de gestionare a respectivului fond cinegetic.

 

La fel, Direcția Silvică este obligată prin lege să-și recupereze banii de la angajații vinovați (asta e o precizare importantă, pentru a sublinia faptul că Horj a fost dat în judecată de instituție doar în spețele în care aceasta era obligată prin lege să încerce să-și recupereze pagubele financiare).

 

Acum concluzia (dacă mai e necesară). Exercițiu de imaginație: Horj devine director al Direcției Silvice Maramureș, instituție care l-a acuzat că i-a creat prejudicii financiare (unele admise deja de instanța de judecată) și cu care se judecă să nu plătească banii solicitați ca daune financiare. Cum arată? Ca o incompatibilitate evidentă, din ciclul Lupul paznic la stână.

 

Cum se vor mai judeca procesele în care instituția statului, Direcția Silvică Maramureș, încearcă să-și recupereze paguba de la cel pe care l-a găsit vinovat de crearea pagubei, în contextul în care cel vinovat ajunge șeful instituției. Se poate ca o instituție să se judece cu șeful său pentru a-i lua banii cu care a păgubit-o? În România se poate.

 

Dar mai există un amănunt: apărările instituției trebuie să aibă girul (semnătură, ștampilă, delegare etc.) a ordonatorului principal de credite. Care e directorul. Adică Horj va spune cum să se apere instituția în procesele în care îi cere lui bani… Acum s-a înțeles și-n ultima bancă (sper).

 

* Foto Pavel Horj: @ Informația zilei

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here